« Върни се назад Публикувано на 05.01.2009 / 9:23

Мики Маус и неговото МВР

Без да се обиждат полицаите, но винаги си имам едно наум за тях. Както казваше един бивш главен секретар на МВР – бивш полцаи и бивш негър няма. Милиционерската душа не поддава и не изневерява, казват.

Та по същество. Имам среща с едно ченге, но не по работа, нито по любов. (Като стана въпрос за любов, напоследък забелязвам, че разхайтените пикли си падат по здравите момчета от ДАНС – нали знаете, черни костюми, очила, слушалки в ушите, стъклени физиономии. Като бях малка исках да се омъжа за полицай. Умът ми не го побира.

Ядене

С това полицайче си говорим за всичко друго, но не и за силовото министерство. Изведнъж обаче той започва да ми разказва за новогодишното празненство, което им организирали в що-годе приличен столичен ресторант. Кувертът им бил по 20 лв.( имам предвид, че са си извадили от техния джоб ).
Казано накратко в тези пари влизат две кюфтета, едно шишче, зелева салата, лютеница, две безалкохолни, две питки, по една шопска и голяма ракия.

-Абе незнам как стана тоя номер, но цялото РПУ (към 150 човека – дознатели, цивилни, всякакви) поръчваше допълнително само сокчета и вода, а накрая всичко живо си тръгна мъртво пияно (смее се).
Тук е моментът групово да си го припомним – той е полицай. Нека опитаме отново – той е полицай. Уж незнае как е станало, пък се смее.

-Добре сте си вие, журналята. Щом още не са почнали да ви искат пари за банкети по празниците, цъка полицаят.

Планът

Работата е следната. 150 човека (и жените служителки ги слагам в кюпа) влизат я с патронче в якето, я с по-голяма бутилка в ресторанта. Небрежно си наливат под масите, а сервитьорките само се правят, че не виждат как една нищо и никаква минерална вода премрежва погледите им, оплита езиците и нажежава полицейските страсти.
Животът им е попфолк, биха изпяли Ъпсурд, ако бяха поканени на милиционерския банкет. Да, ама не. Цигански оркестър раздрал земята, а от устите им се виждало цялото злато на света.

Герой

От трима служители в системата, напълно независими един от друг , чух, че министър Михаил Миков в силовите среди се подвизава с прозвището Мики Маус. Е това вече не го знаех! Ако бях Бареков щях да плесна с длани, да ми трепнат нагоре-надолу веждите, да се засмея дебилно и да ви светна – Имаме новина! По дяволите, наистина имаме новина! Михаил Миков – Мики Маус. На тия служители, които не са ходили на протестите пък казвали „мишоци“, демек щото именно те са хората на Мики. Сега нека открием приликите и разликите между анимационния герой и вътрешния министър.

Приликите:

1 – първите бувки на името и фамилията

2 – отличителни белези – носле, устни, очи, вежди, уши

3 – Мики обича да спасява човечеството от лошотията – Миков мори корупцията с SMS-и

4 – Винаги се намира по някой Гуфи или Доналд, който да е само за фон до главния герой

5 – Гуфи и Доналд често са хитри далавераджии

6 – Мики е мишка, Доналд – паток, а Гуфи куче

Разликите:

1 – Мики Маус не пие

2 – Мики Маус знае английски

3 – Михаил Миков отрича в България да има мафия, а Мики (незнам дали знаете, че Мики Маус е на 80 години,) се възмущава на тия му твърдения.

4 – Мики Маус има хубава жена (убеден е полицаят)

Редицата с приликите и разликите не е моя художествена измислица, а размишленията на един от тия, дето е дал 20 лв. за куверт на МВР банкета. Един от всички 150 човека, които са си сипвали скришом пиене под масите. Колкото и да не ви се вярва, съществуват полицаи, които могат да се майтапят със самите себе си, с калпавата системата и техния анимационен шеф.

Някои още вярват, че призванието на служителите в МВР е да са пазители на закона и реда. Незнам обаче как биха били такива, докато голяма част тях смятат, че техен покровител е не кой да е, а Мики Маус.

Няма да се изненадам, ако на следващите протести полицаите излязат не с цигара или минерална вода, а с по една плюшена играчка. Всички, които не попадат в графата на „мишоците“ трябва да знаят едно – обществото ви подкрепя безрезервно. Защото когато в една страна наричат който и да е министър Мики Маус, работата не е читава.

Димана Дойчинова

www.deltanews.bg

«