« Върни се назад Публикувано на 02.11.2021 / 9:16

МОСКВА: САЩ СЪЗДАВАТ НОВА БАЗА В БЪЛГАРИЯ, ПОДТИКВАТ КЪМ КОНФРОНТАЦИОННА ПОЛИТИКА!

„САЩ създават нова база в България, активно подтикват към конфронтационна политика“ – външният министър на Русия Сергей Лавров така коментира съобщението на Шести флот на военноморските сили (ВМС) на САЩ за изпращането на разрушителя USS Mount Whitney към акваторията на Черно море. Той пристига за съвместни операции с НАТО и партньорите на САЩ в региона.

И още: „Американците активно се опитват да подтикват черноморските страни от НАТО към конфронтационна политика. Говорят за създаването на нови военноморски бази на черноморското крайбрежие на Румъния или България. Не мисля, че това ще бъде в интерес на добросъседството в Черноморския регион.

Като цяло демонстрацията на знамето на ВМС на САЩ в Черно море не е изолиран случай. Имаше няколко пъти, когато САЩ изрично заявяваха за необходимостта военните им кораби да навлизат в тази акватория, за да сдържат Русия и да предотвратяват създаването на рискове от Русия в Черно море за американските съюзници. Това, разбира се, не добавя стабилност.“

Afera.bg

«