« Върни се назад Публикувано на 29.04.2021 / 22:19

НАГЛАТА ЛЪЖА ЗА СПЕЦ.ПРОКУРАТУРАТА! И ВЪЗМУТЕНИТЕ НАПЛАТЕНИ ПРОКУРОРИ ОТ ТРОТОАРА

Авангарда на прокуратурата – водачите Гешев и неотлъчно следващата го Сийка. Най-изтъкнатите, на върха на пирамидата и разбира се най-компетентните.

А какво казва Интернет?

– Гешев – завършил за полицай с призната впоследствие специалност право, оперативен работник, а след това следовател. Назначен в Районна прокуратура 2006 година, 2016 година става шеф на спец.прокуратурата при състезание с един кон, защото вторият кандидат се оттегля своевременно. От м. 04.2018 година е зам. главен прокурор, а от м. 01.2020 година – Главен прокурор. Или за около 14 години със засилка и поставен световен рекорд по прокурорски овчарски скок оглавява прокуратурата. И ще я оглавява още пет години и 8 месеца.

– Сийка Милева – завършила славния Югозападен университет, 2004-2006 година е адвокат в Благоевград, от м. 01.2006 г до м..04.2017 година е следовател. Назначена в спец. прокуратурата на 03.04.2017 година, където шефът й Гешев я прави говорител, а от 06.01.2020 година си я командирова като говорител и във ВКП след като става Главен прокурор. Или госпожата има реален прокурорски стаж по-малко от 4 години и също е рекордьор по шеметно издигане в системата на прокуратурата.

И по призива или по-точно разпореждането на тези ерудити и специалисти днес прокурорите в цялата страна барабар със служителки, шофьори и чистачки висяха по стълбите на съдебните палати, за да подкрепят съществуването на спец. институциите и това Бюрото за защита да остане в ръцете на Гешев. Може би се знае, че това Бюро до 2014 година е към Министерството на правосъдието, където му е мястото, защото защитата е във връзка с лица, застрашени по наказателни производства. Всъщност Цацаров хитро успя да си го прибере в ръчичките в началото на мандата си-2014 година, а след това Гешев открито си го направи нещо като лична полиция и бухалка.

Г-н Гешев отново демонстрира манталитета си на районен инспектор от МВР гръмко заяви, че с днешната акция се защитава правосъдието. Обаче не е работа на прокуратурата, която е само една от страните в процеса да се кахъри за правосъдието, защото това си е работа на съда и се чуди човек – Каскета пак не знае какво приказва или по навик послъгва, за да звучи по-внушително.

Едно малко въпросче без отговор – дали това огромно възмущение няма връзка с решението на ВСС от м. 12.2019 година, когато приеха, че понеже спец. институциите са много натоварени, то магистратите в тях могат да получат по още 6 заплати годишно – т.е. календарната година за тях да е 18 месеца по заплащане. Говори се, че миналата година са си получили паричките без да се оплакват.

Това как Брюксел бил казал, че трябва да има спец. институции е супер нагла лъжа – такова нещо няма и не може да има. Баща, майка и акушерка на тези правни недоразумения е Цвък и точно затова нито един уважаващ себе си юрист не отиде да работи в тях, защото беше ясно, че ще изпълняват поръчки.

Вдигат лозунги, че понеже спецовете работят САМО 9 години е рано да се разбере колко са полезни и продуктивни.

Аз обаче ще отделя време и ще ви дам данни, уважаеми колеги във форума, какви са показателите откъм борба с организираната престъпност на спец. прокуратурите през 2020 година. В сайта на ВКС и специалния за това раздел е цялата информация, която в обобщен вид ще ви предоставя за запознаване. Проглушиха ни ушите с техните героични дела за ОПГ /Организирани престъпни групи/ и е добре да видим каква всъщност е съдбата на тези обвинения.

А докато възмутените прокурори от цялата страна стояха по стълбите на съдебните палати, сети ли се някой да ги попита, по колко обвинителни акта внасят за година? Във ВОП са средно по 3-4 обвинителни акта на прокурор и това е причината отчетен годишен доклад да не е публикуван от 2018 година. Неудобно е някак да се изнесе информация за такова нещо, нали? И оттам след като няма обвинителни актове следва друг въпрос – колко на брой наказателни дела първа инстанция гледат окръжните наказателни съдии?

Спец. съдилищата за да излязат супер натоварени правят следния номер -отчитат едни и същи дела два пъти – и като дела за корупционни престъпления и като такива за организирана престъпност. Някой не вярва? Отворете сайта на ВКС на РБ и в двата раздела и ще се убедите сами в масовото дублиране.

И така – обещавам в най-скоро време данните за съдбата на обвиненията по делата с внесени от специализираната прокуратура обвинителни актове за ОПГ. А изводите може да си ги направи всеки.

NON BIS IN IDEM

«