« Върни се назад Публикувано на 19.01.2011 / 21:39

Лъвът се готви за скок

По този начин министър-председателят цели да изпревари вота на недоверие, за който заговориха депутатите от „Коалиция за България” и да си осигури шестмесечен уют и спокойствие, понеже правилникът на Народното събрание не допуска пореден вот през този период.

От друга страна, Борисов се стреми да отвлече общественото внимание от разгорелия се скандал с подслушванията на министри и на него самия, скандал от който се заинтересува дори еврокомисията. Както винаги услужливата прокуратура вече оповести публично експертизите си и според тях, записите не са автентични.

Сценарият на утрешното заседание на парламента е повече от прозрачен. За да оцелее , на правителството ще са нужни петдесет плюс един от гласовете на присъстващите депутати. Отсега е ясно, че Волен Сидеров ще застане като Александър Матросов на амбразурата на бункера, за да не позволи на опозицията да „разстреля” неговия политически съдружник.

Естествено никой не вярва в многократно прокламираната от вожда на националистите „безусловна подкрепа”. Властта се услажда, а облагите от нея се осребряват с всеки изминал ден. Иначе Сидеров няма да набляга толкова ревностно на безнадеждността в политическия живот на страната и да плаши избирателите със служебен кабинет, назначен от президента Георги Първанов.

Отвсякъде започнаха да се леят дитирамби за смелия ход на премиера да поиска сам вот на доверие. Като се има предвид елементарната сметка: 117 депутати на „Герб” плюс 20 депутати на „Атака”, тази самоувереност на бившия пожарникар и полицай не е никак изненадваща. И малките деца разбират, че ако Борисов е толкова убеден в широката подкрепа на политиката си, той би подал оставка, насрочвайки нови парламентарни избори.

При евентуален успех, сегашният премиер би си осигурил пореден мандат за четиригодишно управление. Но от действията му личи, че той смята да разчита предимно на верните си депутати, които ще сплотява чрез страх и подаяния, като ще задоволява охотно и властовия апетит на Волен Сидеров.

И така утре ще бъдем свидетели на следваща порция пустословие и назидателни речи за „дестабилизация”, „провокация”, „разложение”, „опит за преврат” и прочие. А от трибуната ще се усмихва и шегува бащински великодушният към детските игри на опозицията, народният водач и строителят на вечни магистрали Бойко Борисов…

http://lumy.blog.bg

«