« Върни се назад Публикувано на 08.05.2011 / 20:47

Мошеници!: 50% от сметката за тока са добавки към цената!

 

 

Семейството в Шумен се отоплява с климатици и е използвало от 12 февруари до 16 март 1103 квтч дневен ток и 579 квтч нощен. Сметката му е 224,86 лв. без ДДС. За дневната и нощната енергия то е платило общо 111,85 лв. Толкова му струва самия ток. Откъде обаче идва набъбването до 224 лв? За достъп до мрежата с високо напрежение се дължат 14,95 лв., а преносът на тези киловатчаси през жиците на НЕК струва 16,21 лв. За този месец семейството всъщност е броило на националната компания 31,17 лв. Или от цялата сметка това плащане е 13,8%. После обаче идват парите, които трябва да прибере енергото, в случая Е.он, затова, че е допуснало този клиент до мрежата – 13,89 лв., и че е пренесло през своите жици тока – 59,17 лв. Общата сума за двете услуги е 73,06 лв. Или енергото взема повече от двойно от преносната компания. Експерти от разпределението твърдят, че това е така, защото преобразуването на тока от високо на средно и ниско напрежение носи най-големи разходи. Делът на електроразпределителното дружество в тази сметка е 32,6%. Следват черешките на тортата. Такса за зелена енергия от 5,09 лв., или 2,2 на сто. Въпросната добавка, както се пише във фактурите, се превежда на НЕК и оттам към производителите на вятърен и слънчев ток. По-рано тя се плащаше само от битовите потребители, вече се начислява и на бизнеса. Все още зелената енергия е с малък дял, защото не са влезли в експлоатация заявените хиляди мегавати мощности от вятърни паркове и фотоволтаици. Шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев вече обяви, че увеличението на цената на тока от 1 юли ще е с 1,5% заради присъединяването на нови мощности за зелена енергия.

3,69 лв. пък брои семейството от Шумен за комбинирано производство. Тази нищо неговореща на потребителя такса (във фактурите на ЧЕЗ е записана като "високоефективно комбинирано производство") е всъщност данък "парно", който плащат всички граждани със сметките си за ток. От години ДКЕВР определя високи цени на електроенергията, която произвеждат топлофикациите паралелно с топлинната енергия.

Като съберем всичките суми извън електричеството, се получава, че тяхната тежест в сметката е 50,25%, пише още 24 часа.

Като се прибави и, че ЕОН в морската столица например, мери киловатите когато си иска, а понякога не го прави с месеци и пише наизуст, картинката е не само плачевна, но и престъпна.

Както е известно електроразпределителните дружества бяха приватизирани по времето на управлението на НДСВ и юпитата.

 

Afera.bg

 

 

«