« Върни се назад Публикувано на 13.07.2023 / 9:45

НАГЛИ! РЗОК-ПЛОВДИВ ОТКАЗА СКЪПО ЛЕКАРСТВО НА ИЗВЕСТЕН DJ ВОДЕЩ. НЕ БИЛ ЖЕНА!

Няма човек в България, който да обича да пее на караоке и да не е чувал за DJ Айвън, известен като Царя на караокето. Популярния водещ, забавлявал хиляди по родните сцени, който преди година показа кулинарни умения в тв предаването „Черешката на тортата“ по NOVA, е станал жертва на една нелепа несправедливост от страна на държавата в лицето на Директора на Районната здравноосигурителна каса – Пловдив Йорданка Караиванова.

През 2014 г. Айвън Андреев заболява от онкологичното заболяване рак на гърдата, което при мъжете се случва много рядко и претърпява успешна операция. Възстановява се благополучно от коварната болест, но през 2023 г. се установява лек рецидив, което предполага лечение. Тогава онколози от гр.София му изписват скъпоструващото лекарство Fulvestrant Teva , което е в инжекционна форма.  Директорът на РЗОК-Пловдив обаче постановява на 28 юни т.г. отказ да утвърди протокола, с който този медикамент му се изписва и предоставя безплатно за терапия.

Мотивът на администрацията е абсурден – Айвън не бил „постменструално болен“ . Парадоксът идва от там, че инжекцията се изписва предимно за жени и нормативно има такова условие. На практика обаче, когато тази болест споходи мъж, той няма как да отговаря на него.

На помощ на извесния артист се притичва неговия дългогодишен приятел с любителски певчески умения  на тенор адвокат Кристиан Гьошев от Пловдив. Популярният юрист и специалист от административно и трудово право, изготвя жалба до Административния съд в гр.Пловдив, Комисията за защита от дискриминация и Прокуратурата. Там той твърди наличие на дискриминация по полов признак. Адвокатът обаче намира и друг пропуск на администрацията – във Фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология, което е обнародвано в Държавен вестник като приложение към Наредба No 11 / 17.10.2019 г. на  Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, изрично е записано, че лечението на карцинома на гърдата при мъже е аналогично на това на карцином на гърдата при жени !

Това сякаш слага точка на правния спор, но отговорът ще стане ясен от съдебното решение по случая.

DJ Ayvan заяви:  „Вярвам на правосъдието и на адвоката ми. Както каза един стар приятел: „На времето си смени името, сега май е дошло времето да си смениш и пола!“. Звучи смешно, но някак си е тъжно. Сега ми намериха лекарството за месеца – платил съм го от джоба си, но не се знае другия месец дали ще имам възможността да се лекувам с него.“

Адвокат Гьошев беше краен в мнението си: „Административна неграмотност, буквоядство и безобразие! Чак не мога да си представя, че това се случва. Крайния резултат от съдебния процес е предвидим, но дано администрацията преосмисли решението си и да го отмени, преди да бъде осъдена. В случая времето не работи в полза на моя приятел Айвън и един дълъг процес, може да е фатален. Дано все пак е останала капка съвест в чиновническата душа.“

Кристиян Гьошев

адвокат

«