« Върни се назад Публикувано на 03.07.2011 / 22:26

МВР приема дарения от осъдени и разследвани

 

 

Това сочат данните за даренията, направени на МВР в периода от август 2009 г. до края на месец май 2011 г., получени от в. "Сега" по закона за достъп до информация. Справката бе поискана, след като стана ясно, че само за първите три месеца на годината силовото ведомство е събрало рекордните над 6.5 млн. лв. от дарения. Отделно от това МВР получава и най-много от бюджета – годишно то харчи около 1 млрд. лв.

Сред крупните дарители например са фирми, свързани с осъдения на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос Христо Ковачки. ТЕЦ "Бобов дол" е редовен дарител на гориво за МВР, сочи справка от полицията в Кюстендил. За две години и половина тецът, който е пред затваряне заради неизпълнение на еконормите, е заделил 15 300 литра гориво. "Въгледобив Бобов дол" ЕООД е дало 6300 литра. ФК "Миньор", чийто президент е Никифор Вангелов – зет на Ковачки, пък е помагал с канцеларски материали на полицията в Перник през 2010 г. Вангелов също бе обвинен за източване на ДДС, но бе оправдан на първа инстанция.

Сред щедрите благодетели има и фирми, на които държавата впоследствие се отблагодарява. Такъв е случаят с "Юлен" АД. Миналата седмица правителството обяви, че специално ще промени закона за концесиите, за да узакони неправомерно окупирани от "Юлен" терени в Банско. Фирмата дарява по 300 литра бензин всеки месец на полицията, сочи информация от ОМВР-Благоевград. До края на годината "Юлен" ще доставя и компютърни консумативи и канцеларски материали.

 

Дарител на полицията в Сапарева баня е и фирма "Атомик-инвест" ООД, заради която представители на ЕК проверяваха по сигнал от правозащитници, че нарушава правилата за Натура-2000 с изградения лифт в Паничище.

 

"ЛУКойл България" традиционно спонсорира полицията в Бургас. Тя е дарила и МВР със осигурители, въжета и каски за 10 152.62 лв., които ще ползва спецотрядът за борба с тероризма.

"Благоевград БТ", в която има преобладаващо държавно участие, дарява 5000 лв. всеки месец на МВР в Благоевград. Странно е, че цигарената фабрика предлага не само техника, консумативи, труд, но и строителство и ремонт на базата на МВР. И всеки месец – гориво за 300 лв. "Параходство български морски флот" пък е осигурило компютри за 4528.35 лева. От БТК са дарили мобилни телефони за 119 973.66 лв. за дирекция "Комуникационни и информационни системи" в МВР.

Анализът на предоставената до момента информация от няколко централни служби на МВР и областни дирекции показва, че по места полицията се движи основно с бензин, осигуряван от дарители. В Дупница служителите на реда редовно са подпомагана от фармацевтичните компании. Само "Балканфарма" е дарила близо 20 000 литра гориво. "Радомир метали" също дава гориво. Като най-голям дарител на местната полиция се явява фирма "Рапид Груп" ЕООД, собственост на гръцкия бизнесмен Карипидис Ставрос. От август 2009 г. до май 2011 г. периодично той е дарявал бензин на обща стойност 6705 лв. Карипидис има цех за производство на мебели в Радомир. Областната дирекция е получила за периода август 2009 г. до май 2011 г. дарения на стойност 44 553 лв. – основно бензин и консумативи.

Бирената компания "Карлсберг"-България, част от която са "Шуменско пиво" и "Пиринско пиво", е дарила 2400 л бензин за служителите на реда в Благоевград. Петричката фирма за дърводобив "Буллес-25" е осигурила 900 литра бензин и 100 л дизелово гориво за 1967 лева. Строителната фирма "ЗЕТ ПРОПЪРТИС" също е дала 900 л бензин.

"Дървообработване и прецизност" ООД от Якоруда се отчита с по 30 литра месечно през цялата 2010 г. По 150 литра бензин дарява всеки месец едноличен търговец от Петрич. Също толкова дава "Пиерик Груп" ЕООД от Гоце Делчев. Със 100 литра месечно през цялата тази година се отчита шивашката фирма "Хариеса Фешън" от Сандански. Изкупвач на кожи в село Дъбрен, Гоцеделчевско, 11 месеца е отделял по 25 литра бензин. През 2010 г. са правени и дарения от по 10,15, 20 и 50 литра от еднолични търговци. Жител на село Кочан е дал преди две години 4 автомобилни гуми за 480 лева.

За 2 години и 5 месеца само полицията в Благоевград е получила даром около 60 тона бензин и дизелово гориво. Димитровградската "Пайнер", която популяризира поп-фолка, е дарила компютърна техника. Обичайно охранителните фирми по места, както и банките, които имат офиси в регионалните дирекции, също подаряват гориво или техника.

 

Такава подкрепа в Перник оказва например "Секюрити Алфа" ЕООД. Странно, че фирма с точно това име не фигурира в регистрите. Не е ясно дали не става дума за "Секюрити група Алфа", около която се разшумя заради рекордния консултантски хонорар на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

 

В помощ на МВР се притичват от общините и областните управи – всеки месец те заделят стотина литра за полицейските управления, купуват компютри и канцеларски материали.

Спортът също се отчита солидно. В първата година от управлението на ГЕРБ например благоевградската дирекция е била подпомагана с гориво и от местните футболни клубове, но през миналата и тази година няма подобни дарения. Българският футболен съюз и федерацията по биатлон също са подпомагали полицията с гориво и компютърна техника. Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" е дарило 1600 лева.

"Сега" още чака справките от криминална, охранителна и гранична полиция, пожарната, СДОТО, Академията и болницата на МВР.

 

На колега не се отказва

 

Сред дарителите на МВР са дори собствените му фирми, става ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов до "Сега".

"Радиоелектронни системи" – производител на телекомуникационно оборудване, УКВ радиопредаватели, радиоелектронна апаратура, системи за сигурност и банково оборудване, е дарила на МВР метална каса, климатици, производство и монтаж на метални решетки за 19 022 лв.

Най-мощната фирма на МВР – "БМВ", която се занимава с производство на регистрационните номера на колите и през нея минава и купуването на автомобили за силовото ведомство, е осигурила софтуерни продукти и техника за Дирекция "Комуникационни и информационни системи" за 1 960 260.63 лв. Платила е и абонамент за сп. "Общество и право" на стойност 50 014 лв., дала е офис оборудване за 8015.55 лв. и климатик за 2546 лв. за Спецотряда за борба с тероризма.

Същото държавно дружество е предоставило на дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД) пагони на стойност 6668 лв. Това е доста странно, при положение че в МО и МВР се правят търгове за униформи, жилетки, пагони и всякакви други аксесоари. В края на 2010 г. същата фирма е дарила на дирекцията технически консумативи на стойност 603 299 лв., както и автомобили за 196 449 лв. – затова също обичайно се провеждат обществени поръчки. От това дарение не става ясно как фирмата "БМВ" ЕООД е придобила тези коли и консумативи.

Строителната фирма на МВР "Проинвекс" ООД е дарила на ведомството жилище за 20 212.47. Около тази фирма преди години имаше страхотни скандали – измамени бивши и действащи полицаи я наричаха "пирамидата на МВР", но всичко утихна и тя продължи да работи. Дарила е и офис оборудване за 4261.98 за Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" в МВР.

Други държавни институции също са сред благодетелите на МВР. 3 компютъра с монитори и 4 принтера, плюс два факса е дарил на полицията Районният съд в Благоевград. Районният съд в Разлог е осигурил за РПУ-то копирен апарат. Прокуратурата е дарила ръководството на МВР с книги за 615 лв., по места също има раздавани дарове.

Синдикалната организация на служителите в МВР в Перник пък е уважила ръководството на областната дирекция с телевизор на стойност 190 лв. тази пролет.

 

Прогрес

 

Даренията за МВР рязко нарастват, след като ГЕРБ взема властта. В края на управлението на тройната коалиция МВР съобщи, че през 2008 г. е получило едва 2.1 млн.лв. Когато Цветан Цветанов заяви, че само за първите три месеца на годината са получени 6.5 млн. лв. дарения, вътрешните министри от правителствата на Иван Костов и Сергей Станишев – Емануил Йорданов и Михаил Миков, коментираха, че МВР никога не е събирало толкова много пари. Те обявиха, че трябва да има много по-строг контрол при получаването на дарения и да се изясни дали някои благодетели на МВР всъщност не са си осигурявали "чадър".

След избухването на скандала Цветанов утвърди правила за реда и условията за дарения. Според тях дарителите вече няма да могат да бъдат осъждани или разследвани. Бе създаден и онлайн регистър на сключените договори, но той още стои празен.

 

В. Сега

«