« Върни се назад Публикувано на 13.04.2011 / 10:23

Местан и Фидосова в махленски скандал по телевизията

В разгара на разговора съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова обвини Местан в лъжа и отказа да се съгласи с твърденията му, че поисканата от управляващата партия дата 23 октомври е неподходяща, защото преди Димитровден голяма част от гласоподавателите била ангажирана с кърски труд.

Тя контраатакува с тезата, че ДПС настоява вотът и евентуалните балотажи да бъдат на 30 октомври и 6 ноември, защото датите са неработни в Турция.

"На 29 октомври е най-големият национален празник в Турция. Тогава се отбелязва обявяването на република. На 6 ноември пък е Курбан байрам – най-големият мюсюлмански празник. Само вижте какво е активизирането в турските секции на изборите през 2006 година и ще ме разберете", каза Фидосова.

Изненаданият от рязката маневра Местан избяга от конкретиката на разговора и реагира като ужилен на израза "турски секции". Той моментално поиска извинение от Фидосова и го получи бързо, след което отчете: "Разбира се, че ще се извините за тази безумна теза. Прецизирайте езика си, защото не искам да участвам в такова нещо.

След кратка словесна препирня, която така и не изясни дали действително ДПС се стреми да съчетае изборите с турския и с мюсюлманския празник Лютви Местан продължи с контраатака.

"Започвате да говорите с гласа на "Атака". Явно коалицията ви претопява. Езикът е ужасен издайник. Тези изтървани реплики доказват какво стои зад тях. Вие сте говорител на "Атака". Лично ще разговарям с Бойко Борисов и ще поискам от него да се разграничи от тезата, която стои зад словосъчетанието "турски секции". Изявленията ви са противоконституционни", отсече Местан.

Това обаче не попречи на Искра Фидосова да довърши започнатото и да направи сравнение, че насрочване на избори за 30 октомври и 6 ноември за мюсюлманите е все едно да накараш православните да се занимават с гласуване на Великден.

В крайна сметка Фидосова и Местан напуснаха студиото скарани, а третият гост – представителят на БСП Евгени Узунов на практика не успя да вземе думата.
Дали пък двамата не са целяли да го елиминират с този разгорещен спор?

afera.bg

«