« Върни се назад Публикувано на 20.05.2011 / 12:28

Мутри и политици-бандити треперят за главите си във Варна

 

 

По време на изборите за кмет през 2007 г. за Белослав се разгоря люта битка и в нея бяха включени дори „бригадири” на известен кавказец-ингуш. Тогава пукотевицата се размина, но в навечерието на сегашните избори напрежението е още по-голямо.

Но „политическата версия” се предъвква най-вече от политици-бандити, примиращи от страх да не се превърнат в крачещи мишени. Нарочените за мачкане политици-бандити всъщност са и „бизнесмени”, дерящи съгражданите си чрез дававери и врътки за обществени поръчки. Уличните мутри раздуват други „версии”. И те са коя от коя по-екзотични. След първата смешка с „бомбата” – „шерше ла фам”, разследващи отново се опитват да отклоняват вниманието с някакви суперзасукани интриги по тънката част между хора на Ластика и Гела. (Куките знаят, че Дебелия е работил 12 години много близо до знакова фигура като Гела, но миналото лято са се разделили без видими скандали.) Техни колеги предпочитат да работят по „софийска версия”.

Те фокусират вниманието си върху странното съвпадение – убитият на 19 април 2004 г. Мишо Чешкия всъщност инкасира първите проектили на 22 ноември 2003 г. пак край бл. №5 във „Владиславово”. Аверите и на двамата знаят, че те са живели в един и същ вход на блока – в средния. Но почеркът на стрелбата и видът на оръжието са различни. По Чешкия пуцат от автомобил. Срещу Добрев изстрелите идват от засада – стрелецът е избрал удобно място за оттегляне. Разположението на паркинга го е улеснило. „Софийската версия” всъщност най-много плаши „политиците-бизнесмени”. Три седмици преди разстрела писахме, че във Варна е отдадена „мокра поръчка”. Веднага след разстрела реднахме чинно, че поразената мишена не е в този „сценарий”, но е твърде близо.

Всъщност параноята, обхванала някои от „елитните” в града, може би е излишна в този момент. Ако наистина има „сценарий” за дестабилизиране на обстановката чрез елиминиране на набелязани жертви по конкретна причина, но с преследване и на илюстративна цел, практиката показва, че играчите обикновено взимат „оперативна пауза”. Разследващите коментират пред репортери и „конспиративни теории”, но се съсредоточават върху последните „усложнения” около Д. Добрев. Като например с опожареното му „Мицубиши”, палнато преди няколко месеца. Ченгета тълкуват това като предупреждение – като с първата стрелба по Мишо Чешкия.

Разстрелът на Д. Добрев все още предизвиква коментари сред политиците-бандити, засичани многократно в схеми с „босове”. Проследяването на контактите на Добри Дебелия отвежда разследващите и към някои мастити варненски адвокати, мешали се през годините с хора на Гела и на „онзи ингуш”. Точно следата към Белослав ги отвежда към намазани адвокати и „чеченската връзка”. Но досега разследващите не са открили нищо конкретно, което да ги доведе до разплитане на поръчковото убийство.

След като не хванаха стрелеца по „горещи следи”, сега разследващите разчитат да дойде нещичко от агентурата. Или да изплува нещо край брега. Техни колеги са скептични – след разстрела на Чешкия нищо „не изплувало”. Така един от разследващите пуснал остър лаф – „Килърите” уж са вътре, но стрелците гърмят яко навън.” Вероятно ченгетата трябва зорко да пазят някои свидетели, подхвърлят бивши бопаджии.

 

www.bgsniper.com

 

«