« Върни се назад Публикувано на 15.01.2011 / 21:40

МВР разработва Бойко Борисов взимал ли е пари от банкера Цветан Василев

 

 

Спецактивно мероприятие вкарва името на премиера Бойко Борисов в проверка на Столична дирекция на МВР кога, как и къде е взимал пари от банкера Цветан Василев, босът на Корпоративна банка, свързвана с Ахмед Доган, Делян Пеевски и Ирена Кръстева.

През ранната пролет на 2010 година обявеният от вътрешния министър Цветан Цветанов за „мозък на октопода”, финансистът и юрист Николай Велков, е поканен за телевизионно интервю в Канал 3 при Сашо Диков.

Това се случва след операция „октопод” и след арестът на Велков, и пускането му на свобода.

В интервюто си пред Сашо Диков Николай Велков говори за монопола в банковата система в България, без обаче да навлиза в пунктоални детайлни подробности.

По същото време Корпоративна банка е посочена като един от монополистите в бранша, през която минават парите на водещи институции.

Много по-късно след интервюто на разпит, в качеството му на свидетел, в Столична дирекция на МВР е извикан Николай Велков. Той отива там с адвокат. Обяснено му е, че го викат във връзка с образувана проверка по … анонимен сигнал по повод участието му в предаването на Сашо Диков в Канал 3.

Велков остава изумен като му прочитат въпросите, на които трябва да отговори.

Анонимният сигнал се побира на една страница, написана на компютър. В него обаче точка по точка са описани конкретни факти и обстоятелства, придружени с имена и схеми за злоупотреби и корупция, свързани с Корпоративна банка и боса и Цветан Василев.

Всеки пасаж започва с „да се провери”.

Afera.bg чрез свои източници се запозна със сигнала. Той е убийствено конкретен, но неподписан. В началото стартира с „във връзка с участието на Николай Велков в предаването на Сашо Диков по Канал 3 нека да бъдат проверени…”

Нататък следват скандални схеми, имена и подробности за взаимовръзките на Цветан Василев с политически лица, финансиране и лобиране. Последната точка гласи: „да се провери кога, как и къде са били финансирани от Цветан Василев лицата … – Димитър Абаджиев /бивш член на РЗС/, като имената завършват с това на премиера Бойко Борисов.

Николай Велков отказва да отговори на всички тези въпроси – констатации, тъй като твърди, че няма информация за това, нито е говорил подобни неща в предаването по Канал 3.

А анонимният сигнал по стил, информираност, лексика и начин на изработване е типичен за служител на специалните служби, което личи и за невъоръженото лаишко око.

По проверката повече Николай Велков не е викан.

За подобна проверка в МВР, касаеща един от най-влиятелните банкери в България, близък както до властта, така и до ДПС, е изключено да не знае вътрешният министър Цветан Цветанов.

Дали обаче Борисов е наясно, че го разследват за паричните му взаимоотношения с Цветан Василев?

Впрочем, зад привидно официалното оформяне на проверката лъсва активно мероприятие.

Използва се телевизионно участие на един от „октопода”, за който е обществена тайна, че е в лоши отношения с Цветан Василев и някоя услужлива ръчичка от службите веднага пише анонимен сигнал. Ченгетата на Цветанов учудващо бързо задействат машината, надявайки се Николай Велков да ги улесни със знанията си по темата Корпоративна банка и Цветан Василев и за да го употребят като чучело върху, което да усучат инфо, с което да държат онези, които са лапали от Василев. Или пък да го рекетират, кой знае?!

В проверката обаче ясно е написано името на Бойко Борисов, който трябва да бъде проверяван за схемите си с Цветан Василев. В сигнала са посочени точна конкретика и за корупционни сделки.

Дали по проверката са използвани СРС-та, прекратена ли е и каква е била истинската и цел, вероятно премиерът Борисов ще изисква обяснение от вътрешния си министър Цветан Цветанов.

Още преди месеци afera.bg намекна за факта, че Борисов е сложен на пангара от определени лица в МВР.

Предупредихме го директно и, че две високопоставени фигури от МВР – от самият връх, са написали прелюбопитни рапорти до американските служби, касаещи неговата особа.

Източници на afera.bg довериха, че за да повярва на това инфо Борисов, дори ретланслатор се е наложило да стане Валентин Златев.

Цветан Василев, според мълвата, е свързван и с Цветан Цветанов. Очевидно битката за сърцето и финансите на Корпоративна банка е белязана с методите и ресурсите на МВР, които са в ръцете на вътрешния министър.

Afera.bg

«