« Върни се назад Публикувано на 21.12.2012 / 14:53

Михаил Екимджиев: С избора на Цацаров настъпи краят за правова държава!

Президентът няма да спре издаването на Указ за встъпването в длъжност на новия главен прокурор, защото го заплашиха с импийчмънт. Само Европейската комисия може да обърка българския сценарий, но това няма да е лесно, предупреждава известният адвокат и правозащитник. До сега Сотир Цацаров лъжеше за броят на осъдителните решения в Страсбург, по дела постановявани в неговия съдебен район. Излъга на специален брифинг, след решението на Етичната комисия към ВСС и за причините за задържането на Максим Савов.  

– Г-н Екимджиев, вие бяхте един от откритите противници на кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор, как приемате решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), предизвестен ли беше този сценарий?

– Днес може да не настъпи краят на света, но настъпва краят на илюзията за правова държава. Оказа се, че в България човек може да стане главен прокурор, заради това, че системно е нарушавал Конституцията и правата на човека. Очевидно е, че има някакъв проблем, но той има и етични измерения. До сега Сотир Цацаров лъжеше за броят на осъдителните решения в Страсбург, по дела постановявани в неговия съдебен район. Излъга на специален брифинг, след решението на Етичната комисия към ВСС и за причините за задържането на Максим Савов.  Обяви, че е мъжът е арестуван, защото негови вещи, а и той самият били разпознати от ограбената продавачка. Нищо такова не е записано в мотивите на определнието на състава на Пловдвиския окръжен съд, председателстван от Сотгир Цацаров. Този човек излъга дори и в деня на гласуването пред ВСС, заявявайки, че получаването на пистолет, награда от  Георги Петканов, не е противоправна, тъй като Законът за МВР позволявал министърът да награждава и външни на системата лица. Действително този закон позволява това, но чл. 303 и чл. 304 от Закона за съдебната власт изрично посочват от кого магистрати могат да взимат награди – това е само ВСС. Единственият министър, който може да инициира отличаването на магистрат, е на правосъдието, но той само предлага, а ВСС награждава. Това категорично показва, че Цацаров е нямал право да получи този пистолет. Освен нарушаването на конституционния принцип за разделението на властите и независимостта на магистратите, тази награда създава и още един проблем – през 2004 г., когато е получена, делата срещу МВР и техните регионални поделения по Закона за отговорността на държавата са се гледали именно от районните и окръжни съдилища. Убеден съм че след 2004 г. Пловдивският окръжен съд се е занимавал с дела, по които страна е било или МВР, или негови териториални поделения. Тоест, очевиден е конфликтът на интереси на един магистрат, който получава награди, макар и от институция, която е страна по дела, разглеждани от управлявания от него съд. След изброените лъжи сега, в качеството си на главен прокурор, Цацаров може безнаказано и да върши престъпления, тъй като позицията на първия обвинител е такава, че той никога и от никого не може да бъде разследван. Така че да е жив и здрав, и ако не се свърши светът – Бог да ни пази от тук нататък.

– Може ли това  решение да бъде атакувано пред ВАС преди президентът да е издал Указ?

– Преди президентски Указ не може да се атакува, но след това останалите двама кандидати могат да оспорят избора. Самият Указ може да бъде оспорен пред Конституционния съд. В случая не смятам, че президентът Плевнелиев ще има куража да постъпи така, както при казуса „Марковска”. Всички бяхме свидетели как Цветанов директно даде сигнали, че дори и да се провали клетвата на новия главен прокурор пред президента, той ще встъпи в длъжност.

Всъщност Цветанов бе красноречив, че не президентът е провалил влизането на Марковска в Конституционния съд, а защото  тя сама подала оставка. Това е много сериозна индикация, че каквото и да направи в случая Плевнелиев, Цацаров няма да подаде оставка. От тази гледна точка, внушението е, че разумният подход, който би спестил институционална конфронтация и война, би бил  просто президентът да направи кротко това, което се очаква от него. Нещо повече – вътрешният министър дори намекна за възможен импийчмънт на държавния глава, ако сценарият с Марковска се повтори и при избора на главен прокурор.

– Как оценявате ролята на ВСС при избора на главен прокурор?

– Унизително! Много добър символ беше марионетният водевил, който разиграваха хора, свързани с „България на гражданите” пред ВСС. Цялата тази постановка с издигането на другите две конкурентни номинации е срамна. Магистрати, които предложиха Галина Тонева и Сарафов, после се отказаха от тях. Това беше една поредна симулация. Симулациите ми са любима тема – като се почне от симулативната сделка на Цацаров с овощната градина, симулацията на ВСС, че ще проведе един истински състезателен конкурс между трима независими магистрати, симулацията с вчерашния театър на избор и задаването на въпроси, които очевидно нямаха никакво значение, а се пускаха само, за да създадат някакво впечатление за привидна демократичност и състезателност на процедурата пред неизкушените от правото българи.

– Каква ще бъде реакцията на Брюксел, може ли тя да промени сценария?

–  Всъщност единственият цивилизационен шанс да се намери някакъв изход от тази ситуация е намесата на Европейската комисия (ЕК). Допускам реакция от тях, въпреки, че няма да е никак лесно. Основен принцип на ЕК е да не се нарушава суверинитетът на съответната държава членка. И докато при казуса с Венета Марковска имаше очевидни процедурни нарушения, тя дори не беше изслушана преди да бъде избрана, то тук управляващите се постараха да изиграят перфектно постановката, макар и с много актьори аматьори. Трудно ще бъде на ЕК да балансира между тези два принципа – да се зачете и уважи суверенитетът на държавата и от друга страна – да не се робува на формализма, на  привидността, симулацията каквато очевидно е налице в случая. Трудно ще бъде и да се намесят, и да запазят добрия и дипломатичен тон.

http://faktor.bg

 

«