Публикувано на 27.02.2008 / 21:32

Наркопазарът във Варна – от двете страни на барикадата

 

 

Казваме групи, защото едва ли всяка от тях има възможността за по-мащабно действие от това да продава амфетамини или друг вид наркотици по варненските заведения. Всички съществуващи наркоорганизации във Варна наричат себе си „ Монопол” „Фирмата” или по друг начин всъщност представляват сами по себе си дребни, по-скоро улични структури, които купуват наркотиците от София и след това ги продават на дребно и печелят от разликата в цените.

За да продават наркотици обаче, местните варненски структури си плащат правото на босовете в столицата. Сред ъндърграунд средите у нас се говори, че разрешителното за продажба на наркотици във Варна е 30 хиляди лева и един чисто нов лек автомобил. Това означава, че за да могат да си позволят подобен налог организациите в морския град, които се занимават с дрога, би трябвало да изкарват поне два пъти по толкова. Именно поради причината, че в последните година-две пазарът на хероин се е свил почти до минимум, е започнала и гангстерската война в града. В същото време незнайно защо в последните години във Варна няма нито една мащабна операция срещу наркобизнеса и нито един наистина голям бос, вкаран зад решетките.Така както в столицата например в ареста макар и за малко влязоха хора от върховете на така наречената организирана престъпност, вече години наред в морския град това не се случва.

За сметка на това освен в ъндърграунда във Варна, странни процеси текат и в дирекцията на полицията, която на практика е от другата страна на барикадата. Дълго време в ОДП имаше напрежение между различни хора от ръководството на дирекцията. Говореше се дори и че хора на висши постове в полицията в морския град неофициално покровителстват представители на част от престъпните групи. След всеки арест в морския град пък излиза информация, че за пореден път хванатият наркопласьор е бил натопен от свои конкуренти, което на практика говори, че полицията работи по поръчка. Преди време пък след подобни слухове беше отстранен и бившият шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в града Емил Петров. Съдът обаче го върна на работа и сега той се готви да стане зам.-шеф на ОДП в морския град.

Кой и как контролира пазара на наркотици и има ли наистина връзка между хората от двете страни на барикадата – полиция и мутри?

В края на 2006 година в бар "Елеганс" във варненския квартал "Трошево" четирима мъже нападат единия от барманите – 26-годишния Стоян Янев. Той е работел за така наречения Монопол в морската столица, но преди месеци е решил да продава дрога за себе си и дори се е свързал с хора в София, които да му продават амфетамини и марихуана. Разбирайки това, един от така наречените „лейтенанти” в Монопола заповядва наказателна операция. Наказанието за подобно провинение обикновено е рязане на уши.Влизайки в бара обаче, хората на Монопола се натъкват и на бащата на Стоян, който също като сина си оказва съпротива. В резултат на схватката Стоян Янев е зверски убит пред очите на баща си. По този начин двама от нападателите – Красимир Запрянов и Дилян Иванов, бяха привлечени като обвиняеми от варненската прокуратура за убийство по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда (в обвинението за Дилян) и средна телесна повреда (за Красимир).

Ден след убийството на Стоян Янев обаче в София се провежда награждаването за „Полицай на годината”. На церемонията са и шефът на отдел „Борба с организираната престъпност” в морския град Емил Михайлов и негов помощник. Странно защо обаче макар че четирима са нападнали Стоян Янев, само двама са в ареста. А от друга страна, самото обвинение предизвести финала и присъдите на това дело. В средата на лятото на 2007 г. Красимир Запрянов е бил освободен от ареста с парична гаранция от 10 000 лева, а Варненският апелативен съд потвърждава ареста на Дилян Иванов.

Другите двама нападатели обаче остават в забвение. Пред съда и двамата признават, че са ръгали с боксове и нож Стоян Янев, но не са искали да го убият, а само да го извадят от физическо равновесие.

Часове след убийството на Стоян Янев в морския град се заговори за това, че сега тепърва ще се разпали нарко-гангстерската война във Варна. Всъщност обаче противоречията между различните членове на Монопола започват още преди година-две. Първо е фиаското с отвличането на Рубин Коцев. Основни организатори са част от хората в организацията – един от тях Антонио Тунджев, след като е заловен бяга в чужбина и до днес се говори, че е в ЮАР. През 2004 година друг от лидерите в организацията Михаил Манолов–Чешкия е застрелян показно пред очите на тридесетина деца, трениращи футбол на стадион „Локомотив”.Седмици след това съпругата му е заплашвана от хората на тогавашния лидер на Монопола Иво Гела. Целта е за бъдат взети имотите на Чешкия, повечето от които придобити с пари с неясен произход. Това в крайна сметка се случва и имотите на Чешкия са разпродадени а жена му поема към Испания. Там е и до днес.

Afera.bg на това място обяче е длъжна да опровергае невярната информация на колегите от Дарик радио. След убийството на Чешкия единственото, което остава като наследство на съпругата му Таня е надупченото от автомат Ауди 8, което е заложено при Весо Полицая, а след това откупено от Таня. По-късно тя го продава и печели около  2000 евро. Легендите за богатството и бягството в Испания са лъжа. След смъртта на Чешкия, Таня работи в соларно студио на Червения плошад, не и потръгва, заминава си в Добрич откъдето е. Таня се подвизава и като приятелка на бившия общински съветник във Варна Валентин Пантелеев и залита по мистиката и езотериката.

Някъде по това време в ОДП-Варна започва да се говори за оставки заради напрегнатата криминална обстановка в града. Първо на прицела на част от шефовете си попада тогавашният директор на РДВР генерал Веселин Петров. Говори се, че неговата оставка е искана на няколко пъти от депутати от НДСВ, а жалбите стигат дори и до тогавашния вътрешен министър Георги Петканов. Веселин Петров обаче успява да се спаси а сега дори е и началник на Националната полиция. Вторият човек, за чиято оставка се говори, е началникът на РЗБОП в града Емил Петров. Година по-късно той е съкратен от поста началник на „Борба с организираната престъпност”, а в морския град се заговори, че той е покровителствал част от хората на Монопола начело с един от лидерите му Веско Жеков-Полицая. Петров обаче подава жалба срещу уволнението си във Върховния административен съд, който го възстановява на работа. Бившият шеф на „Борба с организираната престъпност” в морската столица обаче е изправен пред странен проблем. Единственият пост, на който може да се върне, е зам.-шеф на ОДП-Варна .Чуйте в звуковия файл какво смята по въпроса самият Емил Петров.

Тук е мястото да кажем, че след уволнението на Емил Петров постът началник на варненските антимафиоти е зает от Емил Михайлов. Той започва няколко сериозни операции срещу Монопола, след които от МВР обявяват гордо, че са разбили варненската наркоорганизация. Арестът на един от лидерите на средно ниво на Монопола Валентин Николинков, известен като Вальо Бандита, в никакъв случай не слага край на дейността на тази група. Преди броени дни имахме и поредния пример за това. Автомивката на един от хората на обявилият се за нов бос Сашо Луканов беше взривена а запознати твърдят, че това е предупреждение от страна на негови опоненти. Засега полицията в морския град следва политиката на арестите на тези от Монопола, които изпаднат от структурата. Така стана и с Красимир Лузев, и с Николай Аргиров, а накрая и с техния началник Валентин Николинков.

Остава само да гадаем дали с назначаването на новия заместник-шеф на Областната дирекция на полицията Емил Петров – казваме назначаване, защото това все някога трябва да стане факт по закон – ще има промяна в действията на полицията. Защото негласна тайна е, че всеки от началниците в полицията си има собствен начин на работа. Още повече, че във Варна вече се говори, че има кръгове, които са силно заинтересовани Емил Петров да се върне на работа възможно най-скоро.

Николай Христов

Дарик радио

Коментари 0 за
“Наркопазарът във Варна – от двете страни на барикадата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *