« Върни се назад Публикувано на 24.10.2021 / 21:02

МАСОНСКАТА! СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДАВА 16 МИЛИОНА НА ГЕОРГИ ГЕРГОВ. В СХЕМАТА И ГЕРБ ПОРТНИХ!

Финалът на старателно подготвяната схема за окончателно овладяване на Пловдивския панаир от Георги Гергов може да бъде поставен на 16 ноември тази година.

Дневният ред предвижда вдигане на капитала на дружеството чрез апортиране на акциите на Община Варна от „Международен панаир Пловдив“ АД . Варненската община притежава 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, които представляват 29% от капитала на Панаира. Другите основни акционери в него са  държавата чрез Министерството на икономиката и „Пълдин туринвест“ АД с 50.3 процента. С увеличаването на капитала пловдивското дружество, контролирано от Гергов, ще стане собственик на 79.3 % от „Международен панаир Пловдив“ АД, което ще му даде право да взима еднолични решения за Панаира дори и при изискване за квалифицирано мнозинство.

В докладна записка, която варненският кмет Иван Портних е изпратил на 15 октомври т.г. до Общинския съвет във Варна, се предлага апортирането на акциите на община Варна от „Международен панаир Пловдив“ АД в „Пълдин туринвест“ АД да бъде разгледано. Според Портних по този начин, без да прави допълнителни разходи, община Варна щяла да бъде акционер „в по-голямо и сигурно дружество с възможности за разнообразна дейност“. Освен това, пише варненският кмет до съветниците, голям акционер в лицето на „Пълдин туринвест“ ще поема тежестите, загубите и при необходимост ангажимент за разходите в дъщерното му дружество „Международен панаир Пловдив“ АД.

На 22 октомври Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ във варненския общински съвет реши заявлението на Георги Гергов да бъде разгледано на предстоящата сесия.

Не така са настроени обаче в Града под тепетата.

В момента Пловдив държи 25% от акциите на „Пълдин Туринвест“, но след увеличението на капитала делът му ще падне до 22,9 %. В предложение до Общинския съвет зам.-кметът по финансите Величко Родопски предлага упълномощеният представител на Община Пловдив в Общото събрание на акционерите да гласува против увеличението на капитала и против отпадането на предимството на акционерите да придобият част от новите акции, която съответства на дела им. Родопски предлага съветниците да упълномощят пловдивския представител да гласува и против промяната на устава на дружеството. Тя предвижда акционер да може да се разпорежда с акциите си в полза на друг акционер – физическо или юридическо лице, без ограничения. Освен това се предлага разпоредителни сделки с трети лица да бъдат извършвани с мнозинство от 2/3, което Гергов без проблем може да си осигури след влизането на Община-Варна в дружеството.

Делът на Пловдив в „Пълдин Туринвест“ обаче не е достатъчен, за да спре решението. Единственият изход е Варна да не приеме предложението на Гергов, за което вече призоваха група пловдивски общински съветници. Те напомниха, че Община Варна отдавна не би трябвало да е акционер в „Международен панаир Пловдив“,  тъй като още през 2017г. Общински съвет-Варна е взел решение акциите в Панаира да бъдат подарени на държавата.

През 2018 правителството осигури 43.2 млн. лева от националния бюджет за Община Варна, за да купи от Гергов „дупката“ от 3 дка в центъра на града. Както и при „Международен панаир Пловдив“,  „ЦУМ-Варна“ беше придобито от Гергов с няколко увеличения на капитала и постепенното отстраняване на общината като акционер. Основният аргумент на кмета на Варна Иван Портних да предложи изкупуването на дупката беше, че тя загрозява центъра на града и е опасна за преминаващите.

Ще затвори ли очи служебният кабинет пред поредната далавера на Гергов?

Сесията на Общинския съвета във Варна, на която ще бъде гласувано решението за апортиране на акциите, е в сряда.

Противниците на сделката призоваха пловдивския кмет Здравко Димитров да използва дните до 27 ноември, и да се обърне към колегата си по длъжност и партия – Иван Портних, да оттегли предложението си. Предвид разпределението на силите в местния парламент обаче, решението най-вероятно ще мине. Без проблем ще мине и решението за увеличение на капитала на „Пълдин Туринвест“, независимо как ще гласува на общото събрание на акционерите упълномощеният представител на Община Пловдив.

Държавата може да се намеси и да възпрепятства схемата на Гергов за пълно овладяване на Пловдивския панаир.

Областният управител на Пловдив има правомощията да внесе в Административния съд искане за спиране на решения на Общото събрание на акционерите в дружества, в които акционер са общините. Отделен въпрос е дали ще има воля за такава стъпка предвид  обвързаностите и близостта на президента Румен Радев и Георги Гергов.

Запознати смятат, че Гергов е решил предварително да елиминира всички възможни пречки пред сделката с помощта на Радев и служебното правителство.  Така си обясняват и изненадващото освобождаване преди няколко дни на областния управител на Пловдив Ангел Стоев, който само ден по късно беше отново назначен на поста. И припомнят, че като директор на пловдивската ДАНС именно Стоев започна проверки за т. нар. „преструктуриране“ на „Международен панаир Пловдив“, когато дружеството беше придобито от Георги Гергов с юридически похвати.

Източници на пловдивския сайт plovdiv24.bg подозират, че служебното правителство е опитало да „играе“ за Гергов, като е отстранило областния управител на Пловдив месец преди провеждането на общото събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“.

Дали е вкаран в „правия път“, преди да бъде върнат на поста си ден по-късно, за да не обжалва решението в съда, ще разберем само след месец?

Радостина Филипова

Бележка на АФЕРА: Както вече разкри и публикува АФЕРА Румен Радев е масон точно от масонската ложа на Георги Гергов. Брат Радев и Брат Гергов рамо рамо не само в тази далавера.

«