« Върни се назад Публикувано на 12.04.2010 / 12:36

Натискали Дънката „да пропеел”

 

 

Натискът срещу знакова фигура като Дидо Дънката и обявени за негови хора „да пропеели” ставал все по-силен, твърдели, научаваме, източници от службите.

През уикенда във Варна са се провели няколко знакови срещи. Известни политици и ченгета от „стария елит” редували явка след явка, за да подредят целия пъзел. Никак не им се получавало, споделят някои по-откровени сред тях. Все им се изплъзвало последното парченце от мозайката – кои от „силните на деня” имали най-голям интерес играч като Дънката да бъде ударен.

Основната причина да бъдат толкова силно затруднени в идентифицирането на дърпащите конците зад кулисите е в обстоятелството, че от първия миг нарочиха само местни фактори. Сред тях и фигури като комисар Димитър Димитров, влиятелния депутат от ГЕРБ Павел Димитров, изключително близък с МВР-боса Цветан Цветанов, областният управител Данчо Симеонов дори отнесе куп подозрения, защото уж бил фаворит на герберите за бъдещ кмет.

Никой не иска да приеме за „природна даденост”, че премиерът Бойко Борисов още при идването си на 15 август м.г. за празника на морската столица беше наясно, че конфигурацията на Дънката трябва да бъде елиминирана от игричките, ако иска неговите хора да имат поне минимален шанс за успех на кметския вот. На 5 декември м.г. дори от преиграно любезното му отношение (Писахме още тогава за култовата реплика на Борисов към шефа на Съвета – „Елате с нас!”) към председателя на Общинския съвет в неловък момент след тръгването от „брифинга” пред кабинета на кмета пролича, че нещата наистина „не са точни”.

 

Истината е, че герберите нарочиха Дънката още при първия си провал да променят мнозинството в Съвета.

 

(Нещо повече – още при провала си да заформят те мнозинство, докато някои техни евентуални съмишленици бяха на световното по карате в Япония,  герберите не раздуваха ли, че мнозинството било редено в хотела на Дънката?!) Как някой многогодишен следовател като Павел Димитров няма да вдене, че без ресурсите на Дънката и без усуквациите за пред ентусиазираните репортерки, че уж дори тимаджиите проявавали „особено разбиране” (което едва ли е така) към шефа на Съвета, той нямало да може да задържи мнозинството. Апропо – с кого преговаряше Павел Димитров преди първата атака по мнозинството – не беше ли точно с човека на фактори като тимаджиите в Съвета?! 

Линията още от унижението на местните гербери през есента на 2007 г., когато беше наредено мнозинството, беше ясна – Павел Димитров докладваше на Цветан Цветанов, а той – на Бойко Борисов. Всички се съобразиха – само Дънката не! И през август 2008 г. герберите го метнаха за свлачището по пътя за Галата. Но той не оттегли подкрепата си за шефа на Съвета и мнозинството.

Така се стигна до „големите срещи” на 21 и 22 май 2009 г., когато герберите се разбраха с някои от най-влиятелните местни „босове”, че те нямат нищо против разтоварването на „схемата” от Дънката, ако Бойко Борисов наистина състави кабинет.

Опитът на довереници на Дънката да организират РЕЗУЛТАТНА спешъл мисия „на добра воля” в Банкя се провалили, научаваме – Емо и Цонко не успели да скършат хатъра на тандема Цветанов и Димитров.

Така стигнахме до 15 август м.г. След прословутата катастрофа с пилотната кола на премиерския кортеж местни вождове на герберите убеждавали премиера, че зад някои от най-острите медийни атаки срещу него по тази тема уж стоят мотивирани приближени на Дънката и шефа на Съвета. Интригата, разбира се, не беше основната причина за планираното мачкане на „групировката” на Дънката.

 

Главното беше ясно – да се елиминира Дънката като „ресурсен център” за мнозинството около шефа на Съвета, който вече бе нарочен за основен заподозрян за вероятен бъдещ кмет на града.

 

Всъщност съдбата на шефа на Съвета беше решена още в средата на юли м.г., когато той не даде сигнали, че е готов да се оттегли от поста. Местни и национални фактори се обединиха срещу него. Излъчиха ясен кандидат. Строиха мотивиран отбор. Но решиха да бастисат статуквото, без да правят резки движения при стартирането на оперативно-политическите комбинации.

Върху този „исторически” контекст се е провела ключова среща в събота сутринта. Мястото е знаково – дневен бар „Цветница” в квартал „Трошево” в морската столица. Нашият източник твърди, че този път двамата софиянци си били написали домашното.

Според тях Дънката ще бъде притиснат с инфо, че е бил предаден от хора, на които се е предоверявал. Лентата ще се върне доста назад. Ще се нищи острия сюжет около голямата чистка на „Дънкови хора” от митниците и граничния контрол, заформена от местни „жълти” босове, след като на 6 декември 2003 г. в Амстердам бе елиминиран Косьо Самоковеца, обявен за покровител-партньор  по онова време на играч като Дънката.

„Оперативните” щели да поискат „да изпее” И тези „жълто-червени играчи” срещу разговори за промяна на „мярката”.

 

В момента във Варна предсезонно шета оперативен микс от ГД БОП и ДАНС.

 

Някои от оперативните „на терен” се опитват да разиграват класическата пиеска за „доброто и лошото ченге”. Редуват натиск и обещания. Засега не постигали особени успехи, рапортуват близки до следствието.

Запознати твърдят, че герберите не цакали козовете си в момента. Изчаквали предложения от набедени партньори на Дънката и шефа на Съвета. И не поемали ясни ангажименти за облекчаване на „мярката” на Дънката и председателя на Съвета. Както се изразява(л) в такива случаи знаков фактор като Павел Димитров – „Ти да не би да искаш да се самоубия политически?!”.

Те смятали, че са се справили с двете оперативно-тактически задачи на този етап – нарушили били ГРАФИКА на шефа на Съвета и били блокирали ТРАФИКА на емблематична фигура като Дидо. И вече не бързали. Били се погрижили уж Дънката и председателя на Съвета да споделят съдбата на друг виден общински съветник – Иван Славков. Идеята им била бъдещият процес да съвпадне с местните избори след година и половина (Някои опитни аналитици от „Позитано” 20 много на едро говорят за избори след „няколко месеца”.) Година и половина си е година и половина, но още утре ще се разбере дали герберите са си направили добре сметката. „Пускането” на Дънката и шефа на Съвета ще наруши пък техния график.

Натискът днес ще бъде безпрецедентен. Понеделник – ден за пазарлъци. И за подлагане на намазани мишени под обстрела на коварни оперативни комбинации. (Който смята, че е „гарантиран”, защото не бил се включил особено активно в интригите, заформени между Диян Нанов и Митко Димитров, зле е преценил шансовете си за оцеляване.)        

 

Залогът е голям не само за Дънката. Евентуален провал на Павел Димитров по тази Тема отново ще консолидира вразите му за (контра)атака.

 

Наслагването на оперативни, политически и икономически целесъобразности ще бъде подложено утре на мощна атака от опитни юристи, опиращи се на закона, и на това, което го има „между кориците по делото”. Очевидно този път с „изрезки от вестници” няма да стане. Ще трябва да се цакат материали от СРС-та. И скрити козове – пазели се уж в резерв „тайни” свидетели, които не искали от общински съветници да се превърнат в обвиняеми по линия на „съпричастността”.

Как беше – картите са раздадени, предстои да се изиграе играта. Да видим дали този път ще им се получи – през есента на 1999 г. се издъниха. Евентуален втори провал ще бъде гробовно съдбоносен за двете „командирски” генерации в този управляващ „елит”.

Да видим и друго – дали Дънката ще иска да плати цялата чужда Сметка –  както спяха в хотела му за негова сметка някои от „елитните”?!

 

Любомир Живков

www.versia.bg

 

 

«