« Върни се назад Публикувано на 30.09.2021 / 9:25

МАЛКО АКЪЛ СЕ ИСКА! НОНА ПО-ДОБРЕ ЩЕ СЕ СПРАВИ ОТ ВСИЧКИ ГЕНЕРАЛИ!

Абсолютно съм сигурен, че ще ме помислят за лаик за това мнение.

Но наблюдавах как се товарят корабите със зърно на пристанището в Неа Перамос, Гърция.

Гледам, че заседналият кораб е много близо до брега.

За толкова време моткане, не можеше ли да се спретне една поточна лента от където и да е, а този кран с пропускаща кофа да товари лентата. И товарът да отива на брега в набързо организиран транспорт или сглобени панели за склад. Ако до най-близката точка няма път, то може да се наставят поточни ленти. Да не сме 19-и век. Само мнение на лаик. Всеки кадърен логистик може да го организира за дни, без да замърсява морето. Ако има място, може и инженерните части на армията да направят понтон за нула време. И да се разтоваря направо в камиони. Никой не мисли в тази посока.

В кризисни ситуации се прави брейнсторминг. Нашите са зациклили само на схемата: морска авария, морски съд, морски товар, претоварване на този товар на друг кораб. Имате суша под носа, бе. Досега да бяхте вдигнали част от насипния товар и тази шлюпка на пияни украинци да отплува.

Вместо да чакаме спасител от Нидерландия, чийто собственик почива в Гърция. Армията може направо да изгради понтон за камиони до това корито. Акъл не се задава на хоризонта.

Само ще ти кажа, че Нона по-добре ще се справи от всички генерали. През 98-а бяхме хванали 700 кила кокаин във Варна.

Гнома и тогавашният главен секретар, назначен от Соколов да ми пречи, две седмици се чудеха как да го пренесат до София. Изготвиха сложен план да пратят БТР-и от жандармерията. Питам ги за пробега. Не знаят. Ще рухнат на 50 км. Да ги оберат селските апаши.

Аз бях в отпуск и почивах на морето, но не в Евксиноград. Обадих се на шефа на ген. щаб и осигурих един хиликоптер. Взех един каяк и тръгнах да греба.

Оставих телефона на Нона с пълни инструкции. Обаждат се тия двамцата „генералчета“ на моя телефон, а там отговаря Нона. И им дава инструкции. Глътнаха си граматиката. Така 700 кила кокаин стигнаха до София безпроблемно. Вместо да ремонтираме по пътя и остарелите БТР-и.

Та, малко акъл се иска.

Богомил Бонев

«