« Върни се назад Публикувано на 25.03.2011 / 10:48

МВР, лъжи и видео – всички хвалят Б.Б. с безутешна всеотдайност

 

 

Неделчо Стойчев и Тодор Тодоров от Института по психология на МВР допринесоха за разбулването на мистерията.

Неделчо Стойчев обаче продължи с омъгляването – казал бил все пак няколко думи Б.Б. на похитителя. Изключително манипулативно изказване. Психологът се държеше така сякаш зрителите са похитители. Всъщност те са похитени от лъжите и видеото на МВР, поставило под контрол и направило за смях най-големите медийни канали. Стойчев не каза, че Борисов е реднал тези думи лично на обирджията нещастен – просто въведе в заблуждение публиката… Нямаше и кой да го попита…Все пак подсказа, че най-важният човек в държавата не преговаря лично по принцип, защото така нямало да се спечели време и прочие.

Тодор Тодоров беше точен и ясен – премиерът е дал своите гаранции чрез преговарящия, но присъствието му на мястото на събитията е било потвърдено достатъчно ясно за похитителя. Иначе казано – включването на премиера е оказало благотворно влияние и самото му присъствие е допринесло за положителния развой на сагата със заложниците. Толкова ли беше трудно да се каже това след излизането и на последната заложничка, а Стойчев трябаше да го усуква, правейки се на Лакан в тв ефир дори след предаването на Стефан Петров?!

Изводът е – колкото е по-голям един началник, толкова повече се слага на най-големия – Б.Б. Обаче. На Цветан Цветанов май взе да му писва. И правилно. За една бройка пак той да отнесе медийно гамото, защото психолозите се ориентирали в профила на Стефан Петров чрез провокация за наркотична зависимост, реализирана чрез министъра. Тодор Тодоров продължавал да обработва Стефан Петров чрез медиите и след освобождаването на последната заложничка и извеждането на шефката на клона, за която похитителят не бил знаел.

Меверейците наистина умело са се възползвали, резвайки интернета и тв връзката. Петров е разполагал само с един канал – радио. Какво излиза – меверейските лъжи, пласирани чрез медийните канали, спасиха няколко човешки живота. В това число и на похитителя. Хепиендът на мелодрамата с освобождаването на последната заложничка продължи с осигуряване на приемлив край на този етап и за Стефан Петров. Обезпечена бе и сигурността на полицейските екипи.

Стойчев е прав – изглежда правдоподобно, че груби грешки меверейците не са допускали. Но са имали и късмет – комплексираният похитител не се е обидил, пардон, чак толкова много на наркоман. Очевидно ченгетата са го преценили колко струва от самия почерк на опита за банков обир. Засега спестяват този анализ. И вероятно са прави за себе си.

Босовете на МВР се възползваха от служебните си връзки с медийните „офицерски чинове”. Някои репортерки още дълго вероятно би трябвало да се срамуват от тежката си неадекватност. Но пък нали разхвалваха в тв ефир изключителната адекватност на меверейците. Колко ли дълго шефовете на МВР ще трябва да компенсират медийните си партньори заради „контролираното изтичане на инфо”, т.е. – оперативните лъжи?! Онази ентусиастка, „заблудена” от „Висшия източник”, вероятно се налага да получи работен кабинет на етажа на министъра.

Може би е справедливо да се отбележи, че този път Бойко Борисов беше доста по-въздържан в сравнение с други кризи. Има съществена разлика в линията му на поведение сега и при кризите, когато беше главен секретар на МВР – доста „по-обран” и овладян беше. Цветан Цветанов пак отнесе най-големите хурки. Калин Георгиев най-после бе изваден от кабинета – впечатляващо е четиризвезден генерал да дава интервюта, докато похитителят е още въоръжен и опасен. В армията на САЩ четиризвезден генерал е почти Бог, достига звездичките съдбовно трудно, но това е една друга тема…В България ефрейтори ги произвеждат генерали, генерали стават премиери, а премиери – президенти някой ден…

 

www.versia.bg

 

«