« Върни се назад Публикувано на 05.02.2014 / 15:08

НА ДЪНОТО. БОЙКО БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ СА ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА УНИЩОЖИТЕЛНИЯ ДОКЛАД НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

 

Бойко Борисов и неговото правителство са главните виновници за онова, което четем в този унищожителен доклад на Европейската комисия за състоянието на България като държава. Не е преувеличение, не е и израз на екстремен песимизъм. Когато слушах по националното радио  Диана Чепишева от Брюксел, аз останах потресен от фактите,  констатациите и оценките за  България, изнесени в първия доклад на Еврокомисията за корупцията в рамките на ЕС.

Те, разбира се, нямат отношение към управлението на правителството „Орешарски“, защото то просто не е имало управленско време да предизвика такъв апокалипсис в една европейска държава, но все пак го засягат, защото е несъмнено, че все още видима промяна дори не се мерджелее на хоризонта. Колкото и да се гордее с връзките си с ЦРУ и с „конграчулейшъните“ на вече бившите си западни колеги, 

Бойко Борисов и неговото правителство са главните виновници за онова, което четем в този унищожителен доклад за състоянието на България като държава.

И то  не като държава – член на ЕС,  а изобщо като европейска държава. Та ние наистина сме на дъното на човешката цивилизация – без некорумпирани управляващи, без нормална правоохранителна система, без безпристрастни, неподкупни и справедливи прокуратура и правосъдие.Въщност без такива нормални държавни органи една страна престава да бъде държава и се превръща в територия без закони и правов ред. Нима такъв бе резултатът на близо четвъртвековният криминален преход, през който една от държавите, която бе в редиците на първите 25 страни в света, затъна в руини, а населението й е вече сред най-бедните в света?

Еврокомисията изразява тревогата си от нередностите в предизборните процеси у нас. Та нали именно те поставят начело на държавата управленци, които са заинтересувани само от личното си обогатяване, от продажбта на държавни имоти на безценица,но срещу огромни лични подкупи. Иначе как щяха да се появят цели суперлуксозни квартали с мезонети и дворци за милионери? А избирането на такъв тип управленци също е обяснено как става – с купуване на гласове, особено на малцинствата. Докладът не крие подозренията си за съществуващите връзки между партиите и организираната престъпност в купуването на гласове, за което през тези две десетилетия не е издадена нито една-единствена присъда против висшестояши организатори на изборните манипулации.

ЕК констатира забавяне не преследването на  корупцията по висшите етажи на властта и образуването на дела срещу министри чак след отстраняването им от власт.

У нас няма нито един осъден премиер или министър, както е дори в Румъния.

А обяснението за това уникално явление е съвсем просто – висшестоящите обвиняеми са достатъчно богати , за да купят и съда, и прокуратурата. Докладът, разбира се, се въздържа от такива позорни оценки, но българският народ не е толкова тъп, за да не може да си обясни защо никой  български богаташ или министър не е попаднал зад решетките.

Интересно защо трябваше чак от Брюксел да констатират, че “автентичността на документите /заради които шефът на ГДБОБ Станимир Флоров бе уволнен в 2013 г./ беше потвърдена, но остава неясно  защо не са били предприети действия по-рано, след като е имало признаци, 

че  лица, заподозрени за участие в контрабандни канали и наркотрафик, са били покровителстван „отвътре“ от правоприлагащите органи, констатира докладът.   

Докладът на Еврокомисията  изрично  предупреждава, че в България “ не се налагат възспиращи санкции за корупция, особено срещу висши държавни чиновници“ .ЕК директно посочва, че организизираната престъпност  у нас се ползва с протекции чрез корупция на българската публична админстрация, съдебната система, полицията и митниците. Че кое българско  ведомство остава извън списъка на корумпираните държавни органи?    

 Докладът осъжда незаконните подслушвания и практиката да се дават дарения на МВР тъкмо от престъпни фирми и организации.

Констатирайки многобройни  случаи на прояви на  конфликт на интереси, на лобизъм в полза на частни фирми, на злоупотреби с лична власт, без да цитира имената им докладът се спира на случаите с бившите министри на ГЕРБ Мирослав Найденов и Трайчо Трайков, с бившите депутати на ГЕРБ Емил Димитров, Искра Фидосова, Димитър Аврамов и други.

Общото впечатление е, че въпреки че е  посветен на борбата с корупцията в рамките на целия Европейски съюз,

частта, посветена на България е най- унизителна, най-компрометираща.

Управляващите приеха заключенията на доклада и вече увери, че борбата с корупцията е приоритет, но при такова тежко наследство всеки българин би се усъмнил дали във видимо време ще сме в състояние да се измъкнем от дъното. Защото наистина управлявалите страната ни през последните близо 24 години  ни завряха на дъното на европейската цивилизация.

Горан Готев

http://argumenti-bg.com

Колаж: Ивайло Ангелов

 

«