« Върни се назад Публикувано на 13.04.2021 / 17:08

МАЯ МАНОЛОВА Е НАЙ-ЛЪЖЕЩИЯТ ПОЛИТИК СПОРЕД АНАЛИЗ НА ПЛАТФОРМАТА „ЛЪЖЕШ ЛИ“

Мая Манолова е най-лъжещият политик според анализ на платформата „Лъжеш ли“

В изследването на „Лъжеш ли“ са обхванати общо 974 минути от предаванията в национален ефир, проверени са изказванията на 41 политици, открити са 43 подвеждащи твърдения

Мая Манолова от „Изправи се. Мутри вън“ е политикът, изрекъл най-много лъжи в предизборната си кампания. Това показва анализ на платформата „Лъжеш ли“. След нея се нареждат Тома Биков и Росен Желязков от ГЕРБ.

„Лъжеш ли?“ е независим проект на група млади хора, които искат да ограничат дезинформацията в българската политика. Целта е да се внесе повече светлина относно мащабите на дезинформацията в българската политика и да се стимулира критичното мислене в българското общество.

В пилотната фаза на „Лъжеш ли?“ от 19.10.2020 до 20.12.2020 авторите на платформата са анализирали всички издания на предаванията „Референдум“ и „Панорама“ по БНТ, „Лице в лице“ и „120 минути“ по bTV и „Карай направо“ по NOVA. Изслушали са всички изказвания на настоящи, бивши и потенциални представители на законодателната и изпълнителната власт, а също така и на българския президент. По специално създадена методика е проверено дали тези твърдения са базирани на факти.

В изследването са обхванати общо 974 минути от предаванията в национален ефир, проверени са изказванията на 41 политици, открити са 43 подвеждащи твърдения.

Резултатите от предизборната фаза може да видите тук.

www.big5.bg

«