« Върни се назад Публикувано на 08.03.2011 / 14:51

Минчо Спасов иска следствие на 4 прокурори

Сигналът е за неправомерни действия на прокурорите Божидар Джамбазов – Софийска градска прокуратура, Тихомир Шабов – Окръжна прокуратура Велико Търново, Светослав Калчев – Окръжна прокуратура Велико Търново и Румяна Ирманова – Окръжна прокуратура Велико Търново.

Според председателя на експертния съвет по правосъдие и вътрешен ред на НДСВ Минчо Спасов, са допуснати сериозни нарушения на Наказателния кодекс и е необходимо да се образуват дисциплинарни производства срещу четиримата прокурори, като това е "повод за отвод на същите прокурори от случая и възобновяването на разследването от други техни колеги, които не са готови да превърнат Прокуратурата в Дирекция на МВР."

"Прочитането на информация, придобита чрез специални разузнавателни средства на 03.12.2010 г. от трибуната на Народното събрание от страна на министър Цветан Цветанов във връзка с текущо разследване срещу група лекари от Горна Оряховица бе безпрецедентен акт в историята на българския парламентаризъм, пише още в писмото.

Още по-безпрецедентен акт обаче влезе в аналите на съдебната власт чрез Постановлението на заместник-градския прокурор на София Б. Джамбазов. То е предшествано от ред действия на прокурорите Светослав Калчев, Румяна Ирманова и Тихомир Шабов.

От Постановлението по пр.пр.12978/2010 г. СГП става ясно, че по казуса се е разиграла уникална комбинация:
1. Прокурор иска от вътрешния министър разрешение за декласифициране на информация, добита чрез СРС.

2.Вътрешният министър иска и получава разрешение от прокурора да изчете същите данни в Народното събрание.

Всичко това е станало без участие и разрешение на съдия. Данните са използвани не за целите на досъдебното производство, а с очевидна политическа цел. Прочитането на данните от СРС е станало в най-политическия орган в държавата – Парламента, в рамките на разгорещена политическа дискусия с опозицията с явна политическа цел – министър Цветанов да се защити от политически атаки на опозицията.

Текстът на чл. 145а от НК е императивен и категорично забранява използването на информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство.

Нито министрите, нито прокурорите имат имунитет или са освободени от спазване на Закона.
"Гражданинът може да наруши закона, но съдът може да го разруши", са казали римските юристи. Когато това се случва в наши дни, е наложително да се защити авторитета на съдебната система и държавността.

Моля, да образувате дисциплинарни производства срещу посочените четирима прокурори и след като се убедите, че същите са нарушили Закона, да ги предложите за търсене на наказателна отговорност или на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания. Вярвам, че произнасянето Ви ще бъде повод за отвод на същите прокурори от случая и възобновяването на разследването от други техни колеги, които не са готови да превърнат Прокуратурата в Дирекция на МВР", пише в сигнала Минчо Спасов.

afera.bg

«