« Върни се назад Публикувано на 20.12.2014 / 9:24

МЪТИЛКА

Кеворк КеворкянГоспожа Меркел щяла да прати експерти да ни съветват за „Южен поток“ – това ще е нещо като илюстрация на поговорката „След дъжд качулка“, но както и да е.
Ако между въпросните експерти е и г-н Шрьодер – бившият германски канцлер, който работи за Газпром, би било още по-добре.
Но дори и Шрьодер да не дойде, идеята никак не е лоша.
Поне ще ни научат, как да се държим с руснаците.
Отделен е въпросът, дали германците ще тръгнат да си развалят отношенията с Путин заради нас.
Дали мътилката ще се проясни?

Покрай „Южен поток“ стана ясно, че никой не е в състояние да разговаря с България за каквото и да е. Ние лесно обещаваме, и още по-лесно се отмятаме.

Ние сме царете на нищоговоренето.

Няма по-търпелива дипломация от руската – но дори и тя се изнервя от нашите салтоморталета. Ние можем да изтърбушим всичко, стига да попадне в устите ни.
Още отначало беше ясно, че „Южен поток“ ще има съдбата на АЕЦ „Белене“ – икономически проект ще се превърне в политическа лакърдия. И така и стана. Поне две изборни кампании премилаха темата за „Белене“ – червените го искаха, останалите не беше ясно, какво искат. Идеи, като тази за „Белене“ , не бяха нищо друго, освен тест за преданост към евроатлантическите ценности – каква глупост изглежда това изречение! – но си е точно така. Ние правим политика, харесвайки се на съюзниците си, само по този начин, нищо друго не ни интересува; а накрая и те, горките, не са наясно, какво точно искаме, а и какво точно представляваме.

Ние никога няма да имаме политик като унгареца Орбан, когото тези дни сенаторът Маккейн нарече „неофашистки диктатор“. Това е същият Маккейн, пред който Орешарски се парализира от страх и си призна, че е спрял „Южен поток“, без да го е спирал, за да не му удари публично някой шамар американският сенатор.

После Орешарски тръгна да се обяснява, че, всъщност, не е спирал „Потока“ – обаче вече го беше казал. И защо Маккейн се държи в София като сержант от лагер за подготовка на морски пехотинци? Много просто, понеже вижда, че нашите не знаят, какво точно искат, и дори не знаят, какво точно представляват, имат проблем с идентичността си, а такива хора са презирани от сержантите.
Маккейн се изрепчи и на Орбан – и го нарече „неофашистки диктатор“, но от разстояние, защото знае, че унгарският премиер не си поплюва и като нищо ще го арестува, колкото и невероятно да изглежда това. Тия дни Орбан, например, поиска да провери дали е мъж американският посланик в Будапеща, което си беше малко крайно, но го каза – по повод на някакво недоказано твърдение на дипломата по адрес на унгарска чиновничка. А Маккейн се изрепчи, понеже Сената се готвеше да изпрати за посланик в Будапеща продуцента на „Дързост и красота“ Колин Бел. Може би за Маккейн е било по-подходящо да изпратят в Унгария една-две американски танкови дивизии.

Но унгарците и с танкове не можеш да ги уплашиш – по време на събитията през 1956 година, докато съветските танкове ги газеха, американците така и не им помогнаха, въпреки обещанията си. Орбан просто гледа интересите на страната си, и със сигурност е по-уважаван.

Е, добре, нашите първенци по-щастливи ли са, ако ги наричат „путьовци“, ако обобщим смисъла на дипломатическите грами от София? Не знам, но ако това им е безразлично, никога няма да излезем от мътилката.
Нашите политици така овъргаляха с думи „Южен поток“, че не остана здравомислещ българин, който да е наясно, за какво точно става дума. Но това е нашият номер: всяко нещо да бъде покрито от словесни боклуци до степен, че да стане неразличимо.

Словесният разгул сложи край на „Южен поток“.

Вижте сами. Путин ни казва да се разкараме.
От Брюксел Юнкер отговаря: „Не приемам България да бъде шантажирана за енергетиката“. И тогава дори от „Гиздова махала“ започват да схващат, че сме потънали. /Защо точно от тази махала – ще стане ясно по-нататък/.
Русия потвърждава официално пред Европейската комисия отказа си от „Южен поток“.
Същият Юнкер се поправя: „Топката е в полето на Русия“. Сякаш някой си е мислил, че е в задния му джоб.
Намесва се храбро Кристалина: „България и ЕС не са отписали Южен поток“.
Русия пак ни казва да се разкараме – а в „Гиздова махала“ вече започват да плачат.
За утешение, Газпром ни съобщава, че губим 3 милиарда евро.
Оттук нашите казват на „Гиздова махала“, че губим само 80 милиона.
Юнкер пак казва нещо, което и той не иска да се разбере, за да не разсърди Путин.
Българският парламент не може да съчини дори една достойна декларация – а и никой не може да напише такава, ако трябва да се хареса едновременно на Юнкер, Путин и Обама; и на „Гиздова махала“.
Обаче Орбан, онзи същият, казва, че ЕС саботира „Южен поток“.
Меркел признава, че всичко това дестабилизира Източна Европа.

България преживява земетресение от девета степен по Рихтер, но още не може да се усети.
Бойко отива при Меркел. И тя ни праща експерти…
Всичко това ми прилича на заклинанията на някой цигански барон у нас, който се кълне, че повече българските лекари няма да бъдат бити. Хайде да му повярваме.

Излъчвахме толкова противоречиви сигнали, че накрая омръзнахме на всички. И Путин ни тегли един ритник. Той ни казва, че губим 400 милиона евро годишно. Оттук му отвръщат, че става дума за 80 милиона. Интересно – на кого е повярвал народът?
Пак Путин казва, че тегли чертата на „Южен поток“. Меркел обаче праща експерти, които да ни съветват по същия този „Южен поток“. Нямате ли усещането, че с нас се държат като със селския идиот, когото разкарват надолу-нагоре, за да гони Михаля.
Ние дори така и не разбрахме, кой, в крайна сметка, е виновен от всички онези, които разтягаха локума за „Потока“ – Станишев Мъглата, Стреснатия Орешарски, някакъв си Щонов, протеже на Астролога Плевнелиев, Бойко, кой? Или Маккейн/Сержанта, който иска да праща танкове в Унгария.

И как се случва така, че всички все имат газ, а ние се топлим – по липса на друг енергиен източник – от въртеливото движение на задниците си?

Разбирам преживяванията на Бойко, когато споменава пред Меркел, че не знае какво да каже на народа си – това са едни от най-прочувствените думи в новата ни политика. Това признание, извън всичко друго, означава, че сме хванати в менгеме. Точните му думи бяха: „Трудно ми е да обясня на българския народ, защо тръбата, ако минава през Турция и Гърция е добра, а ако мине през Черно море за България – не е добра. Защо, ако „Северен поток“ е добър, „Южен поток“ не е добър“. Бойко се ползва очевидно със симпатиите на Меркел, между тях има връзка, личи, че тя го харесва – но едва ли й е било приятно от тези му думи, понеже става ясно, че той не разбира Играта. И, ето ти ги експертите й в София – „Добре дошли, камаради!“.

Ако бях естествен като Маккейн, щях да кажа: „Тъпаци, далаверата не е за вас, не ви се полага, защото се въртите като тенекиени петлета-ветропоказатели. Вие дори не сте разбрали, какво се случва между Европа и САЩ, марш в строя!“

Камарадите идват, обаче след цялата бутафория около „Потока“ за Историята ще останат думите на един от хората на Путин: „Вижте как Европейският съюз се разбърза да се присъедини към Турция!“.
Нека да повторя, случилото се с Потока е като земетресение със сила 9-а степен по скалата на Рихтер – когато дори земната ос се променя. Трябва да схванем това и да се примирим, че сме извън голямата игра – и да мислим, как да ограничат щетите. Очакват ни сложни дела за милиардни искове – ще ни трябват експерти, и може би експертите на г-жа Меркел идват да ни съветват точно заради това. Другото – Путин да си вземе думите назад – изглежда направо невъзможно. Вярно е, че и Обама често се извърта – например, тези дни каза, че не бива да се прекалява със санкциите срещу Русия. Но той е друго – страда и от киселини, което си е доста неприятно. А ако са му казали, как се очертават дългосрочните ефекти от режима на санкции, съвсем ще изкиселее. Между другото, ако сте прочели, че Обама има киселини заради ГЕРБ, не се подвеждайте – не става дума за нашите приятели, а за гастро езофагиална рефлуксна болест. А Обаме ще продължава да има киселини, защото навсякъде има фантазьори – дори и в САЩ, които почти се сгромолясаха, понеже никой от тамошните всезнайковци не можа да предвиди последиците от бума на евтините ипотеки; още разтръскват глава като боксьор след тежък нокдаун. Фантазьори има и у нас. И когато Бойко предлага идеята за
„хъб“-а – хранилище, в което да се съсредоточават всички тръби от газови находища, а пък ние да разпределяме газа – не е лошо да се консултира и с някои от най-яростните си опоненти. Така се прави в голямата политика. Иначе човек се сеща за фантазьорите, които бяха обсебили Живков в края на властването му, и които му пробутваха грандоманските си идеи – за комбината в Радомир и пр. Кой ли е новият Огнян Дойнов, който се навърта край Бойко? Не е лошо в такива случаи премиерът да изкарва пред класа отличника – да се знае, все пак, кой получава оценка 6 и половина за фантазии.
А покрай „хъба“ експертите на Меркел вероятно ще ни разяснят смисъла и на още една поговорка: „Те не го пускат в селото, той иска да се качи на одъра“.

Одърът отдавна е зает.

Но не бива да се отчайваме. Газов „хъб няма да има. Но пък вече има друг. В Дупница, в циганската „Гиздова махала“. Само за месец октомври там събрали/откраднали за нуждите на махалата 284 хиляди киловата и ги оползотворили – на одъра, под одъра, където завърнат. Чайе шукарие. Това е „хъб“. Истински.
Ние с циганския „хъб“ не можем да излезем на глава, та с „Южен поток“ ще се оправим.

Толкова се бях ядосал на несекващите цигански дивотии, че в дописката си от предишната седмица за „Уикенд“ съм преместил град Гент от Белгия в Холандия. Извинявам се за недоглеждането. Може да ми е повлияло това, че през цялото време си мислех за интервюто ми с един холандски хлебар, а сетне и депутат, който се държеше дърварски-арогантно и беше бесен на българите. Това се случи в телевизионен мост още през 2003 година – от Гауда, Холандия. Българите обаче, които наруга си бяха чисти цигани, макар и нашенски.
Иначе нещата с тия наши братя се оправят. През седмицата набиха само една лекарка. Не е лошо министър Москов да подготви един „хъб“ за бити български лекари.

Когато двамата императори – Путин и Ердоган – ни казаха чупката, се сетих за една фраза отпреди близо четвърт век. Тя е на Доган: „Пътят за Европа минава през Босфора“.
Оставям ви сами да преживеете шока от това прозрение.

Kеворк Кеворкян

В. Уикенд

«