Публикувано на 18.02.2008 / 21:46

Нарко-ченгеджийски врътки

 

 

Варненската наркодействителност е точно като във филм на Дейвид Линч. И тук совите не са това, което са. Още, когато преди дни в морската столица бе арестуван сочения за бос на нарко “Монопола” Валентин Николинков – Бандита, или Аспаруховския, в официалната полицейска сводка бе отбелязано, че “докато служителите на БОП го издирвали били събрани достатъчно доказателства за незаконен бизнес с наркотици и проституция”.

В прав текст това означава две неща – или Вальо Бандита някой “без да иска” го посочва като “певец”, или докато са го наблюдавали, спецполицаите са събрали оперативина информация. Която обаче обикновено, изобщо не става за доказателство в съда.

Afera.bg научи, че всъщност докато е бил обявен за държавно издирване, Вальо Бандита незнайно защо не си е направил труда дори да забегне в някой друг град и си се е подвизавал във Варна необезпокоявано. Два дни преди да бъде арестуван, дори е бил на маса с агенти на afera.bg. Очевидно, Бандита е бил спокоен, че няма кой да го търси насериозно.

В същото време обаче, afera.bg установи в свое разследване, че службата ДОИ, която пряко се е занимавала с издирването на обявеното за национално издирване лице Валентин Николинков е излязла от нерви, поради факта, че човек от БОП-а сърцераздирателно е държал Бандита да не бъде пипан, понеже бил “негов” човек. Предполага се, че негов, означава агент. И се е стигнало друг бораджия да “отвори вратите” на хората от издирването зад гърба на колегата си. Така спецслужбите не на шега са преплели шпаги, тъй като едната е трябвало да си свърши работата и да издири, иначе некриещият се Николинков, а другата пък се е чудела как да опази “вътрешния” си човек.

Така, на практика, за пореден път лъсна и конфликта между спецслужбите, които в доста от случаите проваля, иначе добри оперативни замисли като разработки. “Сега ще настане още по-голям хаос. От една страна ще действа ДАНС, която ще е държава в държавата, от друга страна МВР, а от трета ГДБОП, които от 1 март стават самостоятелна служба. Всеки ще нюха всеки, ще текат безкрайни интриги и ще си мешат капиите”, коментира за afera.bg специзточник. Черешката на тортата с Бандита поставя и корифеят на полицейската мисъл, шефът на Националната полиция ген. Веселин Петров, който след като вече Бандита е арестуван, попитан от столични журналисти да каже подробности, отговаря идиотски безумно: “Ами в момента тече акция”.

Генералът очевидно изобщо няма хабер, че Бандита вече е арестуван и не тече никаква акция, и за пореден път показва, че е в непрекъснато междучасие, когято трябва да е в час.

Между впрочем, по делото, за което е издирван Вальо Бандита няма и едно нормално доказателство за рекета, в който е уличен, делото е прекратено и засега официално ченгетата не обаждат, на базата на какви доказателства Бандита търка нара. Според анализатори, много скоро той ще трябва да напусне ареста, защото не могат да го държат безкрайно заради някакви хипотетични “събрани достатъчно доказателства”.

Докато се работят едни други, на варненския наркоманеж се вихри “нова” звезда, която се изживява като новия наркобос. Това е Красьо Дългия, който е под непромокаемия чадър на бившата барета Веско Жеков и е известен във варнеските подземни среди като бивш вип-наркопласьор. Вип, защото е осигурявал на високопоставени личности чиста качествена дрога, без никакви примеси.

Засега Веско Жеков, който води люта битка с “Монопола” на Вальо Бандита и успя чрез полицейската намеса да го разгроми, и сега е във война с бившия си ортак Сашо Луканов, заради преразпреледеление на проституцията, остава за пореден път далеч от полицейските погледи.

На наивния въпрос на една още по-наивна репортерка, отправен към спецченге, защо досега Веско Жеков не е арестуван, след като бе посочен като един от наркобосовете в морската столица от самата БОП, отговорът бе: “Ами, защото досега по него не се работеше”. А защо не се работеше, продължи да пита журналистката и получи най-/не/очаквания отговор: защото не ни даваха.

Докато някой не е давал да се работи по Веско Жеков, пък стана ясно, че от разработката по делото на Иса Мехмед – Хакера лъсна факта, че в края на 2006 година и началото на 2007-ма, именно хората на Веско Жеков са планирали да отвлекат Хакера, тъй като са надушили, че оперира с много пари. Планът по незнайни причини се е осуетил.

 

 

Afera.bg

Коментари 0 за
“Нарко-ченгеджийски врътки”

  1. само едно не ми стана ясно-кой е този Красьо Дългия,от къде се появи,на къде отива,за какво се бори,на колко години е,кой клас е завършил и такива ми ти работи…Всеки ден се появява някоя нова ЗВЕЗДА във варненския ъндърграунд,както го наричат журналистите!И както се казва-НОВО ДВАЙСЕТ!!!Ще падне един,но друг ще го замести…и между другото вчера имаше годишнина от обесването на ВАСИЛ ЛЕВСКИ….Нещо да ви е познато…..??????!!!!!!!!!!??????????????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *