« Върни се назад Публикувано на 08.01.2011 / 20:53

Мрънкащи милиционери управляват таз ченгеджийска държава

Миналата година завърши с широк обществен дебат по едно СРС – за горнооряховската болница, тая година започва с дебат по други обширни СРС-та – разговорите на митническия шеф Ваньо Танов. В тия бурни времена очевидно само ченгетата задават дневния ред на обществото. Очевидно това е тяхната представа за държавническо поведение. Щото на нас отдалеч всичко ни мирише само на фуражки и партенки.

Трижди прав е другарят Борисов, когато твърди, че ако някой трябва да се подслушва в тая държава, то това са министрите, заместниците им, шефовете на агенции. Прав е, че трябва да се подслушват сега, а не като им изтече мандатът – щото тогава ще им хванат опинците. Прав е, че политиците от висок ранг трябва да си мерят думите – независимо дали са окабелени.

Но Бойко, горкият, така и не разбра, че с приказките и действията си отдавна премина всички граници. И сега сме свидетели на маниакално използване на СРС. Отдавна не се подслушват само "лошите". Подслушват се всички! Някой каза ли в прав текст за какво се подслушваше докторът от Горна Оряховица? За какво са подслушвали Танов? Минало е време, спокойно могат да кажат по какви сигнали са разработвани тези хора. Имало ли е въобще сигнали? Услужлив прокурор и добронамерен съдия винаги могат да се намерят, но автор на сигнал, който да застане с името си – трудно.

Четох последните СРС-та и въобще не искам да влизам в банални дискусии за интелектуалния багаж на тези, които ни управляват, за това кой е поръчал СРС-тата и кой ги е дал на журналистите. Знам, че един куп ченгета ще се гледат под вежди през следващите дни, щото Бойко ще иска да знае кой предаде четата. Ама на кой друг му пука за това? Единственото важно нещо, което трябва да се търси в стенограмите, е какво става в това правителство – как функционира то и има ли капацитет да управлява градивно.

Отговорите на тези въпроси са в тясна връзка с всичко казано дотук – СРС-тата определят дневния ред на кабинета и обществото. Очевидно е, че не аз, вие или опозицията, а лично Бойко Борисов настоява това правителство да се развива по този начин – всички министри да се подслушват! "Няма лични права за министрите, заместник-министрите, шефовете на агенции, премиера и т.н.", казва той. Нещо повече – Борисов настоява: "Аз искам те да са в напрегнати отношения! Не искам да се обичат, искам да се карат, да се мразят, за да си гледат работата!"  Уважавам всеки self-made man, който като Борисов е успял да се измъкне от село и да стане човек. Той така работи – управлява желязно хората под себе си, насъсква ги един срещу друг, плаши ги със СРС-та и т.н.

Като сгафят – удря им шамар или ги праща заедно да ловят контрабандни цигари в Гоце Делчев. Те му имат уважението, т.е. страха. Склонен съм да мисля, че и така може да се действа – и екип може да се направи така, и банда, и правителство дори. Проблемът е в ефикасността на дружинката. От всички СРС-та ясно прозира, че тия хора – министри, шефове на агенции и т.н., отделят голяма част от времето си, за да се крият из шубраците, да гледат зорко кой им подлива вода, да чертаят защитни и нападателни стратегии, да преброяват своя и противниковия лагер, да гадаят в какво настроение е Той, че да му се явят лично, и т.н. Цялата им енергия отива в свирката.

Тъй като Борисов прекалено бързо се разви от пожарникар до премиер, сигурно е пропуснал някои уроци по история – с желязна ръка може да се управлява, но всеки култ към личността е бил до време.
Най-комичното е, че всички подслушвани са наясно, че са подслушвани, и са твърде слаби актьори, за да го прикрият. Дянков, Танов, Влади Горанов… Те знаят, че Големия брат ги наблюдава. Танов подчертава многократно, че е старо куче в бранша и е наясно, че го слушат. Може би затова вметва как (тук се реве, ако може с глас и пред съседи) ще хване рейса от Русе… Как "единственото нещо, което трябва да спазват, е законът, да го прилагат еднакво"!

Дянков също е наясно, че е подслушван – затова участва в разговора, колкото да не заспи. Влади Горанов е в ролята на мажоретка – обажда се от време на време, колкото да разпали жаравата у Танов.
Добре, де, какъв е смисълът да подслушваш хора, които знаят, че са подслушвани? С каква информация ще те обогати такова СРС? С никаква. Явно целта е друга, а не превенция на престъпления или разкриване на корупция. От записите е видно, че не само Борисов използва подслушваните разговори, а и
подчинените подслушвани вече използват СРС-тата за собствени цели

Абсолютно не е случайно задаването на удобен въпрос от рода на: "Добре, що те мачка толкова Цецо….", и споделянето за кавга за "парцела пред хотела" в Русе. Не е случайно, че Танов говори за митничари, "които умират от страх, щото там има фирми, които знаят кой стои зад тях и не могат да ги спрат". Че "няма напълно да са на светло нещата при който и да било"… Не е случайно споменаването на конкретни фирми, известни с топлите си връзки с ГЕРБ. Сега ясно ли ви е как функционира правителството? Танов казва как функционира то! Да е уволнен Танов? Не е. Има ли му доверие Борисов? Има му – Борисов лично сподели това вчера по bTV. Та нали, ако го уволни сега, ще потвърди, че всичко казано-недоизказано в СРС-тата е истина. А там много от нещата хич не са за пред хора.

"Ядосан съм на това, че мрънкат", казва Борисов и няма как да не го подкрепим. Записите показват едни смачкани хора, които псуват под юргана. Не псуват султана, разбира се, псуват само везира Цветанов.
Борисов обаче няма сили да погледне себе си и да види, че по-мрънкащ човек от самия него няма в тази държава. Появило се някакво СРС и той виква: "Няма да влезем в Шенген заради това". Настъпил го някой по опашката и той пищи: "Добре тогава, отивам на избори…" Малко неуравновесено ми се вижда такова поведение, ама не знам – да каже доктор Цветанов.

Знам обаче какво ще стане оттук до изборите.
 Ще валят СРС-та като пролетен дъжд.
И Танов рано или късно ще си иде.

Петьо Цеков
http://reader.blog.bg

«