« Върни се назад Публикувано на 25.03.2011 / 19:34

Министър Цветанов скри Доклад за връзките на българската мафия с италианската Ндрангета!?

 

 

Тази седмица другарят Цветан Цветанов се върна от Великобритания, където бе три дни и се срещна с Пол Евънс, директор на Агенцията за борба с тежката и организираната престъпност /SOCA/, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Още с връщането си, “бащата на три деца от една и съща жена”, както обича да се представя той наляво и надясно, пое лично и на място преодоляването на заложническата криза от един сливенски банков клон!

Като си го знаем колко е самоотвержен, силовото ни вице и вътрешен министър – това негово включване някак ни успокои и стопли сърцата с надежда, че кризата бързо ще приключи и задържаните заложници ще бъдат пуснати!

Още две думи за командировката на Цветанов във Великобритания: по време на тридневната си визита, министър Цветан Цветанов е имал  първо среща със зам.-министър Джеймс Броукъншайър при посещението си във Великобритания, който отговаря за превенция на престъпността в рамките на ЕС.

 

Тази среща показва едно несъответно ниво на уважение към българския вътрешен министър, тъй като би било редно той да се види с министъра на вътрешните работи, а не с неговия заместник!

 

Не върши работа допълнителната чиновническа функция, която има Броукъншайър в ЕС, тъй като това не повдига ранга му във Великобритания, където е бил Цветан Цветанов на посещение.

Явно домакините са пожалили министъра си от изслушването на резонните словесни тиради на Цветанов за: “резултатите, постигнати през последните 18 месеца в борбата с организираната престъпност”, за “проведените през периода редица успешни полицейски операции и задържането на извършителите на престъпления, свързани с отвличане – операция "Наглите", поръчкови убийства – операция "Килърите", операция "Октопод" и др”, както и за “най-важното постижение на правителството –  пресичането на срастването между политиката и организираната престъпност”.

След като зам.-вътрешният министър на Великобритания е поел значителна част от словесните потоци на Цветанов, то чак тогава дошъл ред и на срещата с вътрешния министър Тереза Мей…

Но да се върна към любимата борба на Цветанов с организираната престъпност…

Пред своя английски домакин министър Цветанов е изтъкнал, че възвръщането на доверието между партньорите е резултат от активните действия и постигнатото в борбата с организираната престъпност през последната година и половина.

Явно усилията Цветанови и ГЕРБ-ови са насочени предимно на североизток в Европа, тъй като

две седмици по-рано мина някак тихомълком един Годишен доклад на италианската Националната дирекция за борба с организираната престъпност, в който България е посочена като значимо направление в наркотрафика на калабрийската ндрангета!

 

По този доклад, който обхваща периода от идването на ГЕРБ на власт /1 юли 2009 до 30 юни 2010 г. /и е период от една година, премиерът Борисов и вицепремиерът му Цветанов не извикаха италианския посланик в София, негово превъзходителство Стефано Бенацо, за да дадат съвместна пресконференция от залата на Министерския съвет, както сториха след получаването на “онзи” Доклад на Държавния департамент на САЩ!

 

За този доклад и Борисов, и Цветанов си замълчаха с надеждата, че никой няма да научи за документа!

 

Сайтът “Хроники” публикува с незначителни съкращения този доклад, тъй като той тотално опровергава широко прокламираната по света и у нас ефективност на работата на министъра на вътрешните работи, Цветан Цветанов с организираната престъпност и показва, че една неподплатена “политическа воля” не стига за постигане на истински резултати.

Калабрийската мафия е свързана с българската!

Под подобни заглавия в столицата на Италия, Рим излязоха със публикации по-големите издания.

Италиански медии цитираха извадки от годишния доклад на Националната дирекция за борба с организираната престъпност, в който България е посочена като значимо направление в наркотрафика на Калабрийската ндрангета. Докладът съдържа 1100 страници и обхваща периода от 1 юли 2009 до 30 юни 2010 г.

В него се изтъква, че:

най-голяма опасност в момента представлява произхождащата от областта Калабрия престъпна организация Ндрангета – върховен орган, който управлява отделните структури, взема или утвърждава най-важните решения в провинция Реджо Калабрия.

Според Доклада, Ндрангета отдавна настъпвала към пазарите на Централна и Северна Италия, на Европа, Северна Америка и Австралия. Специално внимание е отделено на ролята на Ндрангета в международния наркотрафик, многобройни случаи и разследвания  потвърдили, че Ндрангета изпълнява ролята на лидер в европейския трафик на кокаин.

Авторите на Доклада изтъкват, че по безспорен начин са установени нейните незаконни отношения на партньорство с мощни подобни чуждестранни организации от САЩ, Южна Америка, Африка и Испания. Външни структури на Ндрангетата били установени и в Германия, Швейцария, Холандия, Франция, Белгия, Иберийския полуостров, Канада и Австралия.

 

Антимафиотитите са обърнали внимание на предупреждението, че не бива да се подценяват отношенията на Ндрангета с източноевропейски страни и техните мафии, най-вече с България и Албания, където целта била да се изградят нови пазари и разпространителски мрежи за снабдяване и разпространение на наркотици.

 

Според италианското законодателство, Националната дирекция за борба с мафията /ДНА/ бе създадена със закон през 1991 г. и е в състава на италианското министерство на правосъдието. Състои се от един Национален прокурор за борба с организираната престъпност и 20 магистрати от прокуратурата, които са заместник-национални прокурори. Дирекцията е организирана в две служби и 12 направления.

Ще припомня, че най-мощната организирана групировка в Италия е сицилианската мафия, но не са за подценяване и Камората в Неапол, Ндрангетата в Калабрия и „Сакра Корона Унита“ в Пулия.

"…Калабрийската Ндрангета завладява Северна Италия…" предупреждават авторите на Годишния доклад на ДНК, Национална служба за борба с мафията, която държи под постоянно наблюдение Дирекцията, която работи пряко по фактите "на динамиката и стратегията на престъпни групи в периода от 1 юли 2009 г. до 30 юни 2010”.

По-специално в доклада се подчертава, "че разследванията, проведени в Реджо Емилия и Милано, са разкрили съществуването на Ндрангета, като организация мафиотски тип, установена на територията провинция Реджо Калабрия, със съответни органи на управление, които регулират срещите на ръководството на структурите, във връзка с вземане, утвърждаване или налагане на важни решения, важни както за Калабрия, така и за Ломбардия, които напомнят на колонизиране на тези области от Ндрангета.

От Калабрия, “Ндрангета” разработва успешно  и навлиза в пазарите на Централна и Северна Италия, в Европа, Северна Америка, Канада и Австралия.

Проникването и установяването на пазарите в посочените по-горе райони доведе до стабилизиране на присъствието на структурите на Ндрангета.

В Ломбардия Ндрангета изгражда своите престъпни групи по местни модели, които да организират и държат контрола на незаконния трафик, което води до формирането на стабилно присъствие на  мафията в Ломбардия. Тук Ндрангета е “пуснала корени", и се е превърнала самостоятелен фактор и присъствие.

Що се отнася до международните пазари, броят на приключените разследвания и онези, които все още се водят показват, че Ндрангета се утвърждава като европейски лидер в трафика на кокаин. Нещо, което е било потвърдено от наличието на установени договорни отношения с мощни подобни незаконни чуждестранни организации в Испания, Африка, Южна Америка и САЩ.

Разклонения в чужбина на Ндрангета има в Германия, Швейцария, Холандия, Франция, Белгия, на Иберийския полуостров, Канада и Австралия.

Проследени са също така физически лица, действащи от името на калабрийската групировка до Източна Европа, САЩ, Централна и Южна Америка.

Не са незначителни и връзките на Ндрангета с Източна Европа и престъпни групировки, които се намират и действат в България и Албания. Тези връзки са насочени към създаването на нови пазари за доставка и разпространение на наркотици…

Мафията продължава да прониква в публичната държавна администрация на Централна и Северна Италия – продължава годишният доклад на италианската Националната дирекция за борба с организираната престъпност.

Част от Доклада е посветена именно на това проникване на престъпността в различни равнища в държавни структури, което е преценено като доста тревожно, тъй като това срастване на престъпна структура и власт води до последващо повлияване при вземането на решения, прокарването на закони, сблъсък на интереси на закона с престъпните интереси, снижаване на прага на законността, използване на незаконни похвати от овластени лица от властовите структури на държавата в прокарването на закони и решения, удобни за мафията.

Т. е. налице е плашеща ситуация, с наблюдавано и констатирано покълване на клетките на тихото мафиотско влияние в тъканта на политическата, институционалната, публична администрация и разширяване на областите на влияние на престъпността в държавното управление.

Авторите на Доклада на антимафиотите констатират, че в този контекст, “ще се възстанови много ефективно целият спектър от престъпления срещу публичната администрация, която ще действа като вътрешен фактор на престъпността във различните видове власти…

 

Авторите на доклада на антимафиотите отбелязват недостатъчната заинтересованост на Европейския съюз по справяне с мозайката от престъпления, свързани с корупцията.

 

Най-тънката, най-чувствителната част от законодателството на Италия след ратифицирането Конвецията Мерида е свързана

В Италия, напротив, най-чувствителната част от законодателството,  е свързана с продължението след ратифицирането и прилагането на Конвенцията на ООН за борба с копурцията, /подписана в Мерида, Мексико на 10 декември 2003 година-бел. Л. М./.

Уви, в италианското право, Конвенцията от Мерида не е повод за цялостна реформа срещу престъпленията в обществената администрация, констатират авторите на антимафиотския Доклад.

Ндрангета е организация, която се оказва свързана с всяка политическа сила и оказва влияние и натиск във всяка административна власт. Като организация тя има влияние въврху територията на цяла Италия, с икономическа и силова мощ и присъствие във всички институционални струтури на обществото, за да бъде незаменим партньор и участник в национални и многонационални компании при възлагането на обществени поръчки в региона.

118 милиарда е печалбата на италианската мафия, като според Международния валутен фонд  тя получава чисти 90 млрд евро, годишно, от които 44 на сто от тях са на Ндрагента, една от най-силните италиански престъпни организации.

Тези милиарди с времето бележат ръст в годините, като 62 процента от тях са от незаконни печалби на клановете от търговия с наркотици…”

 

Спирам с доклада дотук, за да отбележа още веднъж: че родните управници, които пътуват по света, за да се хвалят с УСПЕХИ в борбата с организираната престъпност, получиха оценка, че “имат политическа воля” за справяне с мафията!

 

И ето ти, неочаквано, Доклад на италианската Национална дирекция за борба с организираната престъпност ни свързва с Ндрангета! Най-силната мафия в Италия, разпространяваща наркотици!

"Да оцелееш в залавянето на лидерите на Коза Ностра?!

Това предполага стабилна структура, пишат авторите на Доклада. – Едно е да се заловят членове на мафията, които се от редниците в тази организация, а съвсем различно да бъдат хванати лидери на Ндрангета…"

В една своя кореспонденция навремето "Die Welt" цитиран от е-vestnik, огласи как в началото на ноември 2007 година в Сицилия беше задържан мафиотският бос Салваторе Ло Пиколо. Той беше издирван в продължение на 23 години и бе смятан за наследник на бившия шеф на Коза Ностра Бернардо Провенцано. Заедно с Пиколо бяха арестувани още четирима членове на мафията, като полицията обяви, че така е нанесла тежък удар на сицилианската мафия.

Три месеца по-рано, в края на август, десетки водещи мафиоти бяха арестувани в южноиталианското градче Сан Лука – центърът на мафиотската групировка Ндрангета…

"…Тези успехи на италианските антимафиоти създадоха само временни затруднения за мафията и бяха притъпени от светкавичното избиране на ново ръководство на престъпна групировка, за да си върне контрола върху икономическата, социалната и политическа дейност и влияние в държавните институции на Италия, както и в областта на пазара на хранителни стоки и търговията на дребно на плодове и зеленчуци, дистрибуцията на селскостопански и промишлени стоки бизнеса в игралните зали.

Реинвестирането на мафиотсите милиарди в различни дейности, с цел изпиране на пари и влизане в легалната икономика – това са съществените посоки, по които трябва да се работи коментират авторите на антимафиотския доклад, а не да хвърлят напразно сили в доказване на съществуването на организирана престъпност, идентифицирането й като сицилианска Коза Ностра, калабрийска Ндрангета и Камората в Неапол, което е безспорно.

Кого ползва подземният свят в дейността си – контрабанда на цигари, трафик на наркотици, оръжие – нелегални емигранти, които в замяна на осигуряване на жилища и работа са готови срещу незначителен процент да съдействат и работят за мафията, независимо, че поемат дейности извън закона.

Балкански престъпни групи са в традиционните /наркотици, изнудване, лихварство, миграция, проституция, контрабанда, грабежи/. Те, и други незаконно пребиваващи емигранти на територията на Италия участват в наказателни акции и операции, свързани с по-грубата дейност на мафиотските структури – докато по-високопоставените в клановата йерархия са насочени към престъпленията на “белите якички”, маркиране и разширяване на пазари и стратегии за придобиване и разширяване на пространството на влияние.

 

Защо министър Цветанов мълчи за връзките на българската с италианската мафия!?

 

Защото е далеч по-лесно американски чиновници да ти изработят стратегията за политическо влияние и дълголетие, а ти да афишираш единствено хвалебствени послания, неудобните пренебрегваш и отминаваш с мълчание…

 

Люба Манолова

http://lubamanolova.info

 

«