« Върни се назад Публикувано на 08.03.2011 / 10:24

Натискът на Уорлик лъсна в „идеята” на Трайчо

 

 

Реактор, произвеждан за „Белене”, можел да стане седми блок на „Козлодуй”. А за „Белене” щели да мислят мислителите. Версиите са две – Борисов бил бесен на натиска на янките, защото вече виждал как се договаря с руснаците и извива ръчичките на местните политически „фактори”; Борисов вижда в движение възможности за притискане на руснаците чрез схемите с босовете на Уорлик.

Вероятно известно време и двете версии ще се дъвчат от медийните шамани. Но гаврата е безпощадна. Цяла седмица темата за наркотрафика шестваше из газетите, за да даде време на играчите да си цакат картите в задкулисието. Така се прави. Вдига се шум по една тема, а се преговаря здраво по истинските ТЕМИ. Само дето Борисов не издържа. Патологичният му егоцентризъм не му позволи да изтърпи как Цветанов е в кадър заради положителния доклад на Държавния департамент. И премиерът юрна Трайчо към микрофоните…

За съжаление само ние писахме в деня на рандевуто между Борисов и Уорлик, че основната тема всъщност са руските енергийни проекти. И не защото само ние сме се сетили, разбира се. Просто не ни дреме какво му се иска точно в този момент на Борисов да гърми из медийното пространство. Посочихме и другата тема, която вълнува Уорлик – пасивността на главния прокурор по знакови дела. „Трактористите” са по подразбиране.

Едно трябва да се признае на руснаците – царе са да връткат игрички по главната ТЕМА. В средите на руските бандитски босове и намазаните ченгета това е дори жаргон – да обсъдим „темата”. И друго няма как да не бъде оценено – руснаците са виртуози при организирането на дезинформационни кампании, на черен пиар, но в същото време умеят и да пазят ТИШИНА. Могат да „задействат системата” без пряка намеса.

Но този път и те рискуват със старите игрички. Срещу себе си имат изключително мотивиран екип на янките в София. Уорлик само се прави на шоумен. Всъщност захапката му е по-яка дори от на прехваления Байърли. Уорлик няма самочувствието на Байърли, който се изживяваше почти като „резидент”. И затова грейна в „Уикилийкс”, естествено. Понеже е много отворен. Не че Уорлик и младият и харизматечен резидент не могат да бъдат изработени с прекаленото биене в „една точка”. И какво от това – те са просто изпълнители „на терен”. Конците се дърпат от Вашингтон.

От комбинациите по вдигане на шум по пистата с наркотрафика за печелене на време по руските енергийни проекти изгоряха спецове от DEA. Отново влязоха в прожекторите. И по тази линия заготовките на Борисов не бяха впечатляващи. Причината е ясна – не такива като него пишат „буквара” на DEA.

Но не бива да не се отчита и напънът на Борисов да хитрува по модела на любимия му Т.Ж. – ще дадем на янките онова, което искат по наркотрафика (отдавна използван „жокер”), но ще играйкаме за размяна и ще искаме да проявят разбиране по руските енергийни проекти. Нито Т.Ж. някога е можел да шантажира големите играчи, нито Б.Б. ще преуспее по тази писта.

Американците и руснаците ще играят силово, когато им писне бавенето на топката на Б.Б. Янките сами решават какво да правят по наркотрафика. Спецовете им се ползват по нашата част от трасетата с „ектериториалност”. Руснаците ще ударят, разбира се, асиметрично – както най-обичат. Енергетиката е ясна – Валентин Златев да се готви за неприятности…

 

www.versia.bg

 

 

«