« Върни се назад Публикувано на 01.05.2014 / 19:42

НАРОДНАТА ЛЮБОВ НЕ Е ПРОСТО НЕЩО

 

Вижте снимките – на първата е Благоевград на 1 май 2014, на втората – същият този Благоевград на 15 април 2014. Не, нищо апокалиптично не се е случило междувременно. Просто на първата снимка започва предизборната кампания на ГЕРБ в града, а на втората – кампанията на ББЦ.

Само 120 души са присъствали на откриването на кампанията на обявилата се за най-голяма партия – ГЕРБ – в един от градовете, които Цветанов и Борисов смятаха за непоклатими. Повече от половината присъстващи са били местни висши партийни функционери – кметове и чиновници от общината. Дори щедро раздаваните рекламни материали не са успели да доведат пред сцената обикновените хора, празнуващи Деня на труда като най-бедните трудещи се в Европа.

На 15 април Николай Бареков и коалиционните му партньори събраха в Благоевград в няколко поредни срещи общо над 1000 души – отделна среща с младежта на града, отделна среща с хора от Благоевград, които искаха да говорят за проблемите си.

Изводът е простичък – хората нямат нужда от високоговорители и патетични слова, нито от песничките на Веселин Маринов и втренчения поглед на Цветанов. Те имат нужда да бъдат чути, да знаят, че някой мисли за техните проблеми, а не за това да утвърди властта си чрез манипулации.

Не е мисъл за хората да платиш 50 хил. лв. наем за зала „Арена Армеец“ за помпозно откриване, което да послужи само за да се изяви Вождът от трибуната. Не е мисъл за хората да спреш цялото сметосъбиране, за да вкараш служителите на „Чистота“ в залата срещу дневна надница и да парадираш с присъствието на платените си клакьори. Това в страната не може да се направи – никой не може да организира подобно нещо срещу пари в градовете извън София, Пловдив и Варна.

ГЕРБ закъсняха фатално. Приеха се за самодостатъчни и сега опитът им да имитират Бареков е жалък. Защото българите надушват имитациите и безпогрешно различават искреността от позата. Огромното желание на Борисов да бъде харесван от всички се разби във формулата „Вие сте прости и аз съм прост“. Защото българският народ не се състои от прости хора и лош материал, а обичта на хората не е просто нещо, което може да се подправи като бюлетините.

Драгомир Илиев

 

«