« Върни се назад Публикувано на 22.03.2011 / 10:44

Метнаха Б.Б. в операция „Сандвич”

 

 

Часове след лафосването на едро в понеделник при Бареков, че операцията на западняците в Либия била „авантюра”, премиерът по обичая си врътна поредния завой. Операцията стана „легитимна, нужна и правилна” (Нали уж нямаше ясно формулирани цели – как стана „правилна”?). Очевидно заместник-министърът на външните работи Константин Димитров доста се е вдъхновил при измислянето на „официалната позиция”, защото вкара Б.Б. в друг филм с характерния си ентусиазъм.

Разбира се патетичността на Константин Димитров, позната на профитата от кариерата, бледнее пред „гъвкавостта” на Борисов – поклон към Русия с „авантюрата”, докато Медведев, който уж го играеше „дворняшка” на Путин, не подскочи заради гаргарата, която си направи с него Вова преди срещата на руския президент с Робърт Гейтс (привиждан вече от американски наблюдатели като възможна кандидатура за президент); привеждане към Запада в официално изявление, след като Б.Б. явно се е ошашавил от резкия тон и „правилната” позиция на Медведев. (Само дето Валентин Златев трябва уж да убеждава за ценовия „мораториум” Вагит Алекперов, който е човек на Путин.)

Какво излиза – при Бареков Б.Б. може да си дрънкоти, каквото иска, а сетне да разпорежда да му реднат „официално изявление”?! Пласира послания до Путин – всъщност си вярва, че постила на Валентин Златев пред Вагит Алекперов. Сетне трепва. Врътва се. Заема „нужната и правилна” позиция. Даже потомствен „смелчага” като Соломон Паси му скочи – меренето на приказките за операция „Зората на Одисей” беше насочено към Б.Б., разбира се. (Това си беше гавраджийско ресто за препоръката да си мерят приказките атакуващите приятеля му Валентин Златев.) Да не говорим за „авантюриста” Саркози, който щял бил да ни спре за Шенген (Хайде пак Цецо го отнася…), защото западняците ни нямали доверие, ах. Стоп. Това е възмутително. Как може при толкова висок рейтинг, обезпечен от НЦИОМ, някой да няма доверие в Б.Б.?!

На фона на Борисовите кахъри Уорлик си премести гнева от Запалката в другия крачол и в свойствения си шоу-стил отиде да оцени поредната миска – този път в Кюстендил. Вероятно СИК вече са изместили ВИС дори и оттам…Шегичките настрана. Много се изложи Бойко Борисов. Не му е за пръв път ще кажете. Но защо трябваше така да топва светило като Бареков, ех? Или пък му върши услуга – вкарва го в историята с онази „авантюра”.

Борисов има известни основания така да „разчита” анализите на службите. Подготовката на военната съставляваща се забави заради мотаенето на политиците. Те цинично изчакаха хората на Кадафи да започнат да навлизат в Бенгази, за да се създаде очакване за клане. И така произведоха необходимото за играта впечатление, че изтръгват от Русия прословутото „въздържане”, дало ход на операцията. Сетне военните трябваше да се юркат, за да не изтреби Кадафи половин Бенгази.

Но Борисов не разви тезата си подобаващо, а влезе в смешни раздувки за „икономически натиск”, обърквайки скандално тайминга. Последвалото връткане е заради това. Какви са мотивите за „объркването” на Борисов и дали то е автентично е друг въпрос. Той дали няма да ни отведе до други скандални изявления на премиера – за Валентин Златев и Трайчо Трайков, защото интересите на „Лукойл” в Либия вероятно не са някаква тайна за Б.Б.?!

 

www.versia.bg

 

 

«