Публикувано на 25.07.2022 / 13:00

МО ВЗЕТО НА АБОРДАЖ ОТ САЩ. ТРИ ГОДИНИ СЛЕД ДОГОВОРА ЗА ПЪРВИТЕ 8 САМОЛЕТА Ф-16 СЕ РАЗИГРАВА СЪЩИЯ МЕРЗАВСКИ СЦЕНАРИЙ! КОЙ КОЙ Е ОТ „ПРОБИТИТЕ“ В СХЕМАТА ЗА ТОРПИЛИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

Точно три години след подписването на договора за първите 8 самолета Ф-16 в родното министерство на отбраната отново се разиграва същия сценарий!

Министър Драгомир Заков тръби наляво и дясно колко е изгодна новата сделка и колко са на сметка самолетите ТОЗИ ПЪТ. Твърди дори, че има и разсрочено плащане до 2031 година, заради създадена история в търговията ни със САЩ?!

Най-вероятно е така, но никой не му задава и простичките въпроси: Да разбираме ли, че първата сделка е неизгодна и какво е разпределението на сумите по години до 2031г.

Разсъждавайки логически няма нищо странно в процесите, които в момента текат в МО. Заков е компромисната фигура, която коалиционните партньори избраха за министър на отбраната след скоротечното освобождаване на генерал Стефан Янев от поста. Другата опция беше кандидатурата на Тодор Тагарев, но неговата компрометирана личност бързо разбуни духовете и сред цивилни, и сред военни. За никой не е тайна, че цялото министерство в момента недоволства от очевидната пасивност на министъра дори по елементарни, ежедневни проблеми. Той си знае защо е такъв… Самият той споделя, че не е политик, а дипломат, така че още една длъжност в CV-то е добре дошла.

Хората, които в действителност управляват МО са:

Станимир Георгиев – бивш полковник от БА. Уличен в злоупотреби и вместо да бъде уволнен дисциплинарно е скрит на удобна длъжност в Брюксел в изчакване на момента за завръщане на подходяща позиция в България. Той е изпълнител на поръчките на Тодор Тагарев. Особено е активен при подготовката на конкурсите за избор на нов боен самолет и бойна машина за пехотата. След големи скандали по тези проекти Станимир Георгиев и неговият ментор Тодор Тагарев са уволнени от Института по отбрана. Според експерти в Министерството на отбраната двамата са правили опити за промяна на техническите задания по двата проекта, а Институтът по отбрана е забавил или манипулирал и други проекти за превъоръжаване.

Станимир Георгиев все още поддържа топли отношения с несъстоялия се министър Тагарев и неговото назначаване в МО е именно по тези причини – гледа, слуша и докладва! А решенията вместо Заков взема Тагарев. Този заместник министър е новият Атанас Запрянов в МО и човекът, който придвижва проектът за втората партида Ф-16.

Йордан Божилов – е другият заместник на Драгомир Заков в МО. Завършил е философския факултет на Московския държавен университет „М. Ломоносов” и е заемал различни длъжности в МО. И той е известен евроатлантически ястреб, който често губи посоката на движение в хаотичния си устрем към покорство и чуждопоклоничество.

Но какво е интересното за този зам. министър към момента. Г-н Божилов до неотдавна работеше като консултант на свободна практика. Има факти показващи, че той е консултирал компанията MBDA – производител на боеприпаси, ракетно въоръжение и не само. Същата тази компания бе избрана да произведе и достави ракети за българския боен флот! Случайно или не само той и менторите му знаят!

Тук е мястото да споменем и един полковник Владислав Шекеров.

Неговото име неизменно присъства при всяка съмнителна сделка извършена в МО. Ремонт и модернизация на танкове, покупка на бронирани машини за СКСО, самолети за ВВС, радиостанции и т.н. Все сделки над които се стеле мъглата на нещо нечисто с привкус на далавера.

Виж тук разследването на АФЕРА:

МЕГА СКАНДАЛ! КОРУПЦИОННА СХЕМА С АРОМАТ НА ШПИОНАЖ! ХВАНАТ СЪС СЕКРЕТНИ ДОКУМЕНТИ „ШЕКЕР“ ПОЛКОВНИК ДИРИЖИРА ПОРЪЧКИТЕ НА ИЗТРЕБИТЕЛИ, РАДАРИ ЗА ВВС И БРОНИРАНИ МАШИНИ /ДОКУМЕНТИ!/

Полковникът седеше и до министър Заков, когато същият беше изслушан пред Парламентарната комисия по финанси. Нормално! Заков не разбира от това, за което говори! Ролята на полковника е да го подготви, да му казва само това, което е необходимо да знае и да го „завръща“, в случай, че Заков направи опит да кривне от правилната посока!

В кулоарите на МО се говори се, че заради бързането за реализиране на покупката на допълнителните Ф-16 министърът е прекратил командировката на Шекеров до авиоизложението във Фарнбъроу, поради което полковникът бил много ядосан. Няма как в такъв момент да си правиш екскурзии за държавна сметка, когато си човек набъркан във всички далавери на военното министерство и има нужда от твоята „помощ“!

Освен всички по редицата се появява и името на един нереализиран политик, но за сметка на това активен Фейсбук герой Велизар Шаламанов.

Той неуморно бълва коментари във ФБ, но любимите му теми са модернизацията на родната армия и антируското говорене. И той, като Тагарев, копнее за министерския пост в МО, но все не му се получава. Но и двамата, както и Божилов, ги обединява едно нещо! Дипломирали са се в СССР!

„….хората в МО са страхотни експерти – военни, цивилни, с опит в НАТО“. И е прав г-н Шаламанов. Хората, които назначиха те с г-н Тагарев, или им слугуват безрезервно, са „страхотни експерти“! А сега като че ли най-важното е само да повтарят „Ние сме НАТО“! Но кои са те и кои са останалите не е много ясно! Както и това кой ни налага това изкуствено разделение!

Къде в случая е мястото на настоящия началник на отбраната?! Адмирал Емил Ефтимов пое поста поради факта, че всички други поканени висши офицери отказаха тази позиция. Неговата кариера е като на всички онези, които раснаха по червените килими и също там получаваха и пагоните си.

Човек, който е прескочил не е една и две основни длъжности и никога не е бил разпоредител на финансови средства, с които да гарантира способности на БА. Сигурно това е и причината той да се вълнува основно от размера на заплатата си, моделът GSM, който ползва и лимузината която го вози.

В МО усилено се говори, че адмиралът иска нов луксозен служебен джип за около двеста хиляди лева. Адмиралът безрезервно подкрепя бързането покрай покупката на самолетите. Не че разбира нещо от каквото и да е различно от военен флот, но очевидно така му е казано! И няма нищо нелогично в поведението му след като армията за него никога не е била отговорност, а само средство за кариерно развитие.

Защо за пореден път се бърза с подписването на договор за новите самолети???

Министър Заков лично обяви, че има време до ноември, за да се вземе решение. Ако това не се случи може да се поиска и удължаване на срока на офертата, което е законно и възможно. Но министърът и неговия антураж „експерти“ бързат отново да похарчат едни милиарди уж разсрочено. Единственият отговор е, че министър Заков иска да го впише в биографията и е поел такъв ангажимент към САЩ.

Интересно е, че запитването за вторите самолети беше изпратено от служебен министър, а договорът бърза да го подпише министър в оставка.

Afera.bg

Коментари 20 за
“МО ВЗЕТО НА АБОРДАЖ ОТ САЩ. ТРИ ГОДИНИ СЛЕД ДОГОВОРА ЗА ПЪРВИТЕ 8 САМОЛЕТА Ф-16 СЕ РАЗИГРАВА СЪЩИЯ МЕРЗАВСКИ СЦЕНАРИЙ! КОЙ КОЙ Е ОТ „ПРОБИТИТЕ“ В СХЕМАТА ЗА ТОРПИЛИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ”

 1. По стечение на обстоятелствата познавам практически всички коментирани лица, с изключение на полк. Шекеров, явно „изгрял“ на хоризонта по-късно. Коментарът за тях е безпощадно точен, а и част от тях от десетилетия са на US-хранилка! Въпросът е има ли възможност и как да се предотврати поредното им законспирирано безумие!

 2. Чувствам се задължен да коментирам. Да, в МО е пълно с предатели, но поставени на ключови позиции, където се вземат стратегически решения! И в ГЩ вече е същото!Отдавна МО и ГЩ са превърнати в ЕООД-та. От едното място се предлагат, а на другото се утвърждават решенията. Но може от МО директно да се спускат за изпълнение! Попа сигурно знае как и защо беше наричана една дирекция, Кражби и Продажби. Най-лошото, най-грозното е, че всичко се прави в полза на чужди интереси и партньори, а не в интерес на БА, респективно на България! Което си е чиста проба национално предателство!

 3. How much does an F-16 cost?
  Depending on the configuration, price varies from $12 to $35 million. The competition does not even come close to The Mighty Lockheed Martin F16 Fighting Falcon.

 4. Светът, е попаднал в ръцете, на ГАДОВЕ МРЪСНИ или МРЪСНИ ГАДОВЕ, който нямат нищо общо, с народите си!!!

 5. Министерството на отбраната,
  обявява обществена поръчка за електрически танкове, за водене на екологична война без въглероден отпечатък!

 6. Бедната България купува 8 F16 за 1.32 милиарда. Богатата Швейцария купува 32 F35 за 6 милиарда, но има голям скандал кой договорил, какво договорил и защо цената в договора не е крайна, а прогнозна. Ако сметнем на нас ще ни излязят 32 машини от миналия век 5.28 милиарда срещу само 700 милиона отгоре за 32 от най-съвременните самолети, които както казват някои експерти са много хубави, когато хвърчат, но САЩ така и не могат да достигнат от 65% до 80% летящи F35. За миналата година процентът е бил 50%. Ясно защо Швейцария, чиито военен министър казва, че няма дълбочина на защитата и трябва да договаря някакви форми на съвместна защита с НАТО особено за защита на небето си купува 32 самолета. Вероятно й трябват 16. Изводът от всичко е, че ако можеш избягваш сделки с евреи. Няма как да е изгодно. А фактът, че няма как да е изгодно говори, че на някой му е лично изгодно.

 7. Божилов го познавам отдавна, другите не ги познавам лично. Та тоя Божилов е такъв лакей (думата е слаба), каквито рядко се срещат. Най-вероятно и останалите не са по-различни. Именно заради такива като тях проф. Иво Христов казва, че България е територия със затихващи функции. А може би и вече със затихнали.

 8. Не се боите драги ми дами и господа и другари и другарки .Голяма работа че няма да имаме американски самолети които платихме авансово .За сметка на това имаме бол картечници Дегтярьов и картечари колкото щеш .Няма да се плашите България е защитена солидно .И друго според един древен мислител Войните винаги ги започват богатите ,а се сражават бедните .

 9. Думи нямаме, думи от неспиращото безумие.
  Умовете са пълни с кюлчета злато, диаманти, милиарди…

  Случайно, тази сутрин от предаването Дискусионно по БСТВ (повторението, с участието на Грънчарова и Анастасия Гешева)

  г-н Велизар Енчев сподели изненадата си от новината, че –

  в Сената на САЩ е внесен … Закон за сигурността на Черно море!

  Моля?
  Ами ако Русия и Китай гласуват „Закон за сигурността в Мексиканския залив“?!!
  ………………………

  Кой не иска да има МИР, ПРИЯТЕЛСТВО и ЛЮБОВ на Планетата Земя?!
  Аман се каза, аман от лошотията….

 10. F-16 Block 70 for Slovakia — the Newest and Most Advanced F-16
  The F-16 is the world’s most successful, combat-proven multirole fighter – building advanced interoperable capabilities within air forces, enhancing partnerships with allies, and preserving peace around the world.

  The Slovak Republic is procuring 14 new F-16 Block 70 aircraft. Those are currently being built in Greenville, with delivery anticipated in the mid-2020s.

  F-16 Block 70 за Словакия — най-новият и усъвършенстван F-16
  F-16 е най-успешният, доказал се в битки многоцелеви изтребител в света – изгражда усъвършенствани способности за оперативна съвместимост във военновъздушните сили, засилва партньорствата със съюзниците и запазва мира по света.

  Словашката република закупува 14 нови самолета F-16 Block 70. В момента те се изграждат в Грийнвил, като доставката се очаква в средата на 2020 г.

  НАШИЯТ ЗАВОД още НЕ е ПОСТРОЕН!!! Цената на НАШИТЕ ще е колкото на Ф-35!!
  НАЗДРАВЕ!!!

 11. Да си платиш за самолети авансово,които евентуално ще се произвеждат в ,,непроизведен“ още завод е като да се зажениш за Неродена мома !
  Горчиво,горчиво … !!!

  Венсеремос.

 12. Може и бързо да пристигнат, ако бъдем много добри и обещаем да ги дарим на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *