« Върни се назад Публикувано на 22.06.2011 / 20:50

ЛЮБОМИР ПАВЛОВ ФИНАНСИРАЛ ТЕЛЕВИЗИЯТА НА ЖЕНА СИ С 5 МИЛИОНА ЕВРО ОТ ОБЩИНСКА БАНКА

 

 

Редакцията разполага с документи, които показват, че Любомир Павлов е финансирал медийното начинание на съпругата си с пари на Общинска банка, ползвайки като обезпечение на кредита имоти на приватизираната от самия него общинска фирма „Средец” АД.

В началото на юли 2005 г.  всички в медийните среди в България се питат кой е истинският купувач на издъхващата телевизия „7 дни”. Въпреки, че проучванията на зрителския интерес я нареждат пета по гледаемост в столицата, телевизионният канал има нищожен дял от публиката в национален мащаб.

На 25 май 2005 г. в Софийския градски съд като управляващи  на  „Телевизия Седем дни” АД  са регистрирани Румен Артарски, Андрей Русинов, Стефка Агафонова (тогава съпруга на Георги Агафонов), Наталия Бързакова и Петър Илиев. Две седмици по-рано, в средата на май 2005г. в Софийския окръжен съд минава фирменото дело на „Краун медиа“, собственост в което имат: 10% – „Медиатек“, която е притежание изцяло на Румен Артарски и 90%  – Стоян Бързаков (съпруг на Наталия Бързакова).

 

За управляващ директор на телевизията е назначена  журналистката Диляна Грозданова, съп­руга на тогавашния председател на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов, психиатър по образование.

 

За програмен консултант е поканена Олга Лозанова ( сестра на Георги Лозанов, член и председател на Съвета за електронни медии), а бившият говорител от БНТ Веселин Дремджиев  – да ръководи новините и актуалните предавания. 

Заради съпругата си и заради изпълнителния директор на медията Румен Артарски, с когото пък имат магазин за телевизионна и аудиотехника в столичния център, упорито се говори, че Павлов може би ще инвестира и в ТВ канала. От друга страна, 5 години по-рано Артарски е доставил техниката за bTV, така че тръгват и слухове, че новият собственик на телевизията е вездесъщият медиен могул Красимир Гергов. На въпрос на „Капитал“ ще бъде ли един от собствениците на „7 дни“ Красимир Гергов отговаря: „Аз по закон (бел. ред.: по-късно променен) нямам право, защото притежавам фирми с рекламна дейност.“ 

От медията уклончиво отговарят, че новият купувач действа чрез английски инвестиционен фонд, а за негов представител е сочен Стоян Бързаков. Споменава се името на Crown Media Holding – собственик на Hallmark Chanel, но

 

българската фирма „Краун Медия” е регистрирана в… с. Говедарци, Софийско!

 

На 07 юли 2005 г.  Общинска Банка отпуска 5 милиона евро заем на „Телевизия Седем Дни” АД. Към тази дата, Любомир Павлов е шеф на Надзорния съвет на банката, а съпругата му – управляващ директор на телевизията.

На 20 март 2006 г. Общинска Банка прехвърля заема от „Телевизия Седем Дни” ЕАД на „ТВ 7” АД. В този момент Диляна Грозданова вече е председател на Управителния съвет на „ТВ7” АД, като на 29 април същата година е преизбрана на поста от Общото събрание на дружеството.
С други думи, „ТВ7” АД, управлявано от Диляна Грозданова, е създадено със заем от Общинска Банка в размер на малко над 5 милиона евро, – макар и формално даден на друга фирма – по времето, когато съпругът й е бил шеф на Надзорния съвет.

Има и още една пикантна подробност, а именно че поръчител на заема е току-що приватизираното към онзи момент от Община София дружество „Средец” АД, като

 

имотите, с които е обезпечен заема, малко по-късно са прехвърлени на офшорката „Ди ен Джи Асетс”, която, както се оказа, принадлежи също на Любомир Павлов.

 

Bulgaria News първи писа, че Карл фон Хабсбург, който заедно с Христо Грозев и Любомир Павлов участва в купуването на така наречената ВАЦ-ова медийна група, изпрати до Европейската народна партия и Австрийската народна партия писмо, в което обвинява кратковременния си партньор Любомир Павлов в пране на пари.  Сделките, описани в писмото, са от същия характер, както създаването на „ТВ 7” – използване на други фирми за прикритие, превъртане на средства през офшорки и т.н.
 

Bulgaria News първи съобщи, че лидерът на ДСБ Иван Костов е предоставил писмото на Карл фон Хабсбург на прокуратурата и ДАНС, което той самият по-късно потвърди пред седмичника "Уикенд".

 

Христо Грозев пък съди бившия си партньор Любомир Павлов, с когото на 14 декември 2010 година заедно осъществиха сделката по купуването на групата на стойност 40 милиона евро, платени със заем от УникредитБулбанк, за "кражба на фирма", осъществена от Любомир Павлов и неговият съдружник в "Софарма" Огнян Донев, председател на КРИБ.
Както Bulgaria News писа преди два дни, Комисията за защита на конкуренцията не е одобрила сделката от 14 декември 2010 година за закупуването на "Труд", "24 часа", "168 часа", "седмичен Труд" и сателитните им издания.
Наскоро по Нова ТВ, в предаването "На 4 очи" бившата телевизионна водеща в БНТ и бивша царска депутатка Диляна Грозданова обвини конкурентна медийна група, че не се знае какъв е произхода на парите за създаването й, а при съпруга й Любомир Павлов всичко било прозрачно. Настина ли?!
 

http://bulgaria-news.bg

 

«