« Върни се назад Публикувано на 13.08.2014 / 13:47

„Модерна България”: Узурпацията на власт без избори обслужва олигархията и задкулисието

узурпация на власт от кабинета БлизнашкиСлужебния кабинет „Близнашки“ предприе безпрецедентна за едно служебно правителство политическа чистка. Без мотиви се уволняват областни управители, ръководители на държавни ведомства, членове на Надзорния съвет на НОИ и пр. На тяхно място се връщат в повечето случаи компрометирани кадри тип „Ало, Ваньо“ от управленския мандат на ГЕРБ, който беше предсрочно прекратен от масовото народно недоволство и най-мащабните граждански общонационални протести за последното десетилетие през февруари 2013 г.

Гражданското непартийно Движение „Модерна България“ подчертава, че чистката, осъществявана от кабинета „Близнашки“, е в разрез с конституционната роля и задачи на едно служебно правителство. Българските избиратели не са давали мандат нито на служебното правителство, нито на президента Плевнелиев да упражняват цялата власт, която те устремно узурпират през последните дни. Те нямат правото да си присвояват власт, която не е им е дадена от суверена.
Узурпацията на власт без избори обслужва олигархията и задкулисието. Най-малкото защото служебното правителство е напълно безконтролно правителство. То не е обект на демократичен парламентарен контрол с участието на опозицията, която и да е тя. Именно тази безконтролност е хранителната среда за прокарване на нечисти икономически интереси. Системността, с която служебното правителство се занимава главно с кадрови назначения, при това правени при пълна липса на прозрачност и без да е ясно „КОЙ“ предлага кандидатите, свидетелства, че кабинетът „Близнашки“ е замислен и осъществен като параван на задкулисието и олигархични кръгове, а не според изискванията на Конституцията като временно правителство, което да управлявава текущите дела и да организира честни избори. Заедно с това, досегашното поведение на кабинета „Близнашки“ сочи пълна липса на задължителната за един служебен кабинет политическа неутралност и очевидно е насочено към осигуряване на служебна изборна победа на ГЕРБ на всяка цена.
Движение „Модерна България“ започва консултации с независими експерти, граждански организации и политически сили с цел изготвяне на специален доклад до Европейската комисия за осъществяваната политическа чистка и непрозрачните действия на служебното правителство, които задълбочават политическата нестабилност и отварят още по-широко вратите на властта за олигархични кръгове и групировки.
Движение „Модерна България“

 

«