« Върни се назад Публикувано на 12.01.2010 / 9:01

“НАЗНАЧЕНИТЕ” виновни …

 

 

С тези думи започва един американски филм. Тези думи винаги си ги спомням, когато, гледайки новинарски емисии, доловя внушения и опити за натрапчиво убеждаване в нечия “виновност”, правено чрез медиите. Настойчиво, шумно и последователно. Масово и сякаш планирано. Пренебрегвайки и игнорирайки съда, в чийто прерогатив е да се произнася относно вината и невинността.

“НАЗНАЧЕНИТЕ” виновни …

 Те се толкова удобни. За прикриване на некомпетентност и безсилие на

институции. За демонстрация на рефлекс, “професионализъм”  и изграждане на успешен публичен образ.

Често, те са компромиса, предпазващ системите от деструктивен взрив, “боксовата круша”, върху която се изсипва лавината негативна обществена енергия.

Понякога, те са страха и бягството от непоносимостта и невъзможността на истината.

Красимир Георгиев, станал известен като Красьо от Плевен, седмици наред бе в центъра на медиен тайфун преминал през съдебната власт, стигайки до

най-високите й етажи, обвинен, че урежда назначения на магистрати срещу

заплащане. Красьо Черничкия бе “назначен” за виновен за “буксуващата” съдебна система. Преди да излязат разпечатките на мобилните оператори, десетки публични личности се надпреварваха да отричат, че го познават или да дават смешни обяснения за водени разговори с него. А виновен ли е всъщност Красьо и за какво?!! Присъда няма произнесена. Няма дори съдебен процес.  Докато обществото очакваше обявяване на имена от поредната страничка на тефтерчето му и се “дивеше” и развличаше с шармантните обяснения на елита, в страната се случваше  много по-важно събитие – структурираше се държавния бюджет за 2010 г, нещо,

което мина незабелязано в суматохата.

Веселин Георгиев, получил медийна известност като Батко, в качеството си на шеф на “Републиканска пътна инфраструктура”, даде на брат си Емил Георгиев  над 100 млн. лева за ремонт на пътища и бе “назначен” за виновен в христоматиен пример за конфликт на интереси. Той обаче се разхожда на свобода срещу гаранция от 10 000 лв, 100 млн са “надлежно” усвоени, състоянието на пътищата е плачевно, а ремонтите са като бездънна яма, поглъщаща ежегодно все повече и повече средства.

Мария Мургина бе обвинена в покровителстване на ДДС измами. Днес тя все още се разхожда на свобода, а ДДС измамите едва ли са преборени.

Групата на “Стойков-Николов” бе “назначеният” виновен за злоупотребите и

спирането на  средствата по програма САПАРД, макар че, както се разбра в

последствие, има и други, нарушили процедурите.

Валентин Димитров, бивш изпълнителен директор на Топлофикация София, успешно бе “назначен” за виновен за всички проблеми,  съпътстващи дейността на топлофикационното дружество. Днес също е на свобода и със значително редуцирани обвинения.

Осъдени от “назначените” за виновни – няма.

Фолкзвезди и футболисти неотдавна бяха в центъра на внимание на НАП, обвинени в укриване на доходи и недеклариране на данъци. Няма ден, в който общественото внимание да не е фокусирано към някое емблематично име. За всеки, получавал данъчно облагателен акт обаче е ясно, че същият може да се обжалва в съда.

Както и че тези дела могат да продължат … дълго. Много дълго.

“Наглите” шумно и показно бяха обвинени  за отвличанията, извършвани през последните години с цел откуп. А така ли е в действителност и ще издържат ли обвиненията в съда? Все още няма съдебен процес. И ако сега случайно някой бъде отвлечен по познатата схема, тогава … какви всъщност ще са “ наглите”?

За последните години в страната има извършени и неразкрити над 100 показни поръчкови убийства, в това число на един премиер (А.Луканов) и на един банкер (Е.Кюлев). Преди дни в центъра на София бе застрелян Боби Цанков. Братята Маргини вече са “назначени” за виновни. Повдигнатото обвинение в подбудителство май ще е прецедент в криминологията, доколкото няма практика за обвиняване в подбудителство без да има задържан извършител. Предявяването на подобно обвинение е … най-малкото странно.

Когато истинските виновни не могат или не бива да бъдат посочени, тяхното място се заема от “назначените”. Отвъд тази игра на успокояване на обществото и на наблюдаващите страната от ЕК  обаче остават въпроси, на които никой не дава смислен отговор, като например: защо ЗОП е направен така, че злоупотребите да остават безнаказани или символично санкционирани, кой ще се осмели да забележи и спре сделки, заемане на постове, при наличие на конфликт на интереси, кога най-сетне ще се появят, макар и наченки на воля за справяне с корупцията, кога НАП ще попита олигарсите – братя Диневи, Ветко Арабаджиев, Георги Гергов,

Валентин Златев, Васил Божков, Красимир Гергов, Николай Банев и т.н.

(неупоменатите, да се считат също за изброени), как стигнаха до първия милион и ще сравни декларираните и платени данъци и осигуровки,  с размера на придобитото имущество.

“Назначените” виновни успокояват, “забавляват” и разсейват  обществото, че дори и наблюдаващите ни от ЕК,  до време …

А после …

 

Светла Василева

http://www.chara.blog.bg

 

 

«