« Върни се назад Публикувано на 05.01.2014 / 8:26

НАЦИОНАЛИЗЪМ ИЛИ ПРОСТАЩИНА

От няколко дни, в медиите и във Фейсбук, нашумя сагата с преименуването на местности във Варна на брой около 250, които, според предложение внесено в ОбС от местния парламентарист Костадин Костадинов, трябва да бъдат със сменени имена. Това се налагало от фактът, че голяма част са арабски и турски наименование, което според Костадинов не било редно.

Мога да заявя, че не съм по-малко патриот от Костадинов, но цялото това предложение граничи с безумие. Защо ли?

Първо нека г-н Костадинов да каже, това ли е най-големият проблем на варненци в момента, няма ли по-голяма нужда от това да се оправят пътищата в целя регион, които са в окаяно състояние, да се реши окончателно проблема с детските градини, да оправят най-сетне безумието в централната част на града, където от години всички обещават да построят паркинги, да изградят синя зона и т.н.

Цялата тази история разбира се е чисто популистка. Освен останалото, това ще доведе до един огромен хаос и до още по-големи разходи на гърба на Община Варна, така и на нас, обикновените данъкоплатци. Представете си, че се обаждате да извикате пожарна или линейка от местността Кабакум и като се обадите на оператор кажете, че се обаждате от местността Едрия пясък, нали се сещате, кога ще пристигне линейка или пожарна там – никога.

Какво ще стане с хората, които искат да си продадат нивата или парцела в местност, чието име е сменено. Нали се сещате, че е необходимо да минат през големи мъки и сума ти такси за да изкарат надлежния документ за сделка. Колко пари ще са необходими за кадастъра за да промени цялата кадастрална обстановка във Варна и околните селища. Задава ли си някой въпросът, че трябва да бъдат издадени нови карти с новите имена.

Съдейки по това предложение на Костадинов смятам, че той си няма и понятие от Гугъл, защото би трябвало да съобрази, че всички които използват търсачката, а това не са само българи ще се чудят, къде се намират и  какво търсят. Цялата тази налудничава история ми напомня, на друга подобна идиотщина, подета преди много години, която целеше да се махнат чуждиците от българския език. И тогава, друг умник, беше предложил да се направят промени, като например „футболист“ да бъде заменено с „ритни топковец“, кибрит да звучи като „драсни, пали клечица“ и тем подобни други щуротии.

Може би Костадинов, който не си намери място сред родните партии, лъкатушейки между ВМРО и НФСБ реши да се изяви като Тодор Живков и да влезе в историята със смяна на имената. Ами, в такъв случай, нека местните парламентаристи, които подкрепят дивотията, предложена от Костадинов да се замислят много, тъй като, представете си, че утре той предложи тази смяна на имена да стане, в такъв случай, например общинския съветник Кафалийски може да преименуват на Главочников или нещо подобно, да не говорим за кмета Портних ….

Бива популизъм, бива, ама това вече минава всякакви граници. Но нека се абстрахираме от гореспоменатите факти. Какво се случи вчера.

Навсякъде в социалните мрежи бе разтръбено от Костадинов, че призовава всички „патриоти“ да се съберат пред Областната управа и едва ли не да линчуват областния управител на Варна, защото той бил върнал решението за преименуването, взето на миналата сесия, тъй като бил под давление на ДПС. Иван Великов, който е областен на града, много спокойни и подробно обясни на всички, че е върнал не това гласуване за преименуването, а е върнал цялата сесия за прегласуване – точка по точка, поради нередност при свикването на самата сесията. Вместо лицето с очевидно разклатено здраве Костадинов да изчака да види след прегласуването на сесията дали областния ще върне някоя точка или по-точно тази за преименуването и едва тогава, евентуално, да организира протести, то той, заедно с още двайсетина последователи, като забележете между тях имаше представител на партията на Расате – друг известен български политик и няколко други души, които виждаме от миналата година по протести, явно усвоили професията „протестиращ“, дойдоха пред областната и след като получиха предложение няколко души от тях да бъдат допуснати в сградата и да се организира среща с тях, това явно не им хареса, защото те очевидно не търсеха разговор, а екшън. Така вместо да отидат на приказки, отидоха на действия, като щурмуваха сградата на Областна администрация, разблъскаха охраната и присъстващите двама нещастни полицаи, след което с обидни думи и лозунги като: „Свиня“,  „Мекере“, „Мафия“ и т.н. нападнаха областния управител.

Костадинов стигна до там, че блъсна областния и се обърна към него типично по хулигански, в уличен стил с думите: „Ето ти оставката, подписвай и се махай! Действай, действай, действай!“

Оставям на всички вас да се замислите върху това, що за човек и политик може да бъде такъв човек, който не зачита етични норми и закони и се държи като последен уличен хулиган.

Има обаче един много по важен въпрос, който се налага.

След като този протест беше обявен дни наред в мрежата, къде беше родната полиция и как тя допусна група развилнели се граждани, за да не кажа банда, да нахлуе в държавно учреждение и да раздава правосъдие там. Утре на Костадинов може да му дойде на акъла, че не харесва директора на варненската полиция, окръжния прокурор или някой от съдиите.

И може да влезе по същия начин във всички тези учреждения. Бихте ли си отговорили всички вие, какво би се случило на лицето Костадин Костадинов, ако живееше в Америка и нахлуеше в сградата на губернатора на щата Тексас, например.   Аз мога веднага да ви отговоря, веднага щеше или да е застрелян, или да лежи десетилетия, заедно със съучастниците си в затвора.

Питам отново, къде беше варненската полиция, защо Костадинов и сие са на свобода, с неповдигнати обвинения, а накрая, за да вляза в тон с Костадинов ще му кажа – Давай си оставката като общински съветник! Действай, действай, действай …. и то по-бързо!

Веселин Данов

http://intrigi.bg

 

«