« Върни се назад Публикувано на 12.05.2010 / 12:00

Медузи” 2 посреща Георги Първанов във Варна

 

 

Сомалийските пирати разбиха с абордаж пиар-ресурсите на МВР. „Медузи” 2 във Варна потъна скоропостижно в медийните маргиналии. Казвахме им ние на ентусиазираните топченгета, че трябва да проведат акция „Пирати” още след първото издание на „Медузи”, но те се ослушаха. Сега хит в новините е отвличането на кораб, плаващ под български флаг, на който има 15 моряци-българи.

В същото време не може да се отрече комбинационния потенциал на някои босове в МВР. Нищо че всичко прозира – простичките решения понякога са най-ефикасни. Стига да не пораждат усложнения в мителшпила…

Контрабандни цигари трябваше да посрещнат Бойко Борисов на 11 май в морската столица – късове, кутии, няма значение – акция. Уви – фенките му напразно въздишаха. Смехорията с облака от вулканична пепел беше екстра – около Борисов винаги трябва да има съспенс. Поне на бригаден генерал Тодор Коджейков (Честито, апропо, от „Версия” и „Наблюдател”.), водещ охраната на премиера, никога не му е скучно.

Отменянето на визитата се оказа спасително решение. Първенците на Варна край кораба и Борисов като черешка на мелбата. Ден по-късно – отвлечен български кораб. И предишната пиар-врътка е пометена. Несправедлив е животът.

Часове преди пиратския екшън морската столица бе ръзтърсена от поредното нашествие на „медузите” – извън сезона. Цветанов очевидно си пад(н)а по оперативните и пиар-синхронизации. Таймингът засега е точен.

Но показността на проникването в Билдинга осветява очевадното за непредубедените наблюдатели – Бойко Борисов задава дневния ред на Цветан Цветанов. Премиерът определя мишените и графика на операциите, когато става дума за покриване на пиар-пространство, газено и от Съперника му – Георги Първанов.

Дни наред осиротелите червени лидери и активисти очакват посещението на президента за годишнината на Икономическия университет в града. Елитното висше „Даскало” е част от модерната история на града. На фона на вчерашното търкаляне на студенти от „Алма Алтер” по стъпалата между братя Евлоги и Христо Георгиеви представителната част от академичното тяло на морската столица е сладка хапка за опитен електорален „пират” като Г.П.

 

Но изконния византийски празник 11 май (денят на Константинопол) бе посрещнат подобаващо от йезуитстващи местни и столични гербери.

 

Обкръжиха общината във Варна с полицейски коли. Проводиха прокурори в кметската обител. Шашнаха лекокрили репортерки. Екшън. Пореден дубъл. Сега зомбираните в омразата си към Иван Костов и неговите „софийски бригади” във Варна могат да направят разликата – Бойко Борисов е методичен и предсказуем в намерението си да намачка напластените местни „модели”. Ако и резултатите са съответни на намеренията, Генерала може да организира четене на глас на класически текстове от Макиавели за набедени познавачи като Командира. Когато започнеш един враг, трябва да го унищожиш. Иначе по-добре не го почвай…

И сега всички мними и автентични големци на Варна искат „тишина”. Вероятно им липсва обслужването на византийските силенциарии, грижещи се за съблюдаването на тишината край покоите на императора. Вчера наистина бе един от най-византийските дни в най-новата политическа история на Варна. Денят се размина без арести. Но изтръпването бе по-яко от „изненадата” с прибирането на шефа на Съвета. Този път Борисов сюрпризира дори някои местни „пирати”. Въпреки нишаните покрай футболните страсти през уикенда. Някои от „пиратите” вече се убедиха в смъртоносната точност на текста ни от 16 април, когато реднахме рисунката за предстоящото шетане на ченгета и прокурори из коридорите на Билдинга. И Посланието пристигна – въпреки закъснението от почти месец. Че и повече…

„Поредица медузи ще бъдат реализирани” заби на 11 май т.г.  смразяващ лаф министър Цветан Цветанов. На 14 август 1997 г. чухме подобна закана от един бивш премиер. Гневен бе той заради скандална кражба на аверски джип край „Евксиноград” – даже пердетата с щампи „БКП” го дразнеха. Някои „момчета” бяха арестувани (реализирани), а други уж са в Мароко. Но единствено  в надеждите на дружките им. Всъщност не само колегите на Трактора знаят къде са наистина…

 

Когато се генерира бъдещо почти кърваво преразпределение на властта, морската столица може да бъде много злокобен град. Марков. Патаев.

 

Примерите са доста.

Цветан Цветанов ще може да се отчете за „реализациите” на този етап още на 18 май във Варна. Отсега го чакат. Отпуски прекъсват. Екипи за проникване и задържане готвят. Пращат възпитани момчета от Икономическа в най-горещите точки. Насищат активния периметър с пъргави оперативни. Правят корекции на „Външно” в движение…(Между другото – девойката в черно до „Макдрайв” на 4 май, късен следобед, където дни преди това реднаха рандеву хора на Дънката, беше супер гърла – оценихме я!) Слушкат. Обичайната пълна програма. 

Активностите на правоохранителните органи блокираха дейността на ключови фигури от доскорошното мнозинство в Общинския съвет. Пренатягането отваря поле за остри критики „отсреща” – разчистване на политически и икономически терен, биене на МВР-барабани в чест на встъпването в длъжност на Николай Апостолов, новият шеф на Съвета. 

Кръженето около кмета Кирил Йорданов чрез притискане на главния секретар на общината, Михаил Куликов, е ясен знак. Това се случва ден преди очакваната с трепет визита на Георги Първанов във Варна. Върху тези знаци се надгражда и друга „депеша”. Божидар Димитров прокобява с прорицателски патос – Първанов щял бил да трамбова политическия „център”. Здрасти, че бързам, казваше Белия (най-големият покерджия на София) от Овча купел.

Очевидно Бойко Борисов винаги много внимава за срещите на 1 май  – още от дружеската беседа на знакова фигура като Цветелина Бориславова и лидер като премиера Симеон Сакскобургготски на 1 май 2003 г. в Ковачевица. Когато беше решено неприемането на оставката на главния секретар на МВР заради взривяването на Доктора на 18 април 2003 г. (На 17 Бойко бе във Варна за мачле с посланика на Швеция на стадион „Тича”.). Само че сега подозира в „спявка” влияещи фактори като Първанов и Доган.

Лютви Местан вече напомни за ключовата досега роля на ДПС при президентски избори. Как да не организира Цветан Цветанов посрещане на Георги Първанов с „Медузи”?!

На другия ден Бойко Борисов като нищо може да припомни на Георги Първанов за „акулите” от горещия август на 2002 г.

Ние си оставаме на своето – на финала „пиратите” обират плячката. Защото им стиска да скочат на абордаж на живот и смърт. Иначе е очевидно – всеки опитен гмурец, който си опича акъла, може да обърне и най-голямата „медуза”. Да я остави на сухо. Слуз. Пихтия.

Акули? Какви акули?! Тях няма да ги види даже и Бойко Борисов. Дори и да влезе в ролята на „пират”, качвайки се на лъскава яхта от „Тол шипс” на 21 май – един толкова важен (не само) за нас ден.

 

Любомир Живков

www.versia.bg

 

Бел. на afera.bg: Много мъка има по този свят, много мъка… А като нямаш талант да си ченге, се напъваш. Ужасно се напъваш. Справка – Борисов и Цветанов. Какъвто им "октопода", такива им и "медузите".

«