« Върни се назад Публикувано на 28.05.2010 / 9:12

Министър Симеон Дянков: Вся власть в Пловдив моя!

Късно снощи кметът научил от Илияна Цанова от Европейската банка за възстановяване и развитие, че заемът засега няма да бъде отпуснат. Тя му обяснила, че причината е писмо от министъра на финансите Симеон Дянков до борда на директорите, с което настоява обсъждането на заема да се отложи. „Това е проект от над 1000 страници с анализи и разчети на специалисти, които са работили година и половина, напомня градоначалникът. Още в началото на мандата си той е направил проучване, според което пловдивчани поставят на първо място като проблем състоянието на уличната мрежа в града.

Вътрешнокварталните улици в Пловдив не са преасфалтирани повече от 20-30 години. Всяка година в кърпенето на дупки се наливат огромни суми, без да има реален резултат.

„Деянието на министър Дянков е безпрецедентна политическа намеса на държавата в работата на местната власт, която по Конституция е самостоятелен юридически и икономически субект. Такъв акт не помнят дори годините на най-голямо политическо противопоставяне и мракобесие!”, възмутен е Славчо Атанасов. Той прави опити спешно да се чуе с Бойко Борисов. Щял да му зададе един въпрос: „Как щеше да реагираш, ако като кмет на София, министър от тройната коалиция беше си позволил да пренебрегне решение на Общинския съвет на София и без да те информира спре важен проект за столицата?”

Пловдивският лидер на ГЕРБ и областен управител на Пловдив Иван Тотев обяви, че няма да върне решението на Общинския съвет за заема. След като той беше гласуван, той обясни, че ще се въздържи от правото си да възпрепятства намерението на общината, за да остави развързани ръцете на кмета Славчо Атанасов. Така градската управа нямала да има оправдание, ако нещо се провали, а знак за това дали тегленето на кредита е било целесъобразно, щял да покаже вотът на пловдимчани на местните избори догодина.

„Симеон Дянков е национален предател”, заяви зам.-председателят Тодор Христев пред колегите си, които бяха готиви да линчуват финансовия министъ. Той предложи декларацията, която Славчо Атанасов ще праща до президента Георги Първанов и националното сдружение на общините, да бъде допълнена с искане оставката на Дянков.

„Хубав въпрос е дали да не го разпуснем този Общински съвет, след като решенията му нямат значение. Но ще останем да се борим!”, заяви пред репортер на “Plovdivmedia” председателят му Илко Илиев. „Дянков поставя Пловдив на колене!”, смята общинският съветник Атанас Недевски. „За мен това е повече политически акт, отколкото икомонически. За нас остават разбитите улици, коли, спуканите гуми”, допълва колегата му Владимир Кисьов.
„Трябва да сезираме веднага главна прокуратура. Това е геноцид”, твърди Николай Радев от групата на БСП. „След тази гавра на Дянков най-добре да разпуснем Общински съвет и да се събираме на стадиона, където да си изказваме мненията за Пловдив!”, гневи се съпартийника му Тодор Кръстев.

„Саботиране и пак саботиране! В същото време какво са направили пловдивските депутати от ГЕРБ – кръгла нула. Едва ли пловдивчани дори им знаят имената. След ГЕРБ и пустиня!”, обяви воеводата Камен Шишманов . „След вас и потоп пък”, репликира го Дани Каназирева от ГЕРБ. „Може и потоп да има, ако прелее Марица”, подметна й Илко Илиев, хвърляйки камък в градината на Дянков, който замрази и парите за почистването на реката , които трябваше да дойдат от сделката със софийския боклук.

Общинските съветници ГЕРБ се спуснаха да защитават министъра си с познатата песен кой щял да връща парите от заема. Славчо Атанасов не им остана длъжен, обявявайки, че приличали на хармоника, която дрънчи с една и съща мелодийка. След това им затвори устите с факти: „Като сметнем парите, които държавата дължи на Пловдив за софийския боклук, заедно със субсидиите и 30-те милиона от заема, се получава колосална сума. По този начин държавата спъва Пловдив с 77.5 млн. лв., което си е направо финансова блокада!”.

Според Тодор Христев групата на ГЕРБ си имала гаулайтер в лицето на общинската съветничка Павлинка Кацарова, която държала диригентска палка. „Приятелка е на майката на областния управител Иван Тотев и останалите я слушат чинно”, обясни той. Според него сценарият бил тегленето на заема да се протака достатъчно дълго, за да съвпадне точно с мандата на новия кмет, който герберите планирали да е Иван Тотев. „Не преписвайте провала на вашите преговори на ГЕРБ или на финансовия министър”, скокна Сузана Николова. Според нея Дянков не бламирал решението на Общинския съвет, а само дал мнението си”.

„Стига сте увъртали. Вие направихте предателство към целия град, към хората му. Един гръцки философ беше казал: Човек, който не обича народа си, не може да го води”, разгневи се Бояна Велкова от ВМРО- НИЕ.

„ Не съм предполагал, че общински съветници могат да вървят срещу интересите на Пловдив с такава агресивна наглост. За тези хора от ГЕРБ е важна директивата, вождът и учителят какво казва. Това е безпрецедентен акт в историята на дясното управление! Нарушава се грубо Конституцията! Да запишем имената на съветниците от ГЕРБ и вместо с химн, всяко заседание на Общинския съвет да започва с изчитането им, да знаят пловдивчани кой ги лишава от важните за града придобивки.”, включи се отново Тодор Кръстев.

Такъв заем щял да задъха пловдивчани, отвърна му Сузана Николова. „Аз лично се доверявам на експертите от банката, които имат съмнения”, завърши герберката. „Стига си лъгала!”, контрира я Кръстев.
Капиталовото строителство в Пловдив излиза между 30 и 70 милиона лева годишно, припомни Камен Шишманов. Така че нямало проблем 7 милиона да отиват за изплащането на заема. А тези пари щели да се изплащат в един по-късен период, когато кризата ще е отминала и парите ще са поевтинели, обясни той. „Иначе приказвате по медиите, че градът спи, че нищо не се случва!, обърна се той към съветниците от партията на Бойко Борисов.

На Николай Радев явно му писна да слуша пледоариите в защита на Дянков на общинските съветници от ГЕРБ и дружески ги посъветва: „Не се хвърляйте върху амбразурата да защитавате един глупак , а мислете за пловдивчани!”.

Ето и пълния текст на писмото:

До г-н Варел Фрийман
Първи вицепрезидент
Банкиране
Европейска банка за възстановяване и развитие
25 май 2010 г.
Относно: Проект за рехабилитация на пътища – Пловдив

Уважаеми г-н Варел,
Пиша Ви, за да изразя безпокойството си относно предложения заем от ЕБВР за Община Пловдив по Проект за рехабилитация на пътища – Пловдив, документ на ЕБВР BDS 10-076 от 31 март 2010 г.
Проектът вече беше обект на въпроси, повдигнати от Агенцията за транспортни проучвания и прогнози в София. Нейният директор няколко пъти е писал на екипа по проекта на ЕБВР, изразявайки съмненията си относно проекта и неговата структура. Писмата на Агенцията и ръководството на ЕБВР са предоставени на Съвета на директорите на ЕБВР. Агенцията също така е изпратила фотографски материали, които показват лошото състояние на главни пътища в Пловдив, които общината е рехабилитирала по предишен проект през 2006 г.

Бих искал да изразя становището на Министерството на финансите относно предложения на ЕБВР проект. Ние възразяваме срещу неговата реализация в настоящата му форма поради причини, свързани с техническия проект. Смятаме, че ще бъде по-разумно и парите на данъкоплатците ще бъдат използвани по-добре, ако този проект бъде структуриран, когато се извърши подробно проучване на управлението на обществения транспорт на Пловдив. Необходима е проверка защо се счита за необходимо да се правят големи капиталови разходи за полагане на ново асфалтово покритие преди подробен анализ на цялата система от пътни условия, безопасност и управление на трафика. Тъй като през 2011 г. за този вид дейност на общината ще бъдат предоставени средства на JASPERS, ние сме „за" изчакване на структурирането на проекта за рехабилитация на пътища, докато не бъде извършена тази работа. Последният подход следва модел на интегрирано управление на пътищата и трафика. Той ще даде и възможност за реализиране на интегриран проект с използване на средства от ЕБВР и ЕС.

На второ място, проектът повдига няколко евентуални въпроси относно почтеността. В сегашната му форма в него просто се посочва, че рисковете относно обществените поръчки/изпълнението са от ниски до средни и ще бъдат намалени посредством придържане към политиките и правилата за провеждането на обществени поръчки на ЕБВР. Според мен това е недостатъчно. Като минимум бих искал да има разширена система за надзор на провеждането на търговете за услугите както за рехабилитацията на пътищата, така и за последващата поддръжка на пътищата и управлението на трафика. Един от възможните начини да се направи това е да има консултант по обществените поръчки, който да наблюдава провеждането на всички търгове по този проект (а не само да изпраща искания за одобрение до екипа по проекта в Лондон).
Предвид горното Ви моля за момента този проект да бъде отложен; също така бих искал екипът по проекта да изготви нов технически проект като обърне внимание на тези въпроси. Надяваме се те да бъдат разрешени и с нетърпение очакваме по-нататъшното ни сътрудничество.

С уважение
Симеон Дянков
Заместник министър-председател и министър на финансите
Република България

Виктор Стоянов
www.plovdivmedia.com

«