« Върни се назад Публикувано на 12.01.2011 / 21:32

На лоено дупе – лой или „Преброяване 2011”

 

 

Както щедро ни информират печатните и електронни медии, през февруари тази година ще трябва широко да отворим вратите на домовете си за преброители, които да опишат „главите” население, обитаващи пределите на дома ни, сградата, в която живеем, броя и вида електродомакинска техника, която се води наше притежание и ред други.

Колкото повече наближава времето на вратата ни да позвъни преброител, вероятно толкова повече си и питаме, кой ли ще е, дали ще е някой познат, или напълно непознат, дали преброяването на населението няма да развърже ръцете на станалите все по-ловки измамници от всякаккъв калибър?

Не се бойте! Измамени вече има, а преброяването още дори не е започнало. Става дума за стотиците, че и хиляди, които са липсвали от списъка с одобрените за преброители  контрольори, че даже и в списъка с резерви ги е нямало.

И защо ги е нямало, ще попитате. Може би, защото не са отговаряли на критериите, посочени от Националния статистически институт. Истината е, че не са отговаряли на един единствен критерий. Не са били близки, роднини или колеги на членовете на Общинската преброителна комисия в съответното населено място. Сега просветна ли ви, защо логично не са одобрени?!

Типичният пример е Лом. Там Общинска преброителна комисия в състав Владимир Райков, секретар на общината – Председател, Матилда Донкова – Секретар и членове, кметовете на селата Трайково, Замфир, Ковачица и Сталийска махала е одобрила зашеметяващ списък от 160 преброители и 40 контрольори.

Сред контрольорите гордо се мъдрят имената на общински служители. Нали, милите не взеха бонуси за Коледа, нито 13-та заплата, нека да им дадем шанс да поизкарат нещичко допълнително.

Ситуацията в графата с преброителите е още по-интригуваща. Там могат да се видят пенсионери, бивши шефове на забавачки, даскали, цигани, и разбира се роднини и близки на председателстващите комисията.

Тук възникват няколко въпроса:

Ако, както на доста места беше посочено, че предимство е висшето образование на лицата, кандидатстващи за преброители и контрольори, защо са одобрени малограмотни роми и кисели лелки-чиновнички, които още от Татово време със средното си образованойце са подврели главица в ломската община?

Защо, ако и да имат опит в предишни преброявание, се избират пенсионери, а младите хора се пренебрегват? Как работещи, които се предполага, че са целодневно заети в изпълнението на основната си професия, ще обслужват нуждите на Национално преброяване 2011 от 8:00 до 20:00 ч.? Защо не даден приоритет на безработните лица?

Обещаното възнаграждение от средно 340 лв. явно е дало тласък на поредната порочна схема в Лом, а и не само. Да благодарим за това на НСИ, който не е утвърдил ясни критерии за подбора на преброители и контрольори.

Скоро на вратата ви ще звънне преброител. Нали не искате циганин да описва дома, семейството и имуществото ви? Използвайте възможността за електронно преброяване!

Пък и да облекчим малко работата на общинските служители, допълнително натоварени със задължението да усвоят едни 340 лв.

 

Димко Илчев

 

«