« Върни се назад Публикувано на 14.02.2011 / 18:48

Меглена Кунева: Искаме или не – ГЕРБ е лицето на България в момента

 

На въпрос защо не е еврокомисар и трябваше ли да преживеем този срам с Румяна Желева, Кунева отвърна, че всяко правителство има право да предложи кандидат. На личен разговор с Бойко Борисов премиерът не оставил никакви съмнения в нея, че ГЕРБ ще предложи свой собствен кандидат за еврокомисар.
Меглена Кунева отговори дипломатично на въпроса за оценка на европейската политика на настоящото ни правителство: „Аз винаги казвам какво сме ние, българите, колко много талантливи хора имаме и се стремя да не критикувам правителството – не го правя, защото не искам да нанасям белег върху лицето на държавата. Искаме или не – това е нашето лице." Въпреки това Кунева обясни, че разликата с другите страни и прекрачването на линията, която не бива да се преминава – правата на хората, не могат да я оставят спокойна. Бившият ни еврокомисар каза, че си позволява критики към правителството вкъщи, но никога навън.
Кунева взе отоношение и по темата за Шенген. „Не е въпросът само в границите и колко дълго ще чакаме на опашка. Това е култура – култура на разбиране. И освен всичко останало има практически ефект – ако ви откраднат колата вие много по-бързо ще можете по тази система да се свържете, да се свържат нашите правоохранителни органи и да видят дали не е някъде в съседните страни. Това може да се случи и ако е изчезнал човек. Има значение за сигурността на имуществото и на личността ни. Това е за да стават нещата по правилата – както и при обществените поръчки. Ние трябва да си говорим с тази администрация, не просто да имаме някакви кабели, които да ни свържат. Трябва да разбираме под право, справедливост и класифицирана информация едно и също нещо.“

afera.bg«