« Върни се назад Публикувано на 10.03.2021 / 7:11

МАТЕМАТИЦИТЕ СТАВАТ ВИРУСОЛОЗИ, СЛУЖИТЕЛКИТЕ НА АПИ СНЕЖНИ ПРИНЦЕСИ, ЕКСТРЕМИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ, А ПЪТНИЦИТЕ ПАЦИЕНТИ

“Ако не се налага да пътувате, не пътувайте”, вика от ТВ ефира Мери Попинс от АПИ, докато маха с мигли и закачливо върти чадър.

Аз пък никога не съм пътувал без да ми се налага да пътувам, тъжно констатирам, сещайки се със завист за изтърканите гуми на един безцелно пътуващ джип.

А иначе, той Пътят идва още с раждането. Веднъж излязал от утробата и вече пътуваш. Към неизбежния край. И неминуемо минаваш през Петрохан, защото просто няма как, всички минаваме през Петрохан. Що се отнася до опасните маневри пък, то те са неизбежни. Без маневри – интубация.

При всички положения обаче, пътуването в снежно време е двупланово преживяване. От една страна снегът по пътя прикрива дупките, което може да бъде опасно, от друга обаче грозотията остава скрита. За да изгрее отново с цветна сила през пролетта.

Не казвам, че пътят задължително трябва да бъде разглеждан като грозен, но той често е абсурден. По него се случват странни неща – математиците стават вирусолози, служителките от АПИ снежни принцеси, пожарникарите премиери, екстремистите демократи, а пътниците пациенти.

Така че, ако не ви се налага да пътувате, не пътувайте. Но знайте, че и без да пътувате, сме пътници. Всички. Нищо, че Мери Попинс не го спомена. Те в АПИ винаги са вярвали в чудеса.

Васил Петев

«