Публикувано на 15.05.2008 / 20:12

Нарко “Фирмата” обезкостена. Мисията – как да заковат истинския наркобос Веско Жеков

 

 

13 май. Късна вечер. Спецченгетата във Варна стартират “реализиране на оперативно разследване”. Така го назовава висш варненски антимафиот, който твърди, че е било замислено още от началото на година. Оказва се, че не е съвсем точен.  И дори, че е изолиран от разработката. Не само, защото е бил в отпуск. Спецоперацията е замислена през март и се пази в пълна тайна. Много хора от ОДП – Варна дори не подозират за нея.

Ударът е насочен срещу най-знаковата фигура в наркобизнеса в морската столица – ексбаретата Веско Жеков. Именно той е бос на т.нар. “Фирма”, която години наред се слави сред подземния свят като работеща под покровителството на определени висши ченгета.

Ченгетата атакуват множество адреси изненадващо. Ударено е базовото леговище на наркобригадата, находящо се в апартамент, взет под наем на ул. “Възраждане”. В същото време в заведението “Манхатън” на ул. “Осми приморски полк” са натръшкани по очи няколко от “редовите войници” на групата. Тарашени са и  адреси в местноста "Сотира", в бл.104 в кв."Младост", ул."Державин" до сладкарница "Неделя" и на ул."Васил Друмев".

Всеки обиск пуска по нещо – намерени са  1 кг хероин, 1 кг и 100 г амфетамини и 400 таблетки екстази, 2 електронни везни, фонокарти със следи от кокаин по тях, с които очевидно са “редени” линиите за шмъркане, миксер. Сред атрибутите на наркоработниците са открити и 2000 листчета с лого, изобразяващо скорпион и водно конче. Именно това са и знаците, с които се маркира дрогата за продан на “Фирмата”. Открит е и тефтер, в който Красьо Дългия  стриктно си е записвал колко дрога на кого, и колко пари срещу това.

Нощната акция е бърза и агресивна – арестуваните лежат по очи на асфалта и буквално не смеят да мръднат. На 14-ти осъмват в ареста, но в морската столица почти никой не разбира какво се е случило. Почти, защото в ъндърграунда всичко се знае. И започва да изтича информация. Ченгетата не бързат обаче да тръбят с фанфари какво са потигнали.

 

Чакат търпеливо да завържат на фльонга още един детайл, който ще накара капана на боса да щракне.

 

24 часа по-късно, който има източници в подземния свят, успява да сглоби мозайката. Ченгетата продължават да мълчат оперативно. “Оперативното разследване” се движи от бопаджии, без шефа им, от “Криминална полиция”, под контрола на шефа на ОДП – Варна Митко Димитров. Мутрите обаче приказват. И посочват местата, където се е разиграл екшъна. Става ясно, че жестокият удар е срещу наркобригадата на Красьо Дългия. 26-годишен. Задържани в ареста са и още трима – Стилиян Георгиев /36/, Иван Янков/45/ и Николай Хаджимихалев /52/. Красьо Дългия е лидерът на бригадата, а останалите са – човекът, който е зареждал с дрога от Югозападна и Централна България, дилър на второ ниво и касиерът на групата. У Красьо Дългия са открити и 13 мобилни телефона с предплатени карти, което е практика за комуникиране в нарко-средите. Т.нар. шефове ходят с една торбичка мобифони, от които разговарят с различни карти за да избегнат подслушването.

Ченгетата програмират стартирането на акцията точно в момента, когато доставчикът на бригадата е предавал 300 грама хероин на дилъра от второ ниво и така са били заковани на гюме.

На 15 май полицаите вече дават официална пресконференция, а два часа по-късно Варненския окръжен съд налага мярка за неотклонение “задържане под стража” на Красьо Дългия, Стилиян Георгиев, Иван Янков и Николай Хаджимихалев, обвинени, че  като организирана престъпна група са държали и разпространявали във Варна различни наркотични вещества  в големи количества. Варненската окръжна прокуратура внася  и секретни справки, които съдържат данни за други престъпления, извършени от групировката, които ще бъдат обект на допълнително разследване. Единствен от всички задържани с чисто съдебно минало се оказва Красьо Дългия.

 

Кой е Красьо Дългия? Дългия е дясната ръка на истинския наркобос във Варна Веско Жеков.

 

Някои медии, очевидно недобре информирани прибързаха да съобщят, че е задържан наркобоса на “Фирмата”. Босът на “Фирмата” се казва обаче  Веско Жеков и именно под неговата шапка действат наркобригадите от типа на арестуваната. Различното в този случай е, че този път ударът е в десятката – арестувана е “дясната ръка” на Веско Жеков – Красьо Дългия. Именно той движи целия нарко-поток и алъш-вериш в морската столица, което е жестоко кроше в лицето на “Фирмата”. След задържането на Дългия наркоредиците на “Фирмата” са силно разстроени и объркани. Никой от тях в момента, по сведения от ъндърграунда, не знае точно какво да прави.

Според източници на afera.bg от подземния свят Красьо Дългия е въведен в царството на лошите момчета от другия задържан по време на акцията Николай Хаджимихалев, известен с прозвището Найка.

Дългия е страхлив, според характеристиката на уличните момчета и се перчи единствено, когато е в обкръжението на 30-40 юначаги. Тарторът на наркобригадата и дясна ръка на Веско Жеков преди време добива слава в ъндърграунда като човека, който пребива и изнудва собственици на автомивка.

 

Преди няколко месеца именно Красьо Дългия успява да сложи на колене най-изтъкнатият “силовак” на Варна на колене.

 

Историята е гнусна, по показателна, свидетелстват източници на afera.bg. Бригадата на Дългия успява да подлъже конкурент в наркобизнеса в морската столица, като му пуска своя мацка под т.нар. прикритие. Конкурентът е прилъган, благодарение на момичето и двамата спират в една гориста местност уж за да правят любов. В този момент 30-тина “дебеловрати” от бригадата на Красьо Дългия чакат в засада, хващат конкурента и какво са правили с него, не е за разказване.

Факт е обаче, че след тази постановка, най-изтъкнатия “силовак” на Варна всеки месец се “отчита” на Красьо Дългия с по 10 000 лева. Някой ще попита как така уж силовак, пък не е успял да се справи в ситуацията. Малката подробност е била, че срещу него са били 30-40 “гавази”. И изход е нямало.

 

Защо Красьо Дългия е на-късият път на ченгетата до пробива да  заковат окончателно истинския наркобос Веско Жеков.

 

Дългият започва нарко “кариерата” си като продавач на кокаин на вип-клиенти в морската столица. В подземният свят той е известен и с факта, че се друса здраво и не може да издържи дълго без дрога. Това означава, че вече на третия-петия ден, Красьо Дългия в ареста ще влезе в яка абстиненция и ще е готов да “пее” без проблем.

Другата любопитна фигура сред задържаните от наркобригадата вече се е поставил на “пълно съдействие на органите на МВР”, научи от свои информатори afera.bg. И това е 52-годишната “стара кримка” Николай Хаджимихалев – Найка. Още от поне преди 10 години Найка е вербуван от службите като техен агент, научи afera.bg.

 

Николай Хаджимихалев – Найка е играел двойна игра и във “Фирмата” – хем е лапал пари, хем е подложил нарко-аверите си.

 

Сред ъндърграунда се знае и, че именно Найка е бил човекът, който е бил внедрен по операциите, свързани с печатниците за фалшиво евро. Найка е работил и е бил вътре в хавата с фалшивите мангизи, но срещу него няма нито обвинение, нито дело. Тогава той обикаля фигури от подземния свят във Варна и уж нехайно предлага, че може да пласира фалшивото евро, ако му се доверят. Прави го така дърварски, че повечето от тях моментално схващат, че е пратен от куките.

Преди години Николай – Найка отговаря за травеститите и педерасите, които се въртят в района на Гарата и събира парсата от тях. По-късно по неясни пътища влиза в нарко-далаверата и става едно от доверените лица на Красьо Дългия, може би и защото, именно Найка го въвежда в подземния свят. Сега двойната му игра обаче и готовността да пропее всичко онова, което знае, може да бъде втората стъпка на ченгетата към башнаркобоса – варненският “Митьо Очите” – Веско Жеков.

Междувременно, шефа на Дългия и Найка –

 

Веско Жеков е изчезнал от Варна и се крие в Сандански,

 

научи afera.bg. Според запознати, за да е по-близо до границата, ако се наложи набързо да се изнася от България. Още преди провеждането на спецакцията на ченгетата, в ъндърграунда беше ясно, че нещата около Веско Жеков се пропукват. Част от най-близките му момчета тръгват да търсят работа при конкуренти, оплаквайки се, че Жеков не им дава пари. Междувременно, Жеков успява да изкупи техниката от фирмата на единият убит преди време варненски бизнесмен от съдружника си в Сандански, и започва да я разпродава.

На практика, Жеков е истинският нарконачалник в морската столица. Докато течеше нарко-войната през отминалата година между неговата “Фирмата” и “Монопола” на бившата ВИС, той бе в привилигирована позиция. “Монопола” беше разбит, тарторът му Вальо Бандита влезе в ареста, а нито Жеков, нито хората му бяха пипнати.

През цялото време на царството на “недосегаемия” Веско Жеков, шеф на ОДП – Варна бе сегашният шеф на Националната полиция Веселин Петров.

В морската столица, а и сред ъндърграунда обществена тайна бе, че хората на Жеков се отчитат на висши офицери от полицията и БОП. Навярно и затова сегашният удар срещу дясната ръка на Жеков, Красьо Дългия е истински пробив не само в нарко-бизнеса във Варна, а и сред полицейското статукво. И чест прави на хората, организирали тази акция, начело с шефа на ОДП – Варна Митко Димитров.

 

Сега идва ред на “тънката игра” – как да бъде закован истинският наркобос Веско Жеков и да последва съдбата на Митьо Очите.

 

Варненските ченгета имат два блестящи коза  и то закопчани с белезници – Красьо Дългия и Николай – Найка. Ако не проиграят шанса си и успеят да ги завържат на фльонга, още повече, че те не се славят като “партизани на разпит”, а точно обратното – Жеков ще легне на тепсията.

Дали това ще се случи обаче, предстои да видим. За да бъде окончателно разбит мита за недосегаемия наркобос. Който е купил всички ченгета накуп. А ако Жеков падне в тигана, добре ще е с него да зацвърчат и ченгетата, които си пълнеха гушите от него.

 

Веселина Томова

 

 

Коментари 0 за
“Нарко “Фирмата” обезкостена. Мисията – как да заковат истинския наркобос Веско Жеков”

 1. Krasjo dalgia be6e bit i be6e eban ot armen,sled koeto armen mu skasa drehite i mu dade dva kompota s pandelki.sega krasjo dalgia e v parvi koridor,kojto e za pedali.

 2. ei tolkova golqm beshabernik tuka ne bqh sre6tal.kuv kiro pora Be sigurno ima6 predvid Iuri pora ama pred nego se ot4itat samo 6matkite det gi e izmamil.ne se napuvai da pi6e6 qvno hi4 tenqma

 3. na 4oveka mu se vijda imeto,ami ti koi si 4e govori6 za maj pred koito sas sigurnost ni6to ne struva6?!aman ot takiva analni iogi pisar4eta kato tebe :)))))

 4. LUKANOV E PULEN SME6NIK,KOMPLEKSAR I GRANDOMAN. TOI SI JIVEE V NEGOV SOBSTVEN SVQT.OSTAVETE GO NA MIRA,KAKVO GO KOMENTIRATE….

 5. ostavete go toja,toj ne e ot zna4enie ,obiknoven 4ovek e a i kvo zna4enie ima li4nija mu jivot ,kvo vi gree jenen li e i koja mu e prijatelka,dajte njakoj drug.SME6NO E

 6. abe toia ne be6e li jenen ,kakvi sa tezi priatelki ot varna, ot sofia,jena mu znae li…mnogo rasov 6te doide toia lukanov,mnogo jeni,maje……!!!!!!!!!

 7. pfffff vsi4ki 6te 6matki tuka, vsi4ki, i lukanov i jekov i slavkov se ot4itat na Kiro Pora, daje i 4obaka i ianko i Ple6iviaq

 8. znam za edna ,ako e o6te s neja dosta skromno momi4e i mnogo 4arovna jena,mislja 4e ba4ka vse o6te pone sam ja vijdal da raboti

 9. Qvno…Ne znam za tazi v Sofia,ama taia vav Varna,izkliu4itelno inteligentna i to4na pi4ka,niama takava jena.Ama mai ne i dava kinti,raboti kato zamayana zavaliikata.Ne znqm sega,no do skoro ia gledah s taxita se pridvijva6e.KAKAV E TOIA BOSS???

 10. kakvi sa tija golemi bosove na koito jenite im karat korsi4ki XAXAXAXAXAXAXAXA,njama kvo da gi govorite tija kvartalni sme6nici………….gladni mi6ki.GOVORETE ZA TIJA KOITO PRAVJAT GOLEMITE IGRI I KINTI

 11. nai dobre 4engetata da se ogledat i da pipnat nesamo jekov no i kumeca mu atanas andreev koito dalgi godini iznudsva6e koito mu padne a grab mu be6e jekov koito mu e krasnik xorata si pla6taxa ot strax sega toi kakvo li 6te pravi kato krasnika mu se krie kato mi6ka

 12. Ti li si erbap , 4e ne trie6 komentari Veskeeeeeeee…. xaxaxaxa da ne kaja kak letqt komentarite koito ne ti isnasqt…. XAxaxaxa Veska e qkata rabota . xaxaxaxax

 13. NEE TAINA 4E RUMEN CIGULKATA S POMO6TA NA AKOETO GO PODLOGIHA NA BOP ZA DA VZEMAT NARKO BIZNESA TIO MEGDUSI
  AHEN SPECIALITET SA I PALEGITE VAV VARNA ZASHTO SE SKARAHA PO MEGDUSI ZA DIALA GOVORI SE 4E I HOMO SEKSUALNATA VRASKA MEGDU TRIMA E PRI4INA E RAZGORE6TILATA SE VRAGDA

 14. Rumen i Monkata izvur6iha vsi4ki poru4ki na Krasio Dulgia i nakraq go podlojiha na ve4nite si priateli BOP za da zaemat mqstoto mu i sega sa na vurha

 15. Simeon-monakata subira vsi4ki reketi ot bak6i6ite v varna za V.J. sega gradqt i monopola na kurvite i ne samo tqh vesko jekov im e obe6tal da gi vkliu4i i v negovia si bisnes s kokaina. a rumen 6te bude dilar N1

 16. ave beshabernici novia bos na varna 6te bude rumen cigulkata zaedno s negovite partiiki lukanov i monkata pod zakrilata na nebezisvestnia golqm bos V.J.

 17. добре ?????? като си толкова отворен и навътре в нещата кажи си прогнозата какво ще стане щото какато виждаш има голям интерес тука за бъдещия бос на мафията, не че нещо ни засяга ма нали затова сме се събрали тука да си чешем езиците, даже имам идея да направим залагане по въпроса

 18. На Красьо Дългия, близнаците му вършиха цялата черна работа накрая, те правеха и разпространяваха и мисля че сега ще говорят с шефовете и ще се опитат да се кандидатират те. Но всичко зависи от шефа, но мисля че няма да ги огрее щот са прости и алчни, но то пък на тях такива им трябват.

 19. Veche e peti den a ne sum chula za krizi na Krasio kakto se pi6e v statiqta.Ne moga da razbera za6to nqkoi hora si pravat smetkata za nov „boss“????Stariq da ne e umrql?????!!!!!!!! Pove4eto ot horata,koito komentirat tuka sa dosta nekompetentni i napravo smeshni.Tova e li4no mnenie.

 20. Янка ли си, Янко ли си, все едно. Като си толкова ербап, че са ти трити коментарите – анпиши ги пак, да видим дали ще бъдат изтрити. Повтарям, че коментари не се трият тук. Прави се само ако са твърде цинични и обидни.

 21. И не е вярно,че нито един коментар не е бил изтрит!!!Лично мои коментари са били изтривани и то на няколко пъти…както и от преди няколко дена също….Незнам защо и с каква цел се прави това???На кого в паничката бъркаме,че госпожата Томовата Веселината ги трие???Абсолютен ХИКС ми е тая задача…Явно нещо я бъркат лично коментарите,но защо..?!?Само тя си знае най-добре(както обича да казва един мой приятел)!!!Но според мен не е редно така,като се има в предвид,че рекламирам този сайт навсякъде и го хваля,че там може да се каже и прочете цялата истина…но…УВИ,май не е така!!!ЖАЛКО……….

 22. А четохте ли че прокуратурата обжалва присъдите на 4-та,които стреляха по Тодор Георгиев на 19.05.2004г.??????Нали ги оправдаха гадните копеленца,а трябваше да лежат поне 10ина години…И най-вече Иван Николов,който според мен лично е стрелял по Тодор!!!Но да обжалват и да не обжалват–все тая,няма да ги осъдят по това дело и добре,че поне намериха дрога в някои от тях,че сега лежат за това!!!Докога виновните ще са на свобода,а невинните изгниват в затвора?!?

 23. Без майтап-хайде да пуснем тази обява в ПОЗВЪНЕТЕ!!!Като нищо някоя куха,селска лейка ще звънне! И кой е тоя Луканов Сашко….?!?За сефте го чувам,сигурно и той е от някое малко село,дошъл е тука във Варна,видял се е с някой друг лев повече и си е помислил,че е хванал ГОСПОД за шлифера….Но ще дойде и неговия ред-т.е. ще го гръмнат и него,ако преди това не го вкарат в какамангата….

 24. пускам обява в весник позванете:търсисе мафиа. добро заплащане и приятни емоции.кандидатите да отговарят на следните изисквания :да са над 100 кг.да са от село.да гледад страшно.да са шпиони на боп и с голямо предимство ако са много прости.молбите ще бъдат разглеждани на 25.05.2008 г.в дирекцията на мвр гр.варна

 25. Az takiva gluposti , ne bqh 4el. Iskam da vi svetna , 4e cqlata taq informaciq e sybirana ot zemqta s kup izmi6liotini… Ne se ostavqite na typite jurnalisti da vi obqsnqvat ne6ta koito znaete po – dobre ot tqh.

 26. hem si kuh,hem si sliap…kazah 4e niama ob6to,ne 4e 6te stava niakav .pak i mnogo gi razbira6,ti li si toia deto gi puska…kompelixiral te e ne6to mai,a?niama stra6no,stiga s filmite.vzimai si dozata i si liagai

 27. KOI 6TE GO PUSNE TOZI LUKANOV DA BUDE BOSS,I KAKUV E TOI 4E DA BUDE BOSS,I NA KOGO I KAKVO???.NAPRAVO 6TE SE PRUSNA OT SMQX.

 28. abe golemi sta komentatori a haber ot sveta si niamate!sa6o lukanov gram ni6to ob6to niama s ulicata i izob6to ne go interesuva.novia bos 6t e porednia narkoman-kreten!!!!

 29. za6to se zablujdavat vsi4ki i vazhvalqvat lukanov??kato im stane nenujen na 4engetata i nego 6te lepnat vsqko 4udo za tri dni…..a koito si misli 4e martin 4erniq 7te e noviq ….nama da stane toi ima da leji o6te

 30. samo ne razbrax za съдбата na jekov ako 6te e kato na o4ite ZAEBI po dobre da ne go arestyvat 4e samo draznat xorata

 31. нали се сещате всички, че неудобните коментари се махат?! А тези, които са по-в час знаят също, че в статиите има много лъжлива информация!!!! Без да обиждам авторите, но толкова могат, толкова пишат 🙂

 32. какво точно му честитиш на сашо луканов???? спокойния живот който го очаква,страховете за семейството му или какво???? пари и власт??? на какво цена !!!????

 33. Не влизат в махалата ,защото сиганите им плащат.И знаят кога точно ще идват за акция!Но това не го твърдя на 100%,защото само съм го чувала,а не съм го виждала с очите си!Може би е така,но пък е факт,че на 7 март хванаха Елифата и Кодрика(който почина в ареста от кризи)и за нея имали доказателства,че продавала от 8(ОСЕМ)години…не е шега работа това…и направо незнам как да си го обяся това нещо!!!Но да са живи и здрави…кои…не се знае…..ЕВРОСЪЮЗА си каза тежката дума и по-лошо ще става занапред!!!

 34. Най ми е смешно като прочета във вестниците,че някакви си мижави полицайчета са хванали жалки наркоманчета някъде около махалата с 2-3-4 дози хероин!!!Голяма работа,голямо чудо,голяма акция…няма що!!!Питам се защо не влизат вътре в махалата и не прибират дилърите,а прибират джонките-те,които носят души под наем и правят и невъзможното за да си набавят пари за едната доза…и накрая излизат 2-3 полицаи и им прибират дозите и ги оставят в мареста за 24ч.А след като са там те изпадат в кризи и на куките им се налага да звънят на БЪРЗА ПОМОЩ,защото ония се тръшкат и блъскат от абстиненция!!!

 35. Ще ги пуснат или ще им дадът присъди под минимума!!!Както съм сигурна,че ще стане с Вальо Бандита-БАЛКИ…според мен скоро ще го пуснат или най-много да го осъдят по старо дело както винаги се случва.Кой на кого е давал пари и дали са 10 или 15 хил. само те си знаят,но от цялата дандания ще пострада кой….???Кой мислите???НАРКОМАНИТЕ във Варна!!!И защо???Защото на 100%ще има криза за наркотици,и най-ощетени ще бъдат ХЕРОИНОМАНИТЕ!Защото те не могат и един ден без хероин,докато без екстази и кокаин и амфетамин-може!!!Това е положението!!!

 36. Единия казва Сашко и Мартин Черния,другия казва Чубака,а третия Киро Мамула….!?!На кого да се вярва???Според мен не е нито един от тях…Аможе би е прав единствено авторХХХ,като казва,че който няма акъл продава дрога,а който има–легален бизнес!Това е истината момчета и момичета!!!И най-вероятно Веско Жеков НИКОГА,ама НИКОГА няма да падне в тигана,още повече да зацвърчи!Защото винаги хващат глупаците дето се перчат наляво-надясно…а БАШ-МАФИЯТА си стой мирно и кротко в ъгъла и им гледа сейра…Това било най-големия удар на полицията…дрън-дрън…И какво ще стане след няколко месеца???

 37. Силовака най-вероятно е Киро Мамула, който го биха с тръби и му счупиха ако не се лъжа едната ръка. Но на никой нищо не плаща! А Севата си работи както обикновенно, не е оставен от никакви свой приятели, просто хванаха няколко човека от неговите… но с тях не свършва света. А за това какво се искало … да иска се яко дупе, и малко акъл … като имаш акъл си стоиш на дупето и не се занимаваш с простотии, а си правиш парите по легален начин! Като нямаш акъл за това … тогава се занимаваш с наркотици!

 38. да не става дума за чубака? май той е имал преживявания някакви в гората. само дето плаща по 15000 и на янко а не на красьо.

 39. тоя вапросен сашко не се е отеглил ами се насра и така здаде бизнеса защото то се иска дупе за тази работа.а пак севата бере душа някаде предаден от своите бивши приятели.аз залагам за мартин 4ерния 4е тои ще е новата звеада

 40. Нито един коментар не е изтрит. Нямаме такава практика, освен ако коментарите са цинични и обидни към някого.

 41. Няма за какво да го пишат Сашко, все пак той от доста време се е дръпнал от простотиите явно видял, че от това няма смисъл. Занимава се в съвсем други неща, колкото и да е чудно на някои те са легални. Въпроса в момента е кой ще заеме мястото на Красьо… те не са много вариантите, Мартинчо,… Другия мартин… а можеби Севата ще блесне … ще поживеем и ще видим!

 42. Чудно 3-та статия подред тези журналистически разследвания не казват нищо за провъзгласилия сам себе си Сашко-Бомба-шко :)))

  Е, честито да му е, да се радва на мига, че и неговото време ще дойде да лежи в храстите на ул. Цар Асен …

 43. И сега, както всеки път, всички ще бъдат освободени! Изглежда забравяте в коя държава живеете?! Авторката на статията видимо изпитва силна радост от ареста на тези хора:) Ако ги елиминират, кой ли ще заеме мястото им?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *