« Върни се назад Публикувано на 20.09.2014 / 18:32

Най-висшият духовник в Южна България предаде вярата заради „проминистър – председател” Бойко Борисов

Бойко Борисов и ГалактионУважаеми г-н проминистър-председател, И по законно славянски, както винаги се обръщам, наречемна го министър-председател. Това е църковно славянска дума, когато ние извършваме наречение за ръкоположение в епископство на даден архимандрит, каквото стана вчера. Това ще рече, че ще стане епископ. Това ще рече, че ние на 5 октомври вече ще знаем резултатите. Затова така се обръща църквата към народа, за да чуе православният български народ гласа на църквата„.
С тези думи днес, по средата на предизборната кампания, се обърна негово светейшество старозагорският митрополит Галактион към Бойко Борисов.
Няма нищо лошо в това, ако се беше случило на маса в митрополията, всички знаем за организираните там запоите. Ако там си бяха седнали кротко на блага ракия, руйно вино и дебели мезета и си говорят за политика и възвишени духовни неща, да си говорят и за своите предпочитания, за светската управа на страната. Но да се изправи митрополитът пред стотици хора, голяма част от тях невръстни деца, и да обяснява от името на църквата, която вече 1150 години крепи вярата и свободата на българина, как на 5 октомври трябва да чуе гласа на църквата и да гласува за определен политик, не го разбирам.
Не го разбирам, защото съм православен християнин. Вярата ме е научила, да помагам, да казвам истината и да не я предавам. Нашите предци са давали живота си, живота на децата си, живота на родителите си, само и само тази вяра да се запази.
Днес най-висшият духовник в Южна България, обаче я предаде.
Почувствах се омерзен. Омерзен, защото политиката няма място в църквата. Христос изгонил търговците от храма с думите: „Моят дом се нарича молитвен дом, а вие го обърнахте на вертеп разбойници“. Аз пък искам да изкрещя на негово светейшество: „Вън политиката от храма!“. Защото днес Галактион постъпи като Юда, спрямо православните християни. Той се „продаде“ за малко повече власт и близост с висшите политици на деня.
Не може така, драги агент – „Мишо“, не може да прокарвате политика в душите ни. Те без това са смазани и окаляни от много години насам. Искаме да идваме в храма и смирено да молим Бог, да измие душите ни. Защото не сме безгрешни, както и Вие.
Чувствам се с омърсена вяра, но не и с омърсена религия!

Иван Янев
Агенция БГНЕС

 

«