« Върни се назад Публикувано на 21.06.2021 / 23:40

НАГЛАСЕНИ СКАНДАЛНИ КОНКУРСИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. КЛАСИРАНЕТО Е ГОТОВО ПРЕДИ КОНКУРСА!

На 14.06.2021 г. на сайта на ВСС бе публикуван списък с допуснатите кандидати за провеждане на конкурс за назначаване на административни съдии – общо за 31 бр. в цялата странаhttp://www.vss.justice.bg/page/view/106726

Сред допуснатите общо 301 кандидати се открояват няколко интересни имена, за които с голяма степен на сигурност може да се каже, че изпълняваната длъжност на кандидатите, както и установени взаимодействия с членове на сега действащия Висш съдебен съвет, притежават достъп до вътрешна информация, даваща им предимство пред останалите кандидати.

Налице е вероятен конфликт на интереси.

Списъкът с допуснатите е на адрес http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/31/dopustimost-adms-sait-0.pdf

Ето ги и кандидатите:

1.Васил Пеловски – № 177 в списъка, вх. № на заявление ВСС- 7606 /7.05.2021 г.

Същият е син на печално известната Даниела Пеловска и се ползва с протекциите на политически кръгове, близки до ГЕРБ – https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=48865

Васил Пеловски прави шеметна кариера във ВСС, като от обикновен главен експерт изведнъж се озова на позицията временен главен секретар на институцията  – https://news.lex.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86/

По неясни причини и процедури,  Пеловски е „възнаграден“ с постоянен директорски пост без провеждане на конкурс във ВСС –  директор на дирекция „Човешки ресурси, административно и техническо обслужване и класифицирана информация“. Като ръководител на тази дирекция през него минава цялата кореспонденция на ВСС, всички материали за заседания, включително и информацията, свързана с конкурсите за административни съдии. Говори се, че Пеловски е човек на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който лично го предложи за главен секретар, както и видно от линка по-горе. Магдалинчев е заместник председател на Върховния административен съд преди да заеме позицията във ВСС и може само да гадаем дали не му е обещал съдействие.

  1. Мария Христова – № 176 в списъка, вх. № на заявление ВСС- 7605/07.05.2021 г.

Христова е дългогодишен кадър на ВСС, директор на дирекция „Конкурси на магистрати“, известна във ВСС най-вече с това, че изключително симпатична и привлекателна жена. Видно от името на тази дирекция, тя отговаря пряко за организирането и провеждането на конкурсите, включително съхранява изпитните материали за тях. Съвсем логично е да се запитаме какви мерки са взети Мария Христова да няма досег до тези материали? Дори  и да са взети мерки, същата дама е отговаряла за цялостната подготовка на въпросните конкурси, включително и планиране на бройките по места, като несъмнено е имала вътрешна информация за това къде са й най-големи шансовете за успех.

Нещо повече – Мария Христова демонстрира приятелски, дори повече от приятелски, отношения с двама от членовете на ВСС – Красимир Шекерджиев и Драгомир Кояджиков. Същите са председател и заместник председател на комисията за атестации и конкурси на съдиите към ВСС, през която минават всички кадрови въпроси, касаещи конкурси и кариерно развитие на съдии, в това число и настоящия конкурс. Мария Христова е основен експерт в тази комисия и координира изготвянето на всички конкурсни материали. Освен тази информация, която минава през нея, близостта й с посочените двама членове е такава, че същите могат да окажат влияние върху успешното провеждане на конкурса /Съпругата на Шекерджиев е съдия във Върховния административен съд, а комисията е от съдии в този съд, а съпругата на Кояджиков – прочулата се покрай него Спаска Кинчеваhttps://frognews.bg/novini/kadrovik-vss-glasuva-geshev-jena-pak-stava-shef-vav-vkp.html

Очевидно е, че тези хора имат влияние и позиции в съдебната система. Как ще бъде предотвратено изнасяне на информация към Христова от подчинените й, дори и да се приеме, че тя се е оттеглила от изпълнение на задълженията си? Как същите тези подчинени ще бъдат квестори на Христова по време на изпита? Какво се крие зад неформалните отношения на Христова с двама членове на ВСС и дали същите не са поели лобистки ангажимент пред нея да съдействат пред този, от когото зависи всичко в този конкурс?

  1. Димитър Ненов, № 188 в списъка, вх. № на заявление ВСС- 7618/07.05.2021 г.

Димитър Ненов е новоизлюпен директор на дирекция Правна във ВСС – http://www.vss.justice.bg/page/view/105500

Същият не е известен с нищо, освен, че е бил адвокат, като без да има и  ден ръководен опит изведнъж става директор на една от най-важните дирекции във ВСС. Публична тайна е, че това е станало с активното съдействие на неговия приятел и съгражданин Драгомир Кояджиков – членът на ВСС, за който споменахме по-горе.  Явно че директорското място е удобен трамплин атакуване на съдийски пост, след като след по малко от година на настоящата позиция директорът се пробва за такъв. Тук отново, може би, се очаква да получи помощ от приятел – колоритният член на ВСС Кояджиков.

Никой не отрича правото на всеки който отговаря на условията да подаде документи за конкурс и да участва в него. В случая обаче странното е, че трима ключови директори от ВСС са го направили, като позициите и отношенията им  с членове на ВСС ги поставят в привилегирована позиция спрямо останалите кандидати. Честната позиция би била тези хора да напуснат заеманите от тях места и да се пробват на равен старт с останалите кандидати.

С голямо нетърпение ще следя крайното класиране. Обзалагам  се, че посочените по-горе лица ще са в него като отличници!

С интерес ще наблюдавам развитието на конкурса.

Може също така да се интересувате за други сигурни финалисти – лица от политически кабинети на предишното правителство, роднини на конституционни и други съди, деца на публично известни политически фигури.

Жокер:

170 ВСС- 7597 07.05.2021 г. Младен Семов – брат на конституционния съдия проф. Атанас Семов

74 ВСС- 7327 28.04.2021 г. Асен Мингов – син на бившия член на ВСС Анелия Мингова и на проф. Емил Мингов

228 ВСС- 7803 10.05.2021 г. Петя Николова – началник на политическия  кабинет на Екатерина Захариева

Ще има и още…

Класираното е готово преди конкурса! Да видим дали ВСС, инспекторатът към него и т.н. ще се задействат. Сигналът към тях пътува.

Пламен Даниелов

«