« Върни се назад Публикувано на 28.03.2011 / 9:52

МВР мечтае за медии „на къса каишка”

 

 

Лъжите меверейците ги броят за дезинформации, оперативни игри. Сдържаната линия на поведение на министър Цветан Цветанов по БНТ бе впечатляваща. Очевидно висшите меверейци преминават от груби лъжи, манипулации, дезинформации и оперативни игри към невинни премълчавания. И без свян леят напоителни словеса за необходимост от „съгласуване” с медиите.

Внушенията, намеците, двусмислиците и откровените плонжирания за митичните „преговори” на Бойко Борисов с похитителя Стефан Петров се отляха в търсене на нова образност – Б.Б. се проявил като „главнокомандващ”. Вероятно класическите текствове на Клаузевиц са настолно четиво на новия герой на деня – Тодор Тодоров, началник сектор „Криминална психология” към Института по схихология в МВР.

Силно смущаващи са думите на министър Цветан Цветанов за продължавалото „акцентиране” на някои медии върху мнимата наркозависимост на нападателя. Апетитът към свръхконтрол и свръхподреденост е ясен – повикът за съгласуване с пресцентъра на МВР бе отправен от бившия главен секретар на МВР след освобождаването на заложничките заедно с пласирането на послание към похитителя.

Меверейците се стремят към контролиране на основните медийни канали чрез своята „агентура” – многогодишно отглеждани приближени „звездички”. Но винаги се изкушават да пресоляват манджата. И са обречени да търпят разочарования – винаги ще има независими медийни играчи. Най-малкото заради преиграването на високопоставените ченгета и заради чупките в кръста на началници, постилащи се пред Б.Б.

Впечатляващо точен беше командирът на СОБТ. Кирил Димов няма как да не е свикнал да работи в режим на повишена самокритичност и оперативни корекции „в реално време”. Инструкциите за работа с медиите обаче едва ли означават инструктивно поведение на упълномощените лица за контакт  тях. „Звездичките” и без това сами се усукват. В крайна сметка едва ли някой представител на медиите няма да прояви разбиране, ако бъде убеден, че преследването на сензационност в даден момент може да застраши човешки живот.

Но премълчаване е едно, а поставяне в зависимост чрез пласиране на дезинформации нещо съвсем друго. Да не говорим за ръсенето на глупотевини – целият отряд на баретите бил кацнал в Сливен, изцепи се неудържим ентусиаст. Как пък не оставиха дежурна група във Враня..? Уж целият отряд бил в Сливен, а снайперистите май не достигали – „сълзели” им очите от взиране в мишената, държана на прицел, „придремвали” за 15-20 минути в някои по-спокойни моменти. Добре, че не се е наложило снайперист с „насълзени” очи да произведе изстрел – вероятно тогава трябваше да се разчита на онази бронежилетка, дадена на похитителя, не толкова качествена, но затова пък досетливо притоплена.

 

www.versia.bg

 

 

«