« Върни се назад Публикувано на 17.05.2011 / 19:11

Наркотрафикът през Варна е стара медийна и „партньорска” дъвка

 

 

Редим подготвителен текст, излязъл в „Черно море” на 14 август 1998 г. с култовото заглравие „14 август завинаги” заради гепания джип на Костовота дружка Иван Любенов на 13 срещу 14 август 1997 г. от паркинга край „Евксиноград”. В 9 сутринта на 14 август босовете на ченгетата са под пара, но засилват невчасовите репортерки към митницата. Пристига нашата репортерка Яна от РДВР-Варна (изпратена като дозор) и чинно докладва, че спораджии с автомати са обградили дирекцията. Опппаааа. Хукваме натам. Кокаинът е в кабинета на началника на служба „Полиция”. Репортерките часове ги моткат в митницата.

Спецовете довършват операцията с легендиране на инфосхемата. Иначе историята е ясна – „контролирана пратка” за тестване на канал. Изпращат шофьор с ТИР от Испания да прибере контейнер с дънки. Водачът на МПС-то се казвал според нашите куки съвсем кралски – „Хуан Карлос”. Междувременно ченгеджийските босове в София решават да оформят схема на „разкриването” – уж след „анализ на риска” митничари пипват бялото. Яка пратка – 681 кг. и 200 грама.  „Софийската бригада” на Иван Стефанов си направи мащабен пиар. По-късно дрогата уж я изгориха в „Кремиковци” – имаше обилен снимков материал.

След тази операция дойде ред на „кокаиновото вино”. И това са двете значими комбинации. Другото са анализи, предположения и внушения. Всъщност спецове смятат, че през Варна минава много повече хероин, отколкото кокаин. Преди години вървеше трафик на прекурсори за каптагон. Схемата беше завъртяна от Ленинград (тогава) през Поти и Варна до Леверкузен. Очевидно Берлинската стена не беше проблем. След това готовата продукция на блистери тръгваше по трасето за Близкия и Средния Изток, но с разклонение за Сан Джорджо, Италия. (Говори се, че от няколбко години между Поти, Варна и Сан Джорджо отново се въртят наркодалавери.)

Гръмването на доклада на Европол и оповестяването на Варна като една от входните врати за наркотрафик взриви медийното пространство със сочни спекулации. Подобно номиниране преди началото на активния туристически сезон вреди на имиджа на града, разбира се. След няколко месеца предстоят местни избори. МВР не може да подмине доклада на Европол и оценката за Варна. Това означава, че трябва да вземе мерки и от кумова срама да се отчете поне с една мегаоперация до края на лятото – да речем в средата на август. Ако може да не е на 14 август, защото на другия ден е празникът на града, пардон. Да видим.

 

Любомир Живков

www.bgsniper.com

«