« Върни се назад Публикувано на 17.01.2011 / 10:28

Милост за Борисов!

За първи път в историята на прехода се удря толкова здраво по един премиер. Когато ударът е толкова силен, няма как да не се запитаме: Защо? Толкова ли пречи на нечии интереси Борисов…

Да видим.
Излязоха едни разговори, в които премиерът Бойко Борисов казва, че обещал да не закача Мишо Бирата. Да видим фактите, преди да чуем от прокуратурата монтаж или не-монтаж са СРС-ата. Което е без значение, защото ако се произнесат, че са монтаж, на бял свят ще излязат други, които няма да са и т.н.

Въпросният бизнесмен обаче е останал без лиценз при акция "Совите". Върнал му го е съдът през юни м.г., близо половин година след акцията. А пивоварната от Мездра към момента е с половин милион лева задължения към работниците си – ето за това трябва намесата на социалния министър Тотю Младенов. Всъщност, Младенов би трябвало да е наясно – нали преди да оглави министерството, беше кмет на Враца? Няма кмет, който да не си познава територията, за която отговаря.

Да караме нататък. Допускаме хипотезата, че правителството пада. Следва служебно правителство, което по Конституция назначава президентът Георги Първанов. Логично отбелязано от Стефан Гамизов вчера по "Сеизмограф".

Служебното правителство идва точно когато трябва да дойде – до средата на тази година трябва да сме наясно с: финансовия инструментариум за АЕЦ "Белене", цените, по които Русия ще ни доставя природен газ в близките години, конкретиката по договора за газопровода "Южен поток" – особено в клаузите за собствеността върху старата и нова газопреносна мрежа.

Така и президентът ще довърши шлема и ще спази заявените от него добри намерения, че би могъл да посредничи за цените на газа и окончателната цена на АЕЦ "Белене"…

След това вече могат да се назначат предсрочните избори.
Служебниците ще са си свършили работата.

Кой заговори за предсрочни избори?
Румен Петков и Румен Овчаров, на вчерашния пленум на БСП. Весело им е и удобно – защото никой не ни е позволил да чуем записи от разговори за "Цанков камък" или пистата за Формула 1… А особено онези от разговора на Петков и братя Галеви на басейна "Спартак", дето уж Цветанов твърди, че били унищожени. Не за друго, а да се убедим, че Ваньо Танов не е прав да казва, че са договаряли разпределението на наркопазара.

В същия ден по Дарик се обади и бившият депутат от НДСВ (имаше такава партия), Минчо Спасов, с откритието си, че ако прокуратурата, видите ли, отстрани Борисов заради записите, премиер трябва да стане не кой да е, а … Симеон Дянков. Защото "в цялата тази работа излезе един положителен герой и това за изненада може би на всички е финансовият министър Дянков, когото не всички хора обичат".

Дянков – премиер?
Пред подобна алтернатива как няма да застане човек зад Борисов. Има ли нещо по-удобно на този свят от слаб министър-председател, бил той и положителен герой…

По едно време през седмицата глас надигна и Стефан Софиянски, който каза нещо в смисъл, че Борисов се справял по-добре като кмет. Вероятно защото работеше с неговия екип – и особен с Минко Герджиков.

Разни изводи се налагат от досега изтеклите записи – Дянков е положителен герой, Танов – целият в бяло и верен на Шефа, Владислав Горанов – очевидно опипващ почвата в полза на Цветанов, обаче къде е самият Цветанов? Явно всички го мразят, защото той пречи…с желанието на МВР и то да се бори с контрабандата?!!

(Разговор на Цветанов обаче не е изтекъл. Въпреки че министърът на вътрешните работи даде "пример" как могат да се употребяват едни СРС – при това не за целите на разследването, за което ЕДИНСТВЕНО могат да служат по закон.)

А всички разговори, и без прокуратурата, май е ясно откъде излизат – от "къщичката" на Цветанов. Макар че на практика могат да изтекат от няколко места: МВР – ДОТИ, ДАНС, прокуратурата и от мобилните оператори, където стои апаратурата, която те бяха задължени по закон да осигурят за нуждите на МВР – т.е. националната сигурност.

Искаме ли предсрочни избори?
Спомнете си хаоса и краха през 1997 г., когато цял народ плати жестока цена, а спечелиха само тези, които малко преди срива напазаруваха по даден знак български брейдита (книжата по външния ни държавен дълг), защото после ги препродадоха с огромна печалба.

Сега отново някой ще спечели. Но няма да плати сметката.

Едно е безнадеждно вярно – не можем да си позволим правителството да падне в толкова важен за държавицата ни момент. Борисов не е ангел. Обаче совите почнаха да летят и по светло.

Емилия Милчева
/www.webcafe.bg

«