Публикувано на 18.05.2017 / 15:20

НАГЛО ПОКАЗНО НА ОКРЪЖЕН СЪД – ВАРНА СРЕЩУ “АФЕРА” И ВЕСЕЛИНА ТОМОВА. СЪДИЯ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ОТКАЗА ОТВОД, ВЪПРЕКИ 65 ПУБЛИКАЦИИ НА “АФЕРА” СРЕЩУ НЕГО ПО “МЕГА ДЕЛО”, ВЪРНАТО ОТ ВКС ЗА НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ, ЗАРАДИ БЕЗОБРАЗНО СЪДЕБНО ФИАСКО

варненски окръжен съд18 май. Сградата на Варненски окръжен съд.

9 часа.

Насрочено съдебно заседание – на втора инстанция – по делото “Бопаджиите Емил Михайлов и Добромир Досев срещу сайта “АФЕРА” и Веселина Томова”.

Процесните публикации, заради които бившият шеф на БОП – Варна Емил Михайлов и т.н. му екс “дясна ръка” в БОП – Варна Добромир Досев се жалват срещу Веселина Томова и сайта АФЕРА са две:

ЕКСКЛУЗИВНО! ЧЕРНИЯ РОДИ: ЗА КАКВИ УБИЙСТВА ГОВОРИТЕ? ИЗКАРАХТЕ МЕ СУПЕР МАФИОТ, НАЙ-ЛОШИЯТ ЧОВЕК В СТРАНАТА.НЯМАМ ВИНА И ТОЗИ ПЪТ ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА НА ДЪРЖАВА И ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ДА СЪМ! ИМАМ МНОГО НЕЩА ДА КАЗВАМ!

и

ЧЕРНИЯ РОДИ „За Черния Роди получих 3000 лева награда като „информатор”. Пазя си още някъде документа, върху който се подписах. Отдолу стоеше подписа на вътрешния министър. Пари обаче не взех. Те отидоха в бопаджията

като втората публикация е откъс от книгата на Веселина Томова “Бандитска Варна”, издадена през … 2009 година и този откъс е публикуван във връзка с актуалната ситуация към началото на 2015 година, когато Радослав Калчев – Черния Роди е задържан като “ръководител” на ОПГ за “убийства”, впрочем обвинение, което към този момент се спихна катастрофално.

На първа инстанция, Варненски Районен съд, в лицето на съдия Румяна Петрова /важно е да отбележим, че към настоящия момент на водене на делото на втора инстанция във ВОС, е вече съдия в същия този ВОС/, Веселина Томова – собственик и главен редактор на сайта АФЕРА, бе призната за невиновна за публикуване на първата статия – изпратено писмо на Черния Роди до сайта АФЕРА, призната за невиновна за посочените в тъжбите на Михайлов и Досев пет пасажа от втората публикация – откъс от книгата “Бандитска Варна” и призната за виновна за един пасаж от втората процесна публикация по “чл.148 ал.2 във ал.1 т.2 във вр. с чл.147 ал.1 пр2 от НК” с посочено наказание 5 000 лв. глоба, “обществено порицание” и признаване на 2000 лв. от гражданския иск на Емил Михайлов и 2200 лв. от иска на Добромир Досев, за това, че претърпели “болки и страдания”.

Ето и въпросния откъс /много важно е да отбележим! – изваден извън контекста на цялата публикация!, както от тъжителите, така и от съда/ от втората процесна публикация /откъс от книгата “Бандитска Варна”/, по която Веселина Томова получи присъда “призната за виновна”:

“.Преди да бъде ударен Черния Роди обаче, при него отива посредник от страна на шефовете на БОП – Варна. Предлага му се да даде 20 000 лева за да „отърве кожата”. Разговорът е записан на мобилния телефон на Черния Роди. Слушала съм този разговор, който е потресаващ.

Помолих тогава Роди да съдейства, да го дадем на „Вътрешна сигурност”, или ДАНС за да направят нещо, но той махна с ръка:
– Айде пак да ме мъкнат насам-натам и накрая аз ще изляза виновен.
Малко по-късно отново го помъкнаха по арестите. Този път дори за нещо, за което вече бе лежал в затвора. До тогава обаче имаше още време.
Имената, които бяха споменати в записа са на шефа на БОП – Варна Емил Михайлов и заместника му – дясната му ръка – Добромир Досев. Роди отказва да даде парите.

На практика ченгетата играят и двойна игра – получават поръчката да бъде ударен Черния Роди от човека, който им плаща, но пробват дали могат да ощавят и Роди за да осуетят акцията.

9,30 часа. В съдебна зала на Варненския окръжен съд влиза съдебния състав по делото – на втора инстанция – заведено от Емил Михайлов и Добромир Досев срещу Веселина Томова и сайта АФЕРА.

Съдийският състав е от трима съдии.

Председател на състава е съдия Трайчо Атанасов. Членове на съдийския състав са съдия Красимир Гайдаров и …. – не вярвам н очите си! – съдия Петър Митев.

Правя незабавно и кратко обсъждане с адвоката ми Димитър Димитров и защитникът ми адвокат Димитър Димитров поисква отвод на съдия Петър Митев.

Съдия Петър Митев е същият съдия от Варненски окръжен съд, който води години т.нар. варненско “мега дело” с главни обвиняеми Веселин Данов, Иван Славков, Веско Жеков. Дело по което съм правила огромен брой журналистически разследвания, дело, което е залегнало в книгата ми “Бандитска Варна”, и по което съм написала огромен брой публикации, в които остро съм критикувала професионалната работа на същия този съдия Петър Митев.

Подчертавам пред съда още и че същият съдия Петър Митев е дал доверие на свидетелски показания по т.нар. “мего дело” на тъжителя Добромир Досев по отношение на разследване на ОПГ от страна на БОП – Варна във връзка с Иван Славков и Веско Жеков, които свидетелски показания в настоящето дело се спукват като балон от заявления на същите Досев и Михайлов. Подчертавам пред съда и това, че казусът с Черния Роди, който касае предмета на настоящето дело е свързан и с т. нар. “мего дело”, по което съдия е бил Петър Митев от ВОС.

Казвам и това, че многобройните ми критики към съдия Петър Митев през годините в сайта АФЕРА, за съжаление за били напълно резонни, тъй като ВКС, както е известно, върна за ново разглеждане същото това варненско “мега дело”, поради безобразни процесуални нарушения – 17 на брой, според решението на ВКС, “мега дело”, което през цялото време бе водено от същия този съдия Петър Митев.

Председателят на състава съдия Трайчо Атанасов ми задава неслучайния въпрос: “Само на съдия Петър Митев ли искате отвод?”.

Предвид дадени купища предварителни писмени умозрения на тъжителите Емил Михайлов и Добромир Досев по допуснатото иначе от съда наше искане да бъде призован като свидетел Радослав Калчев – Черния Роди, че така съм искала да осуетя и забавя съдебния процес до изтичане на давност, показвам на съдията бинтования си пръст на дясната ръка, който пострада жестоко при травма, и който бе опериран, и му обяснявам, че съм на обезболяващи и спокойно съм можела да взема колкото си поискам болнични. Не съм го направила обаче и съм в съдебната зала.

Не му казвам, че съм “войник”, но отбелязвам, че съм добросъвестна. Обяснявам на председателя на състава Трайчо Атанасов, че съм убедена, че е умен съдия и знае, че мога да поискам и неговия отвод, и да създам ситуация, за да му поискам по конкретен повод и неговия отвод, но не съм го направила.

Казвам на съдия Трайчо Атанасов, че мога да поискам отвод на цялата “варненска съдебна околия”, тъй като в работата си на разследващ журналист съм писала, пиша и ще пиша именно за всички варненски прокуратури и съдилища. Впрочем, последната ми публикация бе относно “високия стандарт” на началничката на съдия Трайчо Атанасов – председателката на “Наказателното отделение” във ВОС – Иваничка Славкова, през която минава, както се казва “случайния подбор” на съдийски състави.

Тъжителят Емил Михайлов възразява на поискания отвод и изтърсва, че съм казала, че “мога да създам ситуация” да искам отвод на “цяла България”. Контрирам, че такова нещо не съм казала, а че говоря за варненски съдебен окръг.

Умишлено не споменавам Монтана. Защото продължавам да бъда добросъвестна, както изискват постулатите на чл.10 от ЕКПЧ – Европейската конвенция по правата на човека, с която пък трябва да се съобразявят всички съдилища в България, за да не бъде съдена непрекъснато България в съда в Страсбург, докъдето очевидно ще се наложи да стигна и аз.

Казвам още на председателя Трайчо Атанасов, че все още разчитам и се надявам, че под тогите си съдиите трябва да имат не само чест, но и липса на страх, както и висока интелигентност. Сега съжалявам, че не цитирах скорошно интервю на пловдивски съдия, напуснал съдебната система омерзен, който в прав текст изрича, че съдиите у нас са “твърде обикновени хора”, изпълнени със страх и автоцензура.

През цялото време докато говоря, съдия Петър Митев, на когото искам отвода, не сваля тънка, ехидна усмивка от лицето си, наблюдавайки ме. Весело му е. И вероятно нещо му е много смешно.

Председателят на състава Трайчо Атанасов оповестява, че съдът се отегля на “тайно съвещание”.

След десетина минути съдийския състав е пак в съдебната зала.

НЕ съдия Петър Митев обяснява защо няма да си даде отвод, а председателят на състава Трайчо Атнасов обяснява, вместо съдия Петър Митев, защо Петър Митев нямало да си даде отвод.

А съдия Петър Митев нямало да си даде отвод, защото:

– бил разпределен на “случаен” принцип

– не познавал Веселина Томова

– не бил чел нито една статия на Веселина Томова

– не бил “следил творческото развитие” през годините на Веселина Томова.

Съдия Петър Митев не сваля ехидната си усмивчица от лицето. И мълчи. Все едно и той е от Монтана, а не от Варна, нито пък е в тази съдебна зала, където става дума точно за него.

По-късно правя бърза проверка и от нея става ясно, че в сайта АФЕРА има 65 остро критични публикации /ШЕЙСЕТ И ПЕТ ПУБЛИКАЦИИ!!!/, касаещи професионалната работа на съдия Петър Митев по т.нар. “мега дело” във ВОС.

Ето само една от тях:

Публикувано на 27.06.2012 / 21:56

НА ВНИМАНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД! ВАРНЕНСКИ СЪДИЯ СЕ ДЪРЖИ КАТО ВИШИНСКИ!

Господа, европейци, които наблюдавате уж под лупа правосъдната система на България, зачеркнете тази страна от картата си на правосъдие и справедливост! Във Варна един съдия, на име Петър Митев, бивш следовател, който като съдия се държи по-зле и от Вишински в угода единствено на обвинението, си позволи абсурдното – да лиши един човек от правото му да се защити с доказателства пред съда!

 Съдия Митев, за когото АФЕРА още преди години писа, че знае каква присъда е отредил за Иван Славков още на първото съдебно заседание по „мега” делото, стигна дотам, че отхвърли и 40 ПРОЦЕНТА ОТ ОБВИНЯЕМИТЕ  по същото това „мега” дело като поискани свидетели. „Охуто“ реши, че били „несъотносими“?!?!

Съдия Митев отхвърли ВСИЧКИ ДОКАЗАТЕЛСТВЕНИ ИСКАНИЯ НА ЗАЩИТАТА НА ИВАН СЛАВКОВ, с което на практика призна ужасяващия страх на ПОРОЧНАТА, МРЪСНА СИСТЕМА от разкрития за престъпленията, които върши, когато СКАЛЪПВА ДЕЛА И ОБВИНЕНИЯ!

Съдия Митев вчера дори стигна до безобразието да държи подсъдимите без обяд и вечеря само за да демонстрира колко е работен в ролята си на „джандар сурат”. Сега продължава с мръсната схема – пускам Славков срещу 85 бона, взимаме парите и в края на юли го осъждам на затвор и го прибираме пак. Виртуозен Цветановец -стахановец, нали?!

Вероятно този съдия ще бъде издигнат в кариерата, нищо, че това е първото му наказателно дело, представете си. Вероятно Цветанов ще го награди с пистолет, както шефа на варненската полиция награди с патлак „мега” прокурорката Стефка Якимова, с която двамата ядяха агнета с Близнака.

Със сигурност отказът на съдия Митев за приемане на доказателствените искания на защитата на Иван Славков ще бъде обжалван на по-горна инстанция, но на този джандарин трябва да му е ясно, че Господ си знае работата.

Господ винаги си знае въздаванията.

Защото ИСТИНАТА ВИНАГИ СИ ПРОПРАВЯ ПЪТ. ВИНАГИ! ДОРИ И КОГАТО ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО Е ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ!

Гнус ме от Вас, съдия Петър Митев!

Веселина Томова”

 И още:

 “Публикувано на 29.07.2012 / 20:36

„Мега” делото продължава по почина на Сталин и Вишински

“Публикувано на 18.05.2016 / 16:36

УБИЙСТВЕНИЯ ПОЗОР НА „МЕГА“ ПРОКУРОРИ И МВР ЛЪСНА! ВКС ВЪРНА ВАРНЕНСКОТО „МЕГА“ ДЕЛО ЗА НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ ПОРАДИ МНОЖЕСТВО НАРУШЕНИЯ! ОСЕМ ГОДИНИ „АФЕРА“ ВОДИ БИТКА, УЛИЧАВАЙКИ ПРАВОСЪДНАТА МАФИЯ И СЕ ВИДЯ КОЙ ГОВОРИ ИСТИНАТА!”

“Публикувано на 18.05.2016 / 23:05 ТРАГЕДИЯ. ВЪВ ВАРНА И БУРГАС СЪД НЯМА. КОЙ ЩЕ ИЗХВЪРЛИ ТЕЗИ ПОРЪЧКОВИ НЕКАДЪРНИЦИ!”

Делото продължава „по същество“.

Председателят на състава Трайчо Атанасов отлага съдебното заседание за 15 юни т.г., поради това, че съдебният състав решил да изиска справки от МВР къде точно и какво точно е работил Добромир Досев към момента на завеждането на тъжбата /нещо, което е ясно в самото дело/, справка от затвора и съда осъждан и за какво е излежавал присъда Радослав Калчев – Черния Роди /нещо, което е ясно и от самото дело, а и никъде не се оспорва и в самото писмо, написано до АФЕРА от самия Роди/, справка докъде е стигнало делото заведено от Емил Михайлов и Добромир Досев срещу Радослав Калчев – Черния Роди по повод писмото му изпратено до сайта АФЕРА.

 На този етап няма да коментирам целите на тези “фундаментални” искания на съда.

Но според постулатите на чл.10 от Европейската конвенция за правата на човека, касаещ свободата на изразяване и в частност работата на журналистите, ще го кажа в прав текст – това, което днес бе демонстрирано пред очите ми, бе нагло показно, както срещу сайта ми за разследваща журналистика АФЕРА, така и лично срещу мен.

Нямам абсолютно никакво обяснение за поведението на съдия Петър Митев, освен това, защото повод за отвод на съдия по дело е задължителен и при най-малкото съмнение, че може да има пристрастност по него към една от страните.

Нямам обяснение и защо реши така демонстративно целият съдебен състав умишлено да провокира към себе си напълно основателното съмнение, че е предубеден както към мен, така и към сайта ми АФЕРА.

Още повече, че отказа на съдия Петър Митев да си даде сам отвод по делото, а и изобщо наличието му в този състав по това дело, след като прекрасно знае коя е подсъдимата, рефлектира вече като оценка не само за него персонално, но и за целия Варненски окръжен съд.

Освен Петър Митев, колко ли “весело” щеше да е в състава по “случаен принцип” да влязат и Иваничка Славкова, и Савакова, и…

По пътя за вкъщи, един мой приятел ми каза, че “много жалостиво съм ги пожалила” и затова толкова нагло се смеят в очите ми преди окончателно да “ме опраскат”.

Прав е. Но не съвсем.

Защото никога не съм правила лайняна жълта “джурналистика”, която впрочем е на почит и сред съдии, и сред прокурори. Защото истинската разследваща журналистика не се рови под чаршафите.

Когато обаче – в България! – кажеш истината за СИМБИОЗАТА, обозначиш я, извадиш я на показ и нямаш страх да застанеш срещу нея – не тя – СИМБИОЗАТА – е престъпника, а ти – този, който си я извадил на светло.

Илюзии нямам никакви на тази мерзка територия.

Всяка осъдителна присъда срещу мен и сайта ми АФЕРА – приемам като награда и чест за труда и достойнството си в професията ми на разследващ журналист.

Това, че заради мафиотската СИМБИОЗА, която владее всички власти в България, вместо онези, които трябва да са с белезници, аз седя на подсъдимата скамейка, е олицетворение на безумния абсурд, наречен правосъдна система у нас.

А иначе, собственоръчно ще подготвя и пратя тъжба до Инспектората на ВСС за отказа да бъде направен отвод на съдия Петър Митев, сътворен днес във Варненски окръжен съд.

Веселина Томова

Коментари 8 за
“НАГЛО ПОКАЗНО НА ОКРЪЖЕН СЪД – ВАРНА СРЕЩУ “АФЕРА” И ВЕСЕЛИНА ТОМОВА. СЪДИЯ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ОТКАЗА ОТВОД, ВЪПРЕКИ 65 ПУБЛИКАЦИИ НА “АФЕРА” СРЕЩУ НЕГО ПО “МЕГА ДЕЛО”, ВЪРНАТО ОТ ВКС ЗА НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ, ЗАРАДИ БЕЗОБРАЗНО СЪДЕБНО ФИАСКО”

 1. Tuka vuv varna mnogo si pozvolqvat stoto nqma koi da im otvurne,naroda e nasran,ama na drugi mesta qdat boi policaite i prokurorite,palqt im kolite,palqt im kushtite,ima si nachini,ama trqbva reshitelnost i deistvie.dosta hora sa im nabrali veche,ako razbirate ot nameci

  1. Дискретно :
   – Епицентърът на Вонята у Нас – НЕ е София, Колега ! , а Е – Варна .
   …защото ей го в на Весо Трампата…ей го в на тим(урк)уфситьи които Държат Поне 80-85% от Всичко у Нас…ей го в на Банев и тамтаковата-му….ей го в на Порта и ‘нашта’ митница….ей го в на тов. Портньiх …ей го в на Лавините от ‘купени’ имоти….ей го в на ‘арендаторите’ и ВЕИ ‘бизнесите’ на ‘наште’ дет са на две крачки….ей го в на оназ-там врътка със Тойотките…
   ….та Неслучайно си позволих да запитам Варненци/ки (тук, в по-преден материал) :
   – а може би Двустъпковата – Следва да Започне именно В/От Варна ?!

 2. Мен, „СИМБИОЗАТА“ ме унищожи, скалъпвайки ми 3 наказателни дела! „СИМБИОЗАТА“ ме изкара луда, за да ме спре да си търся правата по законен ред, настанена бях в лудница, т.е. „СИМБИОЗАТА“ опетни името ми, доувреди здравето ми и ме срина съвсем! Гледах предаването на Люба Кулезич и останах особено впечатлена от магистрата, омерзен от Темида! Със случващото се напоследък в съдебната система ясно личи, че „дървото е отрупано с гнили ябълки“!
  Надеждата умира последна и затова силно се надявам, че С ОБЩИ УСИЛИЯ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИМ СЪС „СИМБИОЗАТА“, която, оказва се, загнива все повече, и то отвътре!

  1. Задължително&Неотменимо, г-це Дончева !
   – Ние. Всички. Заедно.

  2. Sadii I prokurori,ne smejat da se,vazprotivjat,,na korumpirani chengeta,koito ,,oformjat mnenieto ,,I’m po mnogo,,vaprosi,,svarzani s,,razreshenija,,, istorii,lichnosti I obshtestven interes…Za policaite ot SDVR I NSBOP,ima,,izgradeno mnenie,,v koja,,pozicija,,sa otnosno,,prestapnostta..,,politicheska porachka,,ili,,finansovo,,dalboko razkrachena,,…Losho e za Obshtestvoto,kogat,,goreposochenite,,zapochnat da misljat I deystvat ,kato,,doluizbroenite,..!

 3. Насраната съдебна система със оцапаните задни части, все на софрата и да ядат говната . Темида със вързаната превръзка на очите.

 4. Не се кахърете, Афера.бг/г-це Томова ! – Новият Нюрнбергски у Нас е ВсеПоБлизо !!!
  – просто ако обичате – Подготвяйте Обвиненията !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *