« Върни се назад Публикувано на 19.11.2017 / 14:48

МАЛКО ИСТИНА ЗА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ. КАК ЦВЕТАНОВ СЕ ПРЕВЪРНА В ПЪРВИЯ ТРОЛ В БЪЛГАРИЯ

CECO FEISBUK GEORGI DINEVCECO FEISBUK GEORGI DINEVЦВЕТАН ЦВЕТАНОВПреди по-малко от една година, когато Цветанов се завърна от поредното обучение в САЩ, той донесе в торбата с лъжите и термина „фалшиви новини“. Всъщност, така Цветанов се превърна и в първия трол в България, тъй като твърдението му, че някой друг пръв е разпространил фалшива новина у нас, всъщност е фалшива новина.

Въобще цялата публично-поведенческа стратегия на партия ГЕРБ е made in USA. Част от тази концепция включва и похвата „а еди кой си каза/направи преди време, еди какво си“ (оригиналният термин обозначаваш подобен манипулационен феномен в САЩ носи името Whataboutism (also known as whataboutery – https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism/ is a variant of the tu quoque logical fallacy that attempts to discredit an opponent’s position by charging them with hypocrisy without directly refuting or disproving their argument).

През цялото съществуване на партия ГЕРБ този похват остава основен стълб в пропагандната схема използвана от хората на Борисов. И той, и Цветанов, и Цецка от Плевен, както и всеки редови активист на ГЕРБ, вече добре познава този манипулационен трик.

Какво включва той?

Например: Когато хванат родата на Делян Добрев или друг активен бандит от управляващата партия да краде безподобно, излиза умната Караянчева и казва, а вие помните ли как Радев открадна ябълката на Беновска преди 7 месеца?

Така, чрез Whataboutism не друг, а именно ГЕРБ непрекъснато ражда фалшиви новини, като въвлича публиката в един безпаметен тюрлю гювеч от неистини, при който печели онзи, който пръв е платил авторските права върху новата пропагандна хитрина.

Всичко това освен, че обърква публиката и препира историята, ражда още един важен ефект – ленивост в опонента. Веднъж създаденото недоверие ражда ленивост у кореспонедента и той престава да търси истината в дадена ситуация, което от своя страна създава така желания от всички партийни активисти, медиен комфорт.

Всъщност термина Whataboutism се свързва преди всичко с пропагандата на СССР по времето на Студената война, макар и днес той да е едно от най-активните оръжия на американската глобална дезинформационна система. Същият е използван и от англичаните повреме на конфликта им със Северна Ирландия.

Враговете на Доналд Тръмп в САЩ например, не спират да обвиняват американския президент в използването на Whataboutism, като по този начин те мислят, че постигат своята най-важна цел – да обвържат Тръмп с Русия. Списание The New Yorker определя термина, като стратегия на „фалшивия морал и съответствията“.

Каквото и да се твърди обаче, няма съмнение, че Whataboutism бе внесен и масово внедрен у нас именно от партия ГЕРБ. За разлика от САЩ в България тази стратегия сравнително бързо постигна своите цели, като успя да обърка публиката до такава степен, че дори абсурдни хора, като нашия премиер, на моменти изглеждат благородни и свестни.

Много скоро интелектуалната ленивост у нас ще обхване такъв широк периметър от публиката, че Валери Симеонов ще получи Кръст за храброст за строежа на граничната ограда с Турция, Цветанка Ризова ще минава за независим журналист, а Местан за интелектуалец.

И това вече няма да са фалшиви новини, въпреки, че са.

ВАСИЛ ПЕТЕВВасил Петев

«