« Върни се назад Публикувано на 09.11.2021 / 8:32

НАУКАТА VS ПРИНУДАТА

Първо да декларирам, че принципно смятам ваксините за значимо постижение на науката и в частност на медицината.

Но, когато налагаш принудителен „зелен сертификат“, основаващ се на каквато и да е медицинска или друга мярка, в т.ч. и ваксина, трябва да можеш да докажеш, че:

– той има епидемиологична стойност за предпазване на населението от каквото твърдиш и в каквито параметри обещаваш;

– да информираш хората на достъпен език, честно и научно обосновано, а не на базата на политически лозунги, ултиматуми и медийни манипулации;

– да дадеш право на информиран избор (освен ако не криеш умишлено информация);

– да дадеш гаранции за това, което налагаш и компенсации ако не се окажеш прав и/или ако настъпят неблагоприятни последици.

В противен случай е измама, заблуда, създаване на нереалистични очаквания, основаващи се на неистинни твърдения.

Какво показва научно проучване публикувано миналата седмица в американското списание Science*.

Вариантът Delta стана доминиращият щам на коронавируса в Съединените щати, но и трите ваксини срещу COVID-19, достъпни за американците, са загубили част от своята защитна сила, като ефикасността на ваксината е спаднала между 35% и 85%, според новото проучване.

Изследователи, които са прегледали данните на близо 800 000 американци, установяват, че в началото на март, точно когато вариантът на Delta се наложи в американските общности, трите ваксини са приблизително еднакви по способността си да предотвратяват корона инфекция. През следващите шест месеца, обаче, това се променя драстично.

До края на септември двудозовата ваксина срещу COVID-19 на Moderna, измерена като 89% ефективна през март, е останала само с 58% ефективност.

Ефективността на ваксините на Pfizer/BioNTech, които също използват две дози, е паднала от 87% на 45% през същия период.

И най-поразителното е, че защитната сила на еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson е спаднала от 86% на само 13% през тези шест месеца.

Това е положението –

пазете се сами, бъдете отговорни и не ходете болни на работа, на училище, по магазини и заведения, в градския транспорт и изобщо навън, докато не се излекувате напълно.

Ако някой (било то институционален представител) обещава, чрез ограничения на правата Ви, да се погрижи по-добре за Вас; твърди, че по-добре от Вас знае какви са Вашите интереси и тези на Вашите близки и ще ги защитава по-добре от самите Вас; когато Ви обяснява, че не сте в състояние да разбирате и преценявате тези негови действия и да вземате правилни решения; искайте доказателства, гаранции, компенсации и носене на отговорност.

Не бъдете лековерни, подхождайте разумно и критично, и не се доверявайте нито на конспирации, нито на внушения, с недоказани ползи. Търсете науката и се дръжте за нея! В противен случай може да бъдете подведени и да пострадате сериозно.

https://www.science.org/doi/10.1126/science.abm0620?fbclid=IwAR0FTrWPCO5CX35CoksoYP-TyVkfjyFy1kPVFqQ2SadcxRMUaPIEGy4pjDE

* Science Magazine, е научно списание на Американската асоциация за съдействие развитието на науката (на английски: The American Association for the Advancement of Science, AAAS), представящо най-новите открития в областта на науката по света. Смята се (наред със списанието Nature) за едно от най-авторитетните научни списания.

====

УЧЕНИТЕ СЕ ВЪРНАХА В ИГРАТА

Списание Nature*:

„Шиповият протеин на SARS-CoV-2 вариант A.30 е силно мутирал и избягва индуцираните от ваксината антитела с висока ефективност

Пандемията COVID-19, причинена от SARS-CoV-2, продължава да бушува в много страни, натоварвайки здравните системи и икономиките.  Ваксините предпазват от тежки заболявания и смърт и се считат за ключови за прекратяване на пандемията. Ваксините срещу COVID-19 (и инфекцията със SARS-CoV-2) предизвикват образуването на антитела, които са насочени срещу вирусния шип (S) протеин и неутрализират вируса.

Въпреки това, появата на SARS-CoV-2 варианти с мутации на S протеин, които изграждат резистентност към неутрализация, може да компрометират ефикасността на ваксината. Освен това, нововъзникващите вирусни варианти с повишена трансмисивност, вероятно поради променени взаимодействия вирус-гостоприемник, могат бързо да се разпространят в световен мащаб.

Ето защо е важно да се проучи дали нововъзникващите варианти на SARS-CoV-2 показват променени взаимодействия на клетката гостоприемник и резистентност срещу антитяло-медиирана неутрализация.“

https://www.nature.com/articles/s41423-021-00779-5?fbclid=IwAR3d1S5OWafl0ydX83Q09rzUB7rSgMxJ9g9PxR5A8lW9PPkjn6JIDht_jEg

* Британското списание Nature (Нейчър) е сред най-старите, популярни и авторитетни научни списания в света. Публикува изследвания, посветени на широк кръг от въпроси, основно с естественонаучна тематика.

Антония Първанова

«