« Върни се назад Публикувано на 11.11.2021 / 9:10

ЛЪСНАХА ОЩЕ 199 МАШИНИ! ПАК ЩЕЛИ ДА ГИ ПОЛЗВАТ ЗА ЧАСТИ ЗА РЕМОНТ, ХАХАХА!

Скандалът гърми! Изникнаха още 199 машини! Складирани в транспортното училище „Т. Каблешков“

Обяснението за наличието им е отново същото – щели да бъдат използвани за резервни части, което е нарушение на ИК. Така общо „незаконните машини“, вкарани в България за изборите, стават над 600!

Така общо „незаконните машини“, вкарани в България в последните дни преди вота, за които ЦИК не е правила поръчка, стават над 600!

От ЦИК останали ошашавени от новия „сюрприз“ на „Сиела Норма“ и веднага сигнализирали вътрешния министър Бойко Рашков, който отговаря за вота, ДАНС и Прокуратурата, съобщиха пред Епицентър. бг от Комисията. Спешно била изпратена жандармария да ги охранява.

Както предишните, така и тези машини са неясен произход и предназначение.

В писмото пишело, че машините са за ремонт, тъй като на „Сиела Норма“ били необходими 427 устройства за ремонтни дейности по време на вота.

Отначало от „Сиела Норма“ обясниха, че машините били за изборите в Грузия и Албания, които обаче са минали.

След това от фирмата вносител завъртяха нова плоча – че машините са доставени за резервни части, защото било по-евтино да купиш цяла машина, отколкото резервни части за нея. „Допълнителните 228 машини плюс допълнителните 150, които бяха открити в понеделник на летище „София“, са за резервни части“, нагло обясни пред всички медии вчера Веселин Тодоров, говорителят на „Сиела Норма“ – фирмата, която обслужва машините за вота.

Това обаче е пълна лъжа и е странно, че ЦИК не го оборва, тъй като Изборният кодекс (чл. 269) и методическите указания на ЦИК забраняват ремонт и смяна на части на машината по време на вота. Ако устройството се повреди, се минава веднага на хартиено гласуване – както се случи на последните избори във Велико Търново.

Освен това само преди месец от „Сиела Норма“ говореха, че не могат да доставят нужното количество машини, че цената им е много висока, а сега изведнъж се оказа, че машините са повече и няма проблем с тяхното закупуване. И не се знае до неделя колко още машини ще се появат.

В този скандал има няколко смущаващи факта.

Първият – щом машините са изпратени на склад в транспортното училище, това означава, че правителството вече е ангажирано с тяхното съхранение и носи отговорност за наличието им. Както и за предназначението им.

Второ – машините са прекарани през границата. Това означава, че са минали през граничен контрол, митници, НАП и други държавни проверки. „Нелегалното“ им минаване не може да стане без протекция „отгоре“, която може да бъде само и единствено от правителството.

Трето – скандалът набира такава скорост, че няма начин за това да не е информиран и президентът ген. Румен Радев. Което го прави или съучастник в „машина-гейт“ на избори 2021, или ЦИК стоварва и върху него отговорността за провала на вота.

 Всички представители на партиите в ЦИК са информирали своите ръководства и държавата вече гърми от новия скандал.

В партийните централи  започва да се обсъжда въпроса за отмяна на изборите.

„Това е държавен преврат“, заявиха пред Епицентър.бг лидери на парламентарни партии.

За някои от тях е ясна и схемата – „тези машини са заредени предварително с „резултата“ от вота и където е необходимо, те ще бъдат „дискретно“ заменяни с изпратените вече по места машини за гласуване“.

„Просто едното куфарче се заменя с другото, което трябва накрая да покаже „дирижирания“ вот“, обясниха пред медията ни от МВР.

Никога досега в 32-годишната история на прехода изборният процес не е бил толкова компрометиран, както сега! Дори при най-яростната идейна поляризация на обществото, никое правителство не си е позволявало да манипулира на държавно ниво демократичния процес на вота.

В началото на днешното заседание на правителството премиерът Стефан Янев заяви: „Твърденията, че има нередности в подготовката на изборите, са спекулации“. Но не даде обяснение как и защо „незаконни машини за гласуване“ никнат като гъби из страната.

Янев нападна партиите, че се занимават „с активни мероприятия, които целят да дискредитират основни демократични процеси и процедури“, но не пое отговорност за абсолютното безобразие, което се случва с тези машини.

 Истината е, че тези скандали вероятно ще демотивират много хора да не отидат да гласуват и за това няма да са виновни партиите, а служебното правителство, чиято единствена задача по Конституция е – да осигури и да гарантира честността на вота. А това вече е под въпрос!

За такова развитие на скандала алармира и политологът доц. Тaтянa Буруджиeвa, която заяви: „Вce пo-ужacявaщ cтaвa cкaндaлът c мaшинитe зa глacувaнe и тoвa щe пoдкoпae дoвeриeтo нa хoрaтa и нaдeжднocттa нa прeдcтoящитe избoри“. Cпoрeд нeя, липcaтa нa кoмуникaция мeжду фирмaтa „Cиeлa Нoрмa“ и ЦИК e крaйнo cкaндaлнa и нeдoпуcтимa.

„Мнoгo e вeрoятнo тoзи cкaндaл дa дoвeдe дo прoмянa нa избoрнитe рeзултaти зa някoя oт пoлитичecкитe пaртии в пocлeдния мoмeнт. Тoзи cкaндaл щe дeмoтивирa хoрaтa и щe дoвeдe oт oтврaщeниe нa избирaтeлитe“, убедена е доц. Буруджиeвa.“

….

Машини за „резервни части“? Вие като си купувате автомобил, купувате ли втори автомобил „за резервни части“, необявявайки го никъде и набутвайки го някъде, където да мине метър?

Ай де ви у „връщане на държавността“ и „честните избори“ в „името на синергията с дневния ред на САЩ“!

Afera.bg

«