« Върни се назад Публикувано на 14.10.2016 / 15:38

МОСКОВ СПАЗАРИЛ СКАНДАЛНИТЕ ВАКСИНИ В ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО С ГЬОКЧЕ

moskov111Министърът на здравеопазването Петър Москов е спазарил сделката със скандалните ваксини в турското посолство лично с посланика на южната ни съседка Сюлейман Гьокче, разкрива Валя Ахчиева пред сайта „Фрогнюз“.

От документите е видно, че на 7 май т. г представители на здравното министерство  са отишли в турското посолство и са приели предложението на турския посланик Гьокче  да ни предоставят ваксините „Еувакс “ и „Пентаксим “, а срещу това ние да им дадем 4,2 млн . БЦЖ  ваксини. Турция  е направила изчисления на цените и кой какво трябва да даде по сделката, а българската страна безропотно се е съгласила.

moskov111От писмото на Петър Москов до Гьокче  от 11 май става ясно, че здравният министър дори  е определил трима човека от ведомството, които да договорят подробностите около бартера. Това са д-р Адам Персенски , д-р Елвира Фотева и Катя Ивкова. Няколко дни по-късно, на 19 май Москов пише на шефа на държавната фирма „Бул  Био “ Любомир Димитров  да се произведат спешно 4,2 млн . ваксини БЦЖ . Любопитното е, че в писмото и думичка не се споменава, че ваксините са за Турция. Напротив, там се посочва, че заради повишената заболеваемост и  нужда от профилактика,  ваксините трябва да бъдат произведени за нуждите на страната ни.

Едва на 28 май Министерски съвет приема постановление, с което се дава зелена светлина за сделката с Турция. Това означава, че Петър Москов  е договорил бартера с Турция, преди правителството да вземе решение за това.

moskov113„Има и още странни обстоятелства. Изнесените близо 5 млн . дози, които България  и „Бул  Био “ дадена Турция, всъщност  се равняват на 1/10 част от всички  заявени от фирма „Интервакс “ ваксини, нужни за целия свят.  Тоест  „Интервакс “ казва, че за целия свят са нужни 2 млн . ампули БЦЖ  ваксини. А България изнася 250 хиляди ампули само за Турция. Значи 1І10 от нуждите за целия свят, България изнася за Турция. Така излиза, че всяко десето дете в света е турчин. Странен факт, който би следвало прокуратурата да изследва и да даде отговор  и  него.“, коментира още Валя Ахчиева.

Afera.bg

 

 

 

 

 

 

«