« Върни се назад Публикувано на 12.09.2022 / 14:50

НАПЪВАТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНИЯТ СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР ДА БЪДЕ ОВЛАДЯН ОТ ЛИЦА СЪС СЪМНИТЕЛНА РЕПУТАЦИЯ

Електроенергийният системен оператор е на път да бъде овладян от хора със съмнителна репутация

Бивш служебен министър на енергетиката натиска за шеф на оператора да бъде назначен изхвърлен от ЧЕЗ ръководен кадър.

Една от най-ключовите институции в страната, свързана с енергийната сигурност на страната, е напът да бъде овладяна от хора с корупционни интереси. Става въпрос за Електроенергийният системен оператор (ЕСО), който осъществява единното оперативно координиране и управление на електроенергийната система на Република България. Овладяването му е в пряка връзка с енергийната сигурност, тъй като чрез него се осъществява контрол над цялата българска енергетика.

От ЕСО зависи абсолютно всяко присъединяване към енергийната мрежа, както и как ще се отчита т.нар. микс от енергийните източници – АЕЦ, кондензационни ТЕЦ, ВЕЦ, ВяЕЦ, фотоволтаици, био централи и др. и съответно цената на микса за крайните индустриални и битови потребители.

ЕСО е от изключително значение пред прага на отоплителния сезон, когато заради газовата криза се очаква множество потребители да преминат на отопление с електроенергия.

На този фон към управлението на електроенергийния системен оператор са се насочили две лица, развивали се кариерно заедно от златната ера на ЧЕЗ. Това са Андрей Живков, който бе служебен министър на енергетиката по времето на първото правителство на Стефан Янев, и Цветомир Ралчев, който беше директор „Стратегическо планиране и развитие на мрежите“ в „ЧЕЗ Разпределение“, но бе отстранен от компанията.

Амбициите на Андрей Живков са да постави „своя човек“ Цветомир Ралчев начело в управлението на ЕСО. Самият Живков бе част от Надзорния съвет на ЕСО, но в началото на 2018 г. бе сменен поради изтичане на мандата му. Сега Живков се е заел да лобира, дори да оказва натиск сред бившите си колеги, за да се издигне Ралчев на ръководна позиция в ключовата за енергетиката на България структура. Не е за подценяване и фактът, че ЕСО оперира с поръчки, възлизащи на стотици милиони.

www.big5.bg

 

«