« Върни се назад Публикувано на 21.06.2011 / 13:30

Лъчо Мозъка е мерна единица за наглостта на ГЕРБ

 

 

Д-р Иванов, по-популярен като Лъчо Мозъка, е човекът, който през втората половина на 2009 година е получил 131 000 лева като консултантски хонорар от охранителна и застрахователна фирма, докато работи като народен представител. Фактът няма как да бъде отречен, защото излезе след ревизионен доклад на НАП в София.

 

Но депутатът излъга в тв ефира колко честно си е заработил парите

 

Надменният му тон е типичен за ГЕРБ, но наглостта му е връх, който трябва да се завоюва. Лъчезар Иванов извади някакъв договор с охранителната фирма, от която е взел огромната сума – около 120 000 лева и прочете какво е вършил. Според този договор депутатът е трябвало да извърши профилактичен преглед на целия персонал на фирмата, да направи анализ на данните, да анализира рисковете за здравето им и да даде препоръки как да се подобри средата на труд. Патетично депутатът обяви, че направил прегледи на над 1500 служители на фирмата.

Хайде да направим някои сметки. Един профилактичен преглед при лекар, ако е направен както трябва, трае поне 30 минути. Това означава, че ако работи на пълен работен ден, за 8 часа депутатът може да прегледа 16 охранители. Ако се труди цял месец, без да спре дори за едно кафе, той може да прегледа не повече от 320 охранители.

 

Ако персоналът е 1500 души, това означава, че 5 месеца д-р Иванов е правил само профилактични прегледи

 

В същото време обаче той беше шеф на здравната комисия в парламента и прекарваше огромната си част от времето там. Дори успя да прокара няколко удобни поправки за фирми, подобни на тези, с които е сключил договор.

Д-р Иванов през цялото време ни облъчваше с идеята, че е изключителен и незаменим специалист в областта на здравните грижи. Ако се вярва на хонорара му, той си е докарвал суми, за които всеки български лекар ще му завиди. Това са доходи от около 20 000 лева на месец, защото хонорарът е за втората половина на 2009 година. Дори най-изявените ни хирурзи, които с часове не излизат от операционните, не могат да се похвалят с подобни редовни и космически доходи.

Лъчезар Иванов многократно питаше тв водещите: “Вие, уважавате ли закона?”, но не се сети да каже дали той го уважава. А цялото му поведение крещеше: “Аз не уважавам закона. Е, и?” И това някак е в синхрон с надмеността на премиера по време на втория вот на недоверие,

който наскоро показа с поведението си: “Аз не уважавам парламента и конституцията. Е, и?”

 

Д-р Иванов изпусна още една притеснителна реплика. Бил осигурен да се яви в студиото от премиера, за да измие срама от лицето на ГЕРБ като покаже документи.

 

Защото вече няколко дни цялата страна се чуди с какво един гинеколог може да бъде полезен на охранителна фирма. Освен да съветва здравите мъжаги как да правят повече деца, макар че задачата се усложнява от факта, че над половината от охранителите са в пенсионна възраст и това е опасно вече за сърцето и кръвното. Вместо диплома, от която да стане ясно какви специалности има, д-р Иванов гордо размаха някаква грамота, от която става ясно, че е отличен за здравен мениджър на 2009 година. Това беше поредната му наглост. Докато си депутат как точно ставаш здравен мениджър на годината, освен ако някой не ти се подмазва с тази хартийка. И изобщо какво доказва тя.

Лъчезар Иванов се държа нагло и когато го питаха в момента консултира ли фирми и прави ли профилактични прегледи. Този човек така и не се научи, че е публична фигура, а според закона подлежи на обществен контрол. Хубавото е, че консултантските му хонорари скоро ще излязат от декларацията му, подадена пред Сметната палата за доходи през 2010 година. Ако случайно е забравил да ги обяви, както стана по-рано, има начин НАП да засече разминаването.

 

Борисов държи на приятелите си, но сега е моментът да докаже, че много повече държи на народа си.

 

Управленецът д-р Лъчезар Иванов вече се превръща в обида за управляваните. И е добре да се провери дали самият закон и съдът уважават себе си, когато някой ги гази.

Има и друг вариант – ГЕРБ да си патентоват мерната единица за наглост

и да я въведат масово сред редиците си. Първите признаци за това вече са налице. Премиерът излъга с няколко ЛЪЧа наглост, когато обясни, че до 3 месеца, след като са взети, във фискалния резерв се връщали пари от Европейския съюз (ЕС) по проекта за метрото и за автомагистрала “Тракия”. Тази справка е елементарна и тя само ще потвърди, че премиерът лъже. Наистина идват пари по сертифицирани разходи от ЕС, но те са по други проекти и освен това не е редно да се осчетоводяват като приходи във фискалния резерв. Още по-малко пък финансовият министър Симеон Дянков да ги представя като знак за оживяване на икономиката.

Тези шменти капели трудно ще минат пред Брюксел. Но вече трудно минават и у нас. Защото хората са с няколко ЛЪЧа по-интелигентни от умните глави в ГЕРБ и могат да смятат и мислят самостоятелно. По време на предстоящите избори наесен наистина може да има сериозни изненади. Защото от толкова силно обЛЪЧване с наглост боли глава и хапчето, което д-р Иванов ще предпише на хората в предизборната кампания може да има ефекта на отрова за ГЕРБ.

 

Вероника Георгиева

http://argumenti-bg.com

 

«