« Върни се назад Публикувано на 08.08.2022 / 13:12

НАГЛА ДАЛАВЕРА! ИЗНАСЯМЕ ВЪГЛИЩА ЗА СЪРБИЯ С ПЕТ ПЪТИ ЗАНИЖЕНА ЦЕНА! СДЕЛКАТА Е БЕЗ ТЪРГ И КОНКУРС!

УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ,

пишат Ви група работещи в „Мини Марица-изток“, от рудник „ТРОЯНОВО-СЕВЕР“. Поводът за мейла ни е този, че сме изключително омерзени, че висшето ръководство на най-голямото въгледобивно дружество в България, по най-безпардонен начин злоупотребява със служебното си положение.

За какво иде реч: Съветът на директорите на Мините (с указанията и подкрепата на най-висшите управляващи в държавата – бивши премиер и министър на енергетиката, дружно взема решение да продава въглища на Сърбия.

На пръв поглед това е похвално, но само на пръв поглед. А защо?!

Защото висшият мениджърски екип на Акционерното ни дружество взема решение за сключване на договор за износ на полезното изкопаемо на България (лигнитни въглища) на чужда държава, на стойност ПЕТ ПЪТИ ПОД БОРСОВАТА ЦЕНА НА ВЪГЛИЩАТА! И при това, без да е обезпечено устойчивото развитие на предприятието, без инвестиции, без сключени договори за ремонт и резервни части за тежкото минно оборудване, в условията на военно-политическа и енергийна кризи!

Ето това е поводът да напишем писмо до Президента на България, до служебните министър-председател и министър на енергетиката и до главния прокурор на Републиката.

И за да сме още по-сигурни, че ще получи гласност злоупотребата, решихме да пишем и до Вас.

По-долу, прилагаме текста на писмото ни до споменатите институции.

ДО Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н ГЪЛЪБ ДОНЕВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н РОСЕН ХРИСТОВ

МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА

ДО Г-Н ИВАН ГЕШЕВ

ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Пишат Ви група работещи в рудник „Трояново-север“, клон на „Мини Марица-изток“ЕАД, които Ви съобщават за може би най-голямата корупционна сделка в цялата история

на Мините.

Откакто е назначена за Изпълнителен директор на Дружеството, г-жа Илза Чинкова се занимава основно със сделката за износ на въглища за Сърбия.

Кое е фрапиращото:

  1. Няма обявен конкурс или търг за износ на въглища извън България.
  2. Стойността на сключения договор не е по борсови цени, а е определена като регулирана цена, т.е. в пъти е занижена (Борсовата цена на въглищата е над 500 лв на тон условно гориво, а сключената сделка, по наша информация е занижена 5 (ПЕТ!) пъти).

Грубата сметка показва, че „Мини Марица-изток“ЕАД по този начин ще има пропуснати ползи от продажбата на договорираното количество въглища в размер на около 200 млн.лв.

  1. Тази сделка се извършва заедно със съдействието на нейния заместник – Иван Арсениев, с покровителството на бившия Премиер-министър – Кирил Петков и с бившия Министър на енергетиката – Александър Николов.
  2. Тази сделка е осъщестена и благодарение на „услужливостта“ на всички членове на Съвета на директорите на „Мини Марица-изток“ЕАД, които междувпрочем, са назначени по времето на управление на ГЕРБ.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Надяваме се да вземете спешни мерки по повод написаното, за да предпазите предприятието ни от такива ръководители и за да може всеки да отговори за действията си пред съответните институции.

С уважение,

Група работещи в рудник „Трояново-север“, клон на „Мини Марица-изток“ЕАД

«